Infiltraţiile prin metoda PRP (plasmă îmbogăţită cu trombocite)
(P) Infiltrațiile cu PRP (Platelet-Rich Plasma, plasmă bogată în trombocite) fac parte din medicina regenerativă, adică ajută la refacerea țesuturilor. Terapia PRP este una din puținele proceduri cu caracter regenerativ (și minim invaziv, totodată), existente la acest moment în medicină. Cunoscută sub numele de “terapia vampir”, datorită modului în care decurge procedura, aceasta își aduce contribuția în tratamentul următoarelor patologii:
– artroze (gonartroză, coxartroză, artroză de gleznă etc.);
– leziuni ale tendoanelor și ligamentelor (ligamentele genunchiului, tendon ahilian, leziuni ale umărului, ale coafei rotatorii);
– leziuni ale meniscului;
– leziuni musculare.
Cum funcționează: plasma duce la locul injectării trombocite factori de creștere esențiali în procesul de reparație tisulară-FGF, PDGF, VEGF, IGF, hormoni, proteine- factori nutriționali în ansamblu. Acești factori de creștere sunt implicați în diferențierea și maturarea celulelor stem. De asemenea, fibloblaștii și celulele endoteliale sunt stimulate să producă noi depozite de matrice extracelulară și neovascularizație. PRP conține o concentrație de trombocite de până la 10 ori mai mare decât cea a sângelui, stimulând mecanismele de refacere de la nivelul structurilor musculo-ligamentare.
Obtinerea PRP: se face prin recoltarea a 7-15 ml de sânge venos de la pacient, care se centrifughează și se injectează apoi la locul leziunii.
După infiltrație: la 2-3 zile, se vor elibera la locul injectării factori de creștere, lucru care poate exacerba durerea la acel moment. Ulterior, începe un proces de regenerare ale cărui beneficii maxime se resimt în aproximativ 2 luni – în cazul artrozelor, prin creșterea numărului de elemente de la nivelul cartilajului.
Acum puteți beneficia de această terapie de nouă generație în cadrul clinicii SanConfind.
Pentru a stabili daca terapia PRP își poate aduce contribuția în tratamenul afecțiunii dumneavoastră, este necesară o consultație la medicul specialist de la SanConfind.
Infiltraţiile cu acid hialuronic
Infiltrațiile cu acid hialuronic reprezintă una din metodele adjuvante în tratamentul artrozei. Acestea asigură lubrifierea articulației, scăzând frecarea. În stadiile avansate de artroză, lichidul sinovial din articulație se degradează, rolul acidului hialuronic injectat intrarticular fiind de a înlocui aceasta substanță care nu se mai produce eficient.
Prin aceste mecanisme infiltrațiile cu acid hialuronic reduc durerea si îmbunătățesc funcționalitatea.
Totuşi, una din primele atitudini terapeutice și profilactice la persoanele cu risc de dezvoltare a artrozei rămâne scăderea greutății corporale!
Alți factori modificabili, utili în prevenția artrozei:
– evitarea traumatismelor articulare mari și a microtraumatismelor repetate;
– evitarea sporturilor care promovează faza de sprijin prelungită și bruscă pe un singur picior (ex: baschet, rugby)
– corectarea aliniamentelor osoase gresite;
– evitarea mersului prelungit, pe teren accidentat, la persoanele care au dezvoltat deja forme de artroză (mersul pe jos poate fi înlocuit cu bicicleta);
– evitarea purtării de tocuri înalte, mai mari de 5 cm.
Pentru diagnostic, măsuri igieno-dietetice și tratament complet, faceți o programare la clinica SanConfind
Dr. Clara Ursescu,
medic specialist REABILITARE MEDICALĂ