Știri

Guvernul îşi asigură liniştea… electorală

Cum-necum, Guvernul este pe cale să-şi asigure total liniştea de care are nevoie în această perioadă dificilă. Ceferiştii şi cadrele sanitare au renunţat, cel puţin deocamdată, la declanşarea grevelor. Nu ar fi exclus ca şi cadrele didactice să acceptemăcar o amânare a acţiunilor de protest.
Ceferiştii au renunţat la grevă
Vineri, 7 noiembrie, între orele 7.00 şi 13.00 era programată o grevă de avertisment a sindicaliştilor de la Căile Ferate. În cele din urmă, cu mai puţin de 24 de ore înainte de termenul stabilit, reprezentanţii sindicaliştilor s-au înţeles cu ministrul Transporturilor Ludovic Orban, astfel încât greva a fost amânată. Practic, Guvernul a obţinut un răgaz de două săptămâni, sindicaliştii acceptând că dacă în acest termen se vor rezolva măcar două dintre cele patru revendicări, vor renunţa definitiv la protest.Ministrul Transporturilor s-a angajat că va prezenta, în prima şedinţă de Guvern, un proiect de ordonanţă prin care infrastructura feroviară va beneficia de acelaşi tratament ca şi cea rutieră, adică va beneficia de transferuri de la bugetul de stat pentru modernizarea reţelei feroviare. Sindicaliştii doresc aprobarea imediată a ordinelor şi elaborarea actului normativ prin care infrastructura feroviară să fie “tratată precum cea rutieră”, dar şi reglementarea autorizării şi verificării periodice a personalului de la Calea Ferată.Sindicaliştii mai vor ca viitorul guvern să rezolve problema legată de faptul că SNCFR plăteşte acciza la motorină, dar banii se duc la drumuri în loc să rămână pentru investiţii în infrastructura feroviară.
Cadrele sanitare negociază, deocamdată…
Acţiunile de protest ale cadrelor sanitare au fost suspendate, după negocierile avute de către reprezentanţii Federaţiei Sanitas cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Ambele părţi au declarat, după mai multe runde de negocieri, că sunt foarte aproape de găsirea unui punct comun de vedere, inclusiv asupra celui mai delicat punct al revendicărilor – creşterile salariale. “Acordul pe care vrem să-l semnăm cuprinde 15 puncte. Au mai rămas în negociere trei, cele mai sensibile, care vizează nivelul creşterilor salariale. Am gândit că cel mai bine e să pregătim un pachet de creşteri salariale, ne referim la prime, sporuri, creşteri salariale efective”, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la sfârşitul întâlnirii cu membrii Federaţiei Sanitas.Zilele trecute, Federaţia Sanitas ameninţa că va organiza un miting în Capitală în 11 noiembrie, va declanşa greva de avertisment în 14 noiembrie şi cea generală în 20 noiembrie.
“Suntem folosiţi ca masă de manevră”
Doar cadrele didactice au mai rămas să protesteze, astfel că am considerat oportun un scurt interviu cu liderul sindical câmpinean Dan Bujor.Cadrele didactice continuă acţiunile de protest?Da. Spre deosebire de alte categorii socio-profesionale, noi nu avem revendicări de ordin salarial. Noi cerem să se respecte legea. Nu a fost o lege iniţiată de sindicate, ci de PSD, iar din 1994 se discută despre un astfel proiect de lege de ierarhizare a salarizării bugetarilor. Acum, după ce a fost aprobată în unanimitate de Parlament, Guvernul nu vrea s-o aplice. Tocmai din acest motiv, noi protestăm pentru aplicarea legii.Ar fi fost acest conflict dacă nu era campanie electorală?Eu cred că nu. Şi mi-am exprimat acest punct de vedere şi la sindicat, dar pentru că nu am dorit să fac notă discordantă faţă de colegii mei, am votat în favoarea declanşării acţiunilor de protest. Personal, nu cred că o grevă are şanse de reuşită într-o campanie electorală, dar, repet, noi nu solicităm decât respectarea legii şi respingerea de către Parlament a Ordonanţei de Urgenţă emisă de Guvern. Este un conflict atipic, pentru că noi nu protestăm împotriva angajatorului, aşa cum ar fi firesc într-o acţiune de protest. Am spus şi la nivelul conducerii FSLI că noi am picat la mijloc şi suntem folosiţi ca masă de manevră. Am convingerea că jocurile se fac în spatele uşilor închise, iar noi suntem prinşi la mijloc şi arătaţi cu degetul pentru a fi supuşi oprobriului public. De altfel, dintre lucrurile pe care noi le reproşăm actualului Executiv se numără tocmai încercarea de a instiga grupuri socio-profesionale unul împotriva altuia, dar şi faptul că am fost minţiţi.Sunt lideri de sindicat implicaţi în această campanie electorală din postura de candidaţi. Există vreo legătură între acest lucru şi declanşarea protestelor?Nu, nu cred că există nici un fel de legătură. Sunt lideri care candidează, dar nu de la federaţia noastră sindicală, iar noi avem în jur de 200.000 de membri, dintre cele peste 300.000 cadre didactice. Avem semnăturile majorităţii lor să continuăm acţiunile de protest.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare