Avantajele tranzacţionării în piaţa futures – I
Tranzacţionarea derivatelor futures diferă substanţial de cea a “instrumentelor clasice” (acţiuni, obligaţiuni, valute, materii prime etc) din piaţa la vedere (spot), cum este cea de la BVB, piaţa valutară sau bursa de mărfuri. Cei care nu au luat contact până acum cu produsele pieţei futures, dar care intenţionează să le utilizeze ar trebui să înţeleagă atât avantajele cât şi riscurile asociate acestora.Principalele avantaje ale derivatelor sunt acoperirea riscului (valutar sau de portofoliu) şi câştigurile aduse de operaţiuni speculative sau arbitraj, care pot fi utilizate atât de jucătorii mari, fonduri de investiţii sau companii, cât şi de investitori individuali, cu forţă financiară medie.Doi termeni definesc principalele atuuri ale contractelor futures: “tranzacţii în marjă” şi “vânzare în lipsă”.
Tranzacţiile în marjă
Faţă de BVB, la Sibex pentru a tranzacţiona un anumit număr de acţiuni se plăteşte doar o fracţiune din valoarea acestora (de regulă un procent de 10 – 20%), numită marjă. În fapt nu se tranzacţionează acţiunile în sine ci doar preţul lor. Spre exemplu, dacă la BVB, pentru a cumpăra 1.000 de acţiuni ale Băncii Transilvania (simbol TLV) la preţul de 0,8 leu/acţiune, un investitor trebuie să achite în total 800 de lei, la Sibex pentru cumpărarea echivalentului a 1.000 acţiuni (un contract futures DETLV), el va depune la broker doar o garanţie de 150 de lei, sumă care îi este imobilizată şi vânzătorului. Dacă preţul acţiunilor creşte, cumpărătorul va câştiga, iar vânzătorul va pierde din marja depusă. Dacă preţul scade, cumpărătorul va pierde din garanţie, bani pe care îi va câştiga vânzătorul. Aceste garanţii sunt colectate de către Casa Română de Compensaţie, o instituţie independentă de bursă şi care are drept scop decontarea şi garantarea tranzacţiilor futures. Acesta este, pe scurt, principiul tranzacţiilor în marjă.
Poţi vinde ceea ce nu ai
Pe piaţa futures un activ se poate vinde fără a fi cumpărat în prealabil. Întrucât derivatele sunt în fapt nişte angajamente de plată la un anumit preţ şi o anume scadenţă, o operaţiune pe această piaţă poate începe direct printr-o vânzare. Astfel, un speculator poate realiza profit atât pe creşteri cât şi pe scăderi de preţ spre deosebire de BVB unde, deocamdată, profiturile se marchează doar de cumpărători. Această strategie este utilă celor care deţin portofolii de acţiuni şi doresc să le conserve valoarea în perioadele de declin ale pieţei. Tot ce trebuie să facă este să vândă cantitatea echivalentă de acţiuni pe piaţa futures şi astfel, orice scădere pe piaţa BVB va fi compensată de profitul generat în urma vânzării de pe piaţa Sibex. Aceste operaţiuni poarta denumirea de “hedging”.
Acest articol are rolul unui demers educaţional. Strategiile prezentate nu reprezintă sfaturi de investiţie. Responsabilitatea aplicării acestora aparţine doar investitorilor Radu Georgescu – Sibex
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!