Sâmbătă şi duminică, municipiul nostru a îmbrăcat haine de sărbătoare, în Centrul Civic desfăşurându-se cea de-a opta ediţie a Festivalului Toamnei (“Zilele Câmpinei”). Câmpinenii au participat în număr mare la inaugurarea evenimentului, dar şi la spectacolele muzicale care au urmat. Nu puţini au fost aceia care au preferat ambianţa teraselor cu mici, pastramă, frigărui, cârnaţi, bucate stropite din belşug cu bere şi vin. Sau cei care au vizitat tonetele înşirate pe o latură a bulevardului central, de unde puteai să cumperi tot felul de produse.
Inaugurarea evenimentului
La deschiderea oficială a Festivalului, înaintea coloanei oficialităţilor s-a pornit coloana maşinilor de epocă, o duzină de astfel de maşini, fiecare având cel puţin 40 de ani vechime, dar nu toate strălucind de curăţenie. Cum legislaţia în vigoare consideră că o maşină de epocă este cea care nu a mai fost fabricată de cel puţin 20 de ani, am putut vedea şi maşini ce nu pot fi considerate de epocă, în sensul unei vechimi de multe decenii (perioada interbelică, de exemplu). Aşa au reuşit de şi-au făcut loc în coloana amintită o Dacie 1100 şi o Dacie 1300, maşini cu care unii români mai circulă şi azi zilnic.
După coloana maşinilor de epocă, localnicii au putut admira Fanfara Centrului Cultural Judeţean Prahova şi un pluton ca un fel de gardă de onoare, format din membri ai Asociaţiei “Tradiţia Militară” îmbrăcaţi în vechi uniforme de soldaţi. De altfel, în faţa scenei amplasate în locul obişnuit, la intersecţia de la fosta Casă a Cărţii, plutonul de aşa-zişi soldaţi i-au dat onorul primarului Horia Tiseanu.
Alături de edilul-şef, au urcat pe scenă toţi cei care au făcut parte din coloana oficială: senatorul Georgică Severin, prefectul judeţului, Rodica Paraschiv, împreună cu subprefectul Mădălina Lupea, secretarul municipiului Paul Moldoveanu şi administratorul public Remus Bădulescu, foştii primari Eugen Bucur şi Romul Remus Micu, mai mulţi consilieri locali (Mihaela Neagu Petrovici, Monica Clinciu, Florin Frăţilă, Enache Dragomir, Daniel Ioniţă şi Adrian Piţigoi, Rodica Papuc, Viorica Stănică, Viorel Bondoc, Marian Dulă, Daniel Telegescu), directorii unor direcţii din Primărie, dar şi reprezentanţi din conducerea unor partide locale, conducători de instituţii şi societăţi comerciale. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai oraşelor Cimişlia (Republica Moldova) şi Kumanovo (Macedonia), care sunt înfrăţite cu oraşul nostru. Primarul, prefectul, senatorul Severin şi reprezentanţii delegaţiilor din oraşele-surori au transmis scurte mesaje de prietenie câmpinenilor. Tema din acest an a festivalului o reprezintă “Momentele de altădată”, o tematică ce a mai fost prezentă în anii trecuţi sub un nume uşor schimbat: “Câmpina de altădată”.
Premierea elevilor olimpici
După deschiderea oficială a Festivalului “Serbările Toamnei”, pe scena de spectacole s-a desfăşurat premierea elevilor olimpici, a profesorilor lor şi a elevilor care au obţinut cele mai mari medii la bacalaureatul 2015 şi la evaluarea naţională. Primarul Horia Tiseanu şi consilierii locali Florin Frăţilă, Marian Dulă şi Daniel Telegescu (membri ai Comisiei pentru cultură, învăţământ, sănătate şi sport) le-au oferit copiilor diplome şi câte o tabletă, iar profesorilor coordonatori, diplome şi plachete. De asemenea, au fost premiaţi şi directorii şcolilor şi liceelor de unde provin elevii cu cele mai mare medii la examene.
Lista elevilor premiaţi este următoarea: Adrian Andrei Enoaie (clasa a VII-a B, Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”), premiul al II-lea la olimpiada naţională de fizică; profesor coordonator Cătălin Chiţu; Isabela Neagoe (clasa a IX-a F, Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”), menţiune la olimpiada naţională de religie; profesor coordonator Dana Ştefan; Costin Adrian Bîrlează (clasa a XII-a F, Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”), menţiune la olimpiada naţională de economie; profesor coordonator Geta Sârbu; Robert Andrei Bondu (clasa a XII-a B, Colegiul Tehnic Forestier), menţiune la olimpiada naţional de profil tehnic; profesor coordonator Gabriela Bolintineanu
Elevii care au obţinut cele mai mari medii la bacalaureat, din fiecare liceu: Gabriela Niţulescu (media 9,96; Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”); Natalia Nicolae (media 9,87; Colegiul Tehnic “Constantin Istrati”); Gabriela Uşurelu (media 9,73; Colegiul Tehnic Forestier); Maria Mădălina Costache (media 9,68; Liceul Tehnologic Energetic); Marius Corbu (media 9,36; Liceul Tehnologic Mecanic)
Elevii care au obţinut cele mai mari medii la evaluarea naţională: – Alexandra Buzăţoiu (media 9,88; Şcoala Centrală); Alexandra Văsii (media 9,87; Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”); Costin Manolescu (media 9,87; Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”); Ştefania Tocitu (media 9,87; Şcoala Gimnazială “B.P. Hasdeu”); Maria Andreea Roşca (media 9,82; Şcoala Gimnazială “Al.I. Cuza”); Oana Teodora Dima (media 9,75; Şcoala Gimnazială “Ion Câmpineanu”); Laura Ştefania Dinjos (media 7,32; Şcoala Gimnazială nr.3)
Spectacolele muzicale
Cum ne-am obişnuit şi în alţi ani, zilele de spectacole au început cu muzică şi dansuri populare, serile fiind rezervate pentru minirecitalurile vedetelor muzicii dance şi pop-rock invitate de municipalitate. În prima seară, au bucurat miile de spectatori Antonia şi Alex Velea, iar în a doua seară, au oferit minirecitaluri de succes Anna Lesko şi formaţia Direcţia 5. Prima seară a fost mai reuşită, un aport însemnat la realizarea unei stări de show electrizant avându-l şi micuţul câmpinean Alex Stoica (un fel de Gavroche al zilelor noastre), elev în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială “B.P. Hasdeu”, care, conform propriilor declaraţii, a făcut multe la viaţa lui de opt ani. Simpaticul Alex a dansat minunat alături de Antonia, mărturisindu-şi admiraţia faţă de soţul frumoasei artiste.
Cartea de Aur a Eroilor şi a Veteranilor de Război
În prima zi a Festivalului Toamnei, a fost lansată în Sala Mică a Casei de Cultură “Geo Bogza” o carte de referinţă pentru istoria locală: Cartea de Aur a Eroilor şi a Veteranilor de Război. Autorii ei, prof. Gheorghe Modoianu, prof. Theodor Marinescu și col (rez) Marian Dulă, au muncit ca nişte sisifi ca să adune toate datele importante şi relevante despre eroii meleagurilor câmpinene, dar şi pentru a le scutura de praful uitării şi al exagerărilor, pentru a le tria prin sita unor observaţii obiective, care să respecte adevărul istoric, înlăturând astfel eventualele greşeli şi exagerări care s-ar fi putut strecura.
Audienţa, destul de numeroasă (peste 100 de persoane), a fost formată, în cea mai mare parte, din pensionari iubitori de cultură, veterani, urmași ai eroilor, membri ai Cultului Eroilor, istorici și scriitori locali. Cu toții au apreciat că această carte era necesară, nu doar pentru istoria acestor locuri, ci şi pentru lecţia de fierbinte patriotism pe care cei pomeniţi în acest volum au dat-o întregii lumi. O lecţie care ar putea sluji la formarea caracterială a tinerilor din ziua de azi, dar care reprezintă totodată o pildă vie pentru viitoarele generaţii de câmpineni.
După ce au dăruit câte un exemplar celor prezenţi la eveniment (restul volumelor va lua calea bibliotecilor), autorii au acordat autografe tuturor și au mulțumit celor care i-au ajutat cu informații și texte: Gabriela Pascu, Octavian Onea, Livia Șerbu, Constantin Chiper, Victor Dumitriu, Alin Ciupală, Codruț Constantinescu, Florin Frăţilă, Florin Dochia, Ion Stamen, Diana Roman, Viorel Bociu, Lavinia Bălan, Simona Luncașu, veteranii menționați în carte, familiile acestora şi ale eroilor ce s-au jertfit pentru patrie. Cartea nu este doar o înşiruire de nume, ci și o colecție de povești captivante despre eroi, relatate de veterani, camarazi ai celor căzuți la datorie sau de către familiile marilor dispăruţi. În faţa Casei de Cultură, înainte de a intra în sală, participanții au avut parte de o demonstrație a soldaților din Asociația ”Tradiția Militară”, un grup de civili care au îmbrăcat uniforme militare de epocă. Editată într-un tiraj de 500 de exemplare, Cartea de Aur a Eroilor va fi, se pare, reeditată într-un viitor apropiat. A.N.