„Asistăm cu bucurie la falimentul culturii câmpinene. Cultura a înghețat. Bugetul cultural al Câmpinei este la nivelul unui sfert din bugetul Festivalului de Jazz de la Ploiești” – și-a început Liviu Briciu, președintele Comisiei de cultură a Consiliului Local Câmpina, mesajul de prezentare și susținere a proiectului privind bugetarea pentru anul 2021 a manifestărilor culturale propuse de Casa de Cultură „Geo Bogza”, Biblioteca Municipală „Dr. C.I. Istrati” și Casa Tineretului.
După o scurtă introducere în care a subliniat faptul că singura soluție pentru evitarea colapsului este înființarea unui centru cultural și restructurarea instituțiilor de cultură din Câmpina, Briciu nu a mai intervenit în disputa ulterioară a colegilor săi din comisie, Andrei Duran (PSD) și Florin Marcu (PNL), care s-au războit în amendamente prin care cereau modificarea bugetelor propuse pentru Casa de Cultură „Geo Bogza”, respectiv pentru Casa Tineretului, Marcu solicitând diminuarea sumei cerute de Casa Tineretului pentru Ansamblul Folcloric, iar Duran să fie alocați bani pentru a continua editarea și tipărirea „Revistei Noi” la Casa de Cultură.
Doar intervenția primarului Alin Moldoveanu a mai potolit spiritele, determinându-i pe cei doi consilieri să-și retragă amendamentele în cele din urmă, astfel încât „Revista Nouă” a rămas nebugetată anul acesta, în timp ce Ansamblul Folcloric a primit suma întreagă de 35.000 lei, conform solicitării Casei Tineretului.
La finalul dezbaterilor, proiectul de hotărâre, care în viziunea inițiatorului său, Liviu Briciu, reprezintă imaginea falimentului culturii câmpinene (greu de înțeles de ce să-ți asumi inițierea unui proiect care demonstrează neputința/ falimentul!), a fost votat în unanimitate, dând naștere multor nedumeriri în rândul consilierilor locali care după ședință, în discuții particulare, se întrebau ce rol mai are comisia de cultură dacă la șase luni distanță de la alegerile locale încă nu a reușit să articuleze un proiect decent al manifestărilor culturale. Maniera în care Liviu Briciu a prefigurat colapsul culturii câmpinene nu a rămas nici ea neamendată de colegi, unii dintre ei amuzându-se de ineditul situației în care „șeful culturii se bucură de propriul faliment”.
Preocuparea continuă în ceea ce privește educarea gustului pentru actul cultural de calitate, cunoscută și recunoscută, ne îndreptățește să credem că Liviu Briciu a afișat în cadrul ședinței Consiliul Local desfășurată ieri, 28 aprilie, un fals entuziasm, menit să ascundă, de fapt, pe de o parte dorința de a repudia un sistem, de a-l distruge din temelii, pe de alta frustrarea provenită din conștientizarea faptului că această luptă nu va avea sorți de izbândă prea curând. Așa se explică, probabil, și lipsa de implicare în programul manifestărilor culturale de anul acesta, dar și decizia acestuia de a semna un astfel de proiect de hotărâre ce pare, în aceste condiții, un nonsens.
Într-o declarație pe care ne-a oferit-o în exclusivitate, Liviu Briciu explică atitudinea avută în ședința de Consiliu, precum și motivele care au stat la baza acesteia: „Ideea înființării Centrului Cultural, încă de la începutul mandatului meu de consilier, nu a făcut altceva decât să preîntâmpine momentul în care activitatea culturală va ajunge în colaps din cauza lipsei de bani și a lipsei eficienței acesteia. Cheltuielile foarte mari de funcționare au făcut ca sumele alocate culturii să se diminueze de la an la an, până în acest moment, când suma alocată evenimentelor culturale a ajuns să fie puțin peste 200.000 lei, în condițiile în care cheltuielile de funcționare rămân neschimbate. Reamintesc faptul că anul trecut suma alocată evenimentelor culturale a fost de aproximativ 700.000 lei și aceasta insuficientă. Este un moment al adevărului pe care nu-l mai putem ocoli și, de aceea, prin înființarea Centrului Cultural, putem să diminuăm cheltuielile de funcționare, sumele rezultate urmând să fie redate activităților culturale, în același timp calitatea evenimentelor culturale trebuind să crească. De ce am fost de acord cu un buget atât de mic și de ce nu am obiecții la activitățile propuse de responsabilii celor patru edificii cultural? Pentru că bugetul Câmpinei, votat în unanimitate de Consiliul Local, nu permite astăzi și nici în următorii ani sume mai generoase pentru cultură și sport, iar timpul necesar înființării Centrului Cultural este de câteva luni, perioadă în care nu doresc să blochez nicicum și puținele manifestări culturale existente. Prin acțiunile pe care le vom întreprinde, singurul obiectiv este de a crește bugetul și calitatea activităților culturale din municipiul Câmpina”.