Știri

Editorial

DE CE NAIBA NE BUCURĂM?
   
Nu înţeleg entuziasmul cu care mai toţi comentatorii şi actorii politici, inclusiv la noi, au primit renunţarea Greciei la referendum. Faptul că un referendum este o procedură fundamental democratică a fost ignorat tacit. Premiza că grecii ar fi respins măsurile de austeritate a fost unanim considerată valabilă. Avem o mare problemă, cum se spune. Articulaţiile  profund nedemocratice ale UE au devenit bătătoare la ochi în aceste circumstanţe, dar nimeni nu vrea să le vadă. Sigur, grecii au vina lor, plata taxelor este socotită o prostie, iahturile de lux sunt trecute ca vase utilitare pentru a fi scutite de impozite, ajutoarele sociale au depăşit orice limită rezonabilă, toate astea au fost răs-analizate. Şi nu ar trebui să fie motive de umilire a Greciei. De vina tuturor forurilor economice internaţionale care au închis ani de zile ochii la evidentele falsuri din bilanţurile economice greceşti cine dă seama? Papandreou n-a vrut altceva decît să exercite un drept elementar al unui stat independent. Asta ar fi dus, se spune, la prăbuşirea zonei euro. Atunci ce alegem: valorile democraţiei sau valorile economiei?

Se vede limpede precaritatea modelului european, construit strict pe criteriie economice şi ignorîndu-le complet pe cele morale. De aceea conclavurile în care lideri mărginiţi caută soluţii pur economice crizei sunt sortite eşecului. Soluţiile adevărate sunt în altă parte. În plus, impasul general al economiei europene resuscitează ideologiile anticapitaliste, antiliberale. Se spune din nou că actuala criză arată moartea capitalismului. Care capitalism? Cel din timpul Romei imperiale? Din timpul falimentului unora dintre băncile familiei florentine Medici? Din timpul expansiunii mecanice din sec. XIX? Din timpul marii crize din 1929? Din timpul crizei petrolului din anii 80? Toate formele capitalismului mor, tocmai pentru că se adaptează continuu realităţii. În fapt, criza europeană de azi este criza socialismului distributivist, nu a capitalismului. Analizele economice serioase nu lasă nici o îndoială. Ce repercusiuni are acest impas european pentru lupta politică din România? Umilirea Greciei ar trebui să ne fie o lecţie. În fiecare zi ar trebui să ne bucurăm spunîndu-ne: nu suntem Grecia, ce bine! De ce nu am ajuns ca Grecia? Răspundeţi-vă! Şi să ne îngrijorăm: Doamne fereşte să nu ajungem! Clasa noastră politică e în mare impas. O parte majoră din PDL ar dori atenuarea măsurilor de austeritate din considerente electorale. Opoziţia e în dificultatea alegerii. Scriam acum cîteva săptămîni că USL-ului nu-i vine să preia o ţară în criză  a. pentru că nu are soluţii şi b. Pentru că ştie că nu-şi va putea respecta promisiunile de un populism jenant. Politic, ar fi mult mai convenabil pentru actuala opoziţie dacă ar mai avea răbdare doi ani, lăsînd puterea să-şi ducă pînă la capăt crucea sacrificiilor şi erorilor şi venind pe un val puternic. Mi-a dat dreptate între timp tocmai dl. Năstase, vorbind despre o posibilă cotitură abia în 2014!!! Dl. Ponta, unul dintre cei mai afectaţi de stupizenie lideri pe care-i avem, în vorbele căruia este imposibil să găseşti măcar adierea unei idei, ci exclusiv glumiţe de autobază gen „Dumneavoastră sunteţi primul ministru” adresat reprezentantului FMI Jeffrey Franks, nu se putea abţine să nu-şi afirme adeziunea la intenţia de referendum a lui Papandreou. Renunţînd, primul ministru grec l-a lăsat de izbelişte. De altfel, cum bine s-a observat, elogiatorul de azi al consultării populare clama mai an lipsa de relevanţă a referendului (atunci cînd acesta este organizat de Băsescu, evident). Este numai una dintre multiplele dovezi ale incosistenţei liderilor noştri care nu au convigeri ci exclusiv interese. Că în Grecia opoziţia acceptă să intre într-un guvern de uniune naţională pentru a scoate ţara din criză, dl. Ponta tace. La ce să ne bucurăm deci că în Grecia nu s-a organizat referendumul? Oare a supravieţuit Europa? Dar România?

Christian CRACIUN

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare