Știri

E vremea protestelor…

Această primăvară se dovedeşte a fi – parcă mai mult ca în alţi ani – un adevărat sezon al acţiunilor de protest. Criza economică, pe de o parte, acordul cu FMI, pe de altă parte, dar şi traiul de zi cu zi tot mai greu, duc la o acutizare a problemelor sociale, cărora guvernanţii le fac tot mai greu faţă. Strânşi cu uşa între protestele anagajaţilor din sistemul bugetar din România şi presiunea oficialilor FMI, membrii Cabinetului Boc dau din colţ în colţ. Acesta este fondul pe care mai multe categorii socio-profesionale anunţă acţiuni de protest. Este vorba de cadrele didcatice, angajaţii din sistemul judiciar, dar şi ceferiştii. Ce face Boc? Anunţă triumfalist: “Guvernul a semnat astăzi (n.r. – joi, 23 aprilie), oficial, prin ministrul Finanţelor, scrisoarea de intenţie negociată şi acceptată de FMI cu privire la Acordul de împrumut. Acordul de împrumut al României, în formă finală, va fi aprobat de Comisia Europeană şi de FMI la începutul lunii mai, în perioada 4 – 6 mai”. Cât de benefic va fi acest acord, rămâne de văzut…
Grefierii şi personalul auxiliar din justiţie au de primit 300 milioane euro! După acţiunile de protest de la mijlocul săptămânii trecute, grefierii şi personalul auxiliar din sistemul de justiţie ameninţă cu noi acţiuni de protest. Principala revendicare a acestora este primirea drepturilor salariale câştigate în instanţă, în total, la nivelul întregii ţări, fiind vorba de 300 milioane euro. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că nu au primit sporurile de risc şi confidenţialitate, restante încă din anul 2000. Cei mai mulţi dintre ei au dat ministerul în judecată şi au obţinut plata acestor drepturi. Ministerul a început plata în toamna anului trecut, dar eşalonat, în trei rate. Pentru că nu au primit tranşa a doua, în martie, sindicaliştii ameninţă că ar putea intra în grevă. De asemenea, ei spun că salariile din justiţie ar trebui să ajungă la nivelul celor din UE, adică 2.800 euro.
Cadrele didactice vor să se respecte legea. Pe 24 aprilie a avut loc la Bucureşti o întâlnire a Consiliului Naţional al Liderilor din Federaţia Sindicatului Liber al Învăţământului cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Profesorul Dan Ioan Bujor, lider al FSLI Valea Prahovei şi membru în Colegiul Naţional al Liderilor FSLI, ne-a declarat: “FSLI este coautor al unor ordonanţe care pun capăt unor discriminări în ceea ce priveşte titularizarea personalului din învăţământ. Mă refer mai ales la Legea 128/97 sau Statutul personalului didactic, cum este mai cunoscută, prin care nu era permisă trecerea unor profesori de la gimnaziu la liceu. Nu se ţinea cont de faptul că aceşti oameni au aceleaşi studii şi poate chiar grade didactice în plus. O altă discriminare consta în imposibilitatea transferării din mediul rural în cel urban. A fost meritul FSLI că a reuşit să o convingă pe Ecaterina Andronescu că aceste lucruri sunt discriminări. În legătură cu salariile profesorilor, pot spune că ordonanţa de rectificare negativă a salariilor bugetarilor nu afectează învăţământul şi nici încadrările. Noi am solicitat ca această ordonanţă să nu afecteze bugetul pentru salariile profesorilor pe anul 2009, iar înţelegerea la care s-a ajuns constă în a face noi calculele pentru a stabili cu exactitate sumele ce constituie salariile pentru învăţământ. În legătura cu posibilitatea unei greve generale, pot să spun că, dintr-un sondaj făcut în teritoriu, 56% dintre profesori sunt pentru boicotarea primei teze unice, cea pentru limba română. Se va aplica această măsură coercitivă doar pentru o zi, la nivel naţional, în caz de nerespectare a propunerilor şi cerinţelor noastre”.
Ceferiştii încep cu un miting de mari proporţii. Preşedintele Alianţei Federaţiilor Naţionale CFR, Ion Molea, a declarat că pe 29 aprilie se va organiza un miting de protest în faţa Ministerului Transporturilor şi Infrasctructurii (MTI) şi apoi la Guvern, urmând ca peste o lună să declanşeze greva generală. După o lună de la începerea negocierilor între reprezentanţii MTI şi sindicatele CFR, acestea nu au avut niciun rezultat, astfel că vor fi declanşate acţiunile de protest pe 29 aprilie.Preşedintele Alianţei Federaţiilor Naţionale din CFR a mai precizat că vor ieşi în stradă peste 12.000 de ceferişti,exact câţi vrea Radu Berceanu să disponibilizeze. În plus, Molea a mai spus că în bugetul ministerului nu mai sunt bani pentru CFR, iar peste două luni nu vor mai fi bani nici pentru salarii. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, declara că, în două – trei săptămâni, în cadrul companiilor CFR vor avea loc schimbări legate de personal, care vor crea probleme sociale. Ministrul sublinia că la CFR sunt probleme de personal excedentar şi de fond de salarii în comparaţie cu banii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurilor. În plus, Berceanu a adăugat că nu poate nimeni să accepte ca 93% din încasările de la cele trei companii CFR să fie fondul de salarii. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a anunţat sindicatele, în data de 20 martie, că va reduce numărul personalului în sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR, astfel: la CFR Marfă – 5.949, la Călători – 2.545 şi la Infrastructură – 3.536 salariaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare