La finele lunii septembrie 2018, a fost inaugurat skatepark-ul de pe terasa care mărginește Bulevardul Culturii. Investiția dedicată tinerilor a fost realizată cu o mică întârziere față de termenul prevăzut în contract, lucru cum rar s-a întâmplat cu marile investiții publice câmpinene din ultimii ani. Realizarea unui skatepark pentru copiii și adolescenţii urbei care iubesc skatingul (mersul pe skateboard), rollingul (mersul pe role), scootering (mersul pe trotinetă) și ciclismul urban reprezenta o premieră pentru Câmpina. Valoarea investiției s-a ridicat la aproape 300.000 de lei. Skatepark-ul venea să completeze în mod fericit marile parcuri câmpinene existente, el reprezentând o modernizare semnificativă, conform standardelor europene, a dotărilor edilitare ale Câmpinei. Toate bune și frumoase, numai că, după numai patru luni de la inaugurare, suprafețe întregi de beton de pe rampa pentru prins viteze, de la mijlocul parcului, au început să cedeze, acest lucru însemnând mărunțirea betonului de suprafață (de uzură), peste care, toamna trecută, alunecau lin rolele, skate-urile, bicicletele, trotinetele. În câteva locuri, sunt dislocate bucăți întregi din betonul de suprafață al rampelor de viteză.
Dorind să aflăm părerea avizată a reprezentantului firmei care a realizat lucrările, Sofexpert Project SRL Șirna, am stat de vorbă cu Răzvan Ion, directorul-general al constructorului: „În momentul când s-a dezghețat, s-a sfărâmat și materialul de pe o suprafață de câțiva metri pătrați. Am primit deja document de la Primăria Câmpina pentru refacerea lucrărilor, iar în momentul în care ne va permite vremea, vom reface lucrarea, care are trei ani garanție. Am luat legătura cu o firmă care produce materiale pentru repararea betonului și vom folosi, de data aceasta, materiale mai speciale, pentru a nu mai avea probleme. Nu-mi dau seama de ce s-a măcinat betonul. Probabil, din cauza unei infiltrații sub betonul de reparații pe care l-am folosit pentru a obține o suprafață cât mai netedă”, ne-a declarat directorul-general al firmei.
După cum se vede din aceste declarații, constructorul nu are nicio vină, vremea este singura vinovată. Vremea și infiltrația. Constructorul ne-a mai menționat eforturile pe care le-a făcut ca să realizeze lucrarea, în condițiile unui front de lucru foarte strâmt, mărginit de terasa naturală de lângă Bulevardul Culturii, de-o parte, și de strada care coboară spre DN1, de cealaltă parte. Lucrul acesta este adevărat, dar nimeni nu i-a obligat pe cei de la Șirna să ia lucrarea, iar rasoleala din lucrările de mântuială nu se pot imputa decât lucrătorilor, iar nu geografiei locului. Atunci când am ajuns în skate-park pentru a face fotografiile de rigoare, suprafețele cu betonul măcinat erau acoperite de un strat subțire de zăpadă. Dar și așa, luate la pas, suprafețele avariate tot nu se dădeau mai mici în suprafață decât 10-11 metri pătrați. Celelalte rampe, realizate nu din beton, ci din materiale sintetice specioale, precum și întreg mobilierul parcului sunt întregi și arată foarte bine.
Am vrut să stau de vorbă cu un profesionist al sporturilor extreme care se practică în acest skatepark, și chiar am avut norocul să întâlnesc unul dintre aceștia: Dragoș Dragotă, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială ”Ioan Duhovnicul” din Bănești. Junele băneștean, de 14 ani, sosit în parc împreună cu un prieten pentru a evalua stricăciunile apărute (și despre care auziseră amândoi de la alți colegi din Câmpina), este cel mai tare la scootering (mersul acrobatic cu trotineta), din întreaga zonă a Câmpinei. Așa mi-a declarat și m-a convins.
Darius mi-a vorbit, cu dezinvoltura și inocența vârstei sale, dar și cu expertiza sa de ”trotinetist” de mare talent, despre faptul că stricăciunile nu sunt mari, așa că pot fi reparate rapid. ”E frumos skatepark-ul, dar e păcat că nu s-au făcut rampele de la intrare mai mari; că era loc destul. Nu era mare lucru. Am pipăit terenul cu picioarele. Se pot repara rapid suprafețele cu betonul sfărâmat. Depinde cum se mișcă cei din Primărie și lucrătorii care au lucrat aici. Vă spun cu siguranță, fiindcă am experiență. Sunt cel mai bun la trotinetă din Câmpina. Nimeni nu se pune cu mine. Pe toți i-am învins în concursurile ”unu la unu”, pe care le facem de fiecare dată. Pe toți i-am bătut cu 5 la 1 sau 5 la 2. Mă știu și cei din Ploiești. Se câștigă bani frumoși din scootering, dacă îți găsești un sponsor. Mi-am găsit și eu unul, dar mă mai gândesc dacă să mă bag sau nu”, mi-a mărturisit elevul Darius dintr-a VIII – a, prea mic ca să fie mare de vârstă, dar și prea mare ca să poată fi considerat un copil. Un tânăr pe care betonul fărâmițat de pe rampa centrală nu i-a fărâmițat speranțele că, peste câteva zile, va putea să-și umple din nou sufletul de bucurie, zburând cu bicicleta sa fermecată peste rampele skatepark-ului din Câmpina. Și ca el, zeci și sute de copii ai Câmpinei. I-o lua cineva în seamă? De-acolo, de sus, din vârful Primăriei…
Adrian BRAD