(P) Obstetrica, arta de a moși, este tot mai bine reprezentată la secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului SanConfind din Poiana Câmpina, în care actul medical chiar se ridică la standarde europene de calitate. SanConfind dovedește încă o dată că este un spital cu adevărat european, cu nimic mai prejos decât orice spital din Uniunea Europeană comparabil ca mărime și structură a specialităților medicale. Un spital care se remarcă nu doar prin dotările sale excepționale în echipamente moderne și aparatură ultraperformantă, ci și prin personalul său medical foarte bine pregătit, dedicat în totalitate oferirii unor servicii medicale de un înalt profesionalism și umanism, în care pacientul este cel mai important om. Peste câteva zile, mai exact, pe 15 ianuarie 2018, echipei medicale SanConfind i se va alătura un medic de mare valoare morală și profesională, foarte cunoscut în lumea medicală din capitala județului, unul dintre cei mai buni specialiști din țară în chirurgie laparoscopică ginecologică. Este vorba despre medicul primar obstetrică-ginecologie Dan Mihalache, care va conduce secția Obstetrică-Ginecologie a Centrului Medical SanConfind.
Domnul doctor a lucrat mulți ani în Maternitatea Ploiești, unde s-a remarcat prin multe reușite în intervențiile sale chirurgicale, dătătoare și salvatoare de vieți. Acesta va fi urmat și de alți medici obstetricieni din Ploiești, specialiști desăvârșiți, care vor lucra și în Ambulatoriul de specialitate al spitalului, consolidând echipa medicală a Maternității SanConfind și făcând din aceasta un reper important pe harta unităților de același fel din întreaga țară. De asemenea, grație medicilor ploieșteni ce vor sosi la Maternitatea SanConfind, tot mai multe viitoare mame din Ploiești vor deveni viitoare paciente ale spitalului câmpinean, atrase și de raportul calitate-preț extrem de convenabil, având în vedere că un pachet de servicii pentru o naștere normală, în totală siguranță și în condiții de igienă absolută, fără nici un pericol de infecții intraspitalicești, costă 3200 de lei.
La Maternitatea SanConfind, spitalizarea se face în rezerve cu unul sau două paturi. În fiecare salon, pacienta beneficiază de mobiler modern, televizor LCD, serviciu de Nurse Call (supraveghere şi asistenţă medicală permanentă), aclimatizare, grup sanitar propriu. De asemenea, pacienta are toate produsele şi accesoriile de îngrijire şi de igienă personală necesare pe perioada internării. Nou-născuţii pot rămâne cu mamele în salon (sistemul rooming-in) sau pot sta împreună cu alți nou-născuţi, sub atenta supraveghere a personalului medical din compartimentul Neonatologie. Blocul de naştere al Maternității cuprinde filtrul blocului de naştere, două săli de naştere destinate supravegherii materno-fetale în perioada de dilataţie, acestea având toată dotarea necesară unui travaliu care să se desfăşoare în deplină siguranţă atât pentru pacientă, cât şi pentru copil. De asemenea, sala de operaţie pentru naşterile prin cezariană beneficiază de condiţii de excepţie, la fel ca întregul bloc operator. În cadrul secției se realizează și intervenţii chirurgicale ginecologice. De-a lungul întregii perioade petrecute în Maternitatea Sanconfind, echipa medicală anestezică va fi alături de toate pacientele, pentru ca acestea să treacă mai ușor peste momentele speciale din viața lor, cu semnificații profunde, care le vor transforma din purtătoare de vieți în dătătoare de vieți. În cazul nașterii naturale se poate opta pentru anestezia peridurală, momentul efectuării acesteia fiind stabilit de către medicul obstetrician și medicul anestezist. Acest tip de anestezie ajută gravida să parcurgă perioada travaliului cu minimum de disconfort, iar în cazul unui travaliu prelungit, permite pacientei să se și odihnească. Echipa de la Neonatologie asigură permanent preluarea nou-născutului de la sala de naştere, urgenţele neonatale, monitorizarea şi tratamentul nou-născutilor, consilierea mamei şi suportul pentru îngrijirea nou-născutului, precum si consilierea lactaţiei.
Pentru cei care vor să îl cunoască mai bine pe domnul doctor Dan Mihalache, interviul de mai jos poate fi de folos.
– Domnule doctor Dan Mihalache, bine ați venit în echipa SanConfind. Vă rugăm să vă prezentați în câteva cuvinte cititorilor revistei noastre.
– Am 38 de ani, sunt căsătorit și am doi copii. Am absolvit UMF Carol Davila – Facultatea de Medicină Generala în anul 2003, sunt medic specialist obstetrică-ginecologie din anul 2009, iar din 2014, sunt medic primar. Am competențe în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie, chirurgie laparoscopică ginecologică, histeroscopie.
– Începând cu 15 ianuarie 2018, veți conduce secția Obstetrică-Ginecologie din Centrul Medical SanConfind? De ce ați ales să lucrați la SanConfind?
– După 13 ani petrecuți în sistemul medical de stat, am simțit nevoia unei schimbări și Centrul Medical SanConfind a fost alegerea naturală. Dotările si potențialul spitalului m-au atras și cred că este locul unde pacientele din județul Prahova pot primi cele mai bune îngrijiri.
– Ce impresii v-au lăsat dotările secției Obstetrică-Ginecologie SanConfind? Prin aceste dotări, se poate spune că Maternitatea SanConfind este capabilă să ofere servicii medicale la standarde europene?
– Dotările secției de Obstetrică-Ginecologie sunt de vârf. Spitalul poate oferi servicii comparabile cu cele din Occident. Vorbim de nașterea în condiții civilizate, cât mai puțin medicalizată, cu respectarea intimității, și la care tatăl poate asista, sau, dacă este nevoie, de nașterea prin operație cezariană. De asemenea, se pot efectua intervenții chirurugicale ginecologice minim invazive, cu recuperare rapidă. Serviciul de imagistica medicală, laboratorul de analize, compartimentele de terapie intensivă și de neonatologie sunt și ele foarte performante.
– Ce ar trebui să facă, prima dată, o femeie în momentul în care află că va deveni mamă?
Este indicat un consult preconcepțional, pentru a depista eventualele probleme ce pot fi tratate înainte de sarcină, pentru ca totul să meargă bine ulterior.
– Cum trebuie să se îngrijească gravida pentru a-și pregăti corespunzător corpul în vederea nașterii propriu-zise?
– Femeia gravidă trebuie să înțeleagă faptul că este vorba de o stare fiziologică, și comportamentul trebuie să fie normal, inclusiv cel alimentar. Este indicat ca gravida să facă mișcare, să mănânce cât mai sănătos, nu mai mult ca înainte, diversificat, și să evite alcoolul și tutunul.
Centrul Medical SanConfind oferă tratamente de kinetoterapie dedicate gravidelor, care contribuie la bunul mers al sarcinii și la finalizarea ei printr-o naștere normală, dar și la recuperarea ulterioară mult mai rapidă.
Recomand gimnastica medicală, ajută la tonifierea organismului și a musculaturii perineale, contribuind la ușurarea nașterii și recuperarea ulterioară mai rapidă. Este un plus pentru Centrul Medical SanConfind, datorită faptului că poate oferi acest lucru, absolut normal într-o lume civilizată.
– Care sunt avantajele și dezavantajele nașterii prin cezariană? Ar trebui să se recurgă la cezariană doar în situațiile în care este periclitată viața mamei sau a fătului?
– Avantajele nașterii prin operatie cezariană sunt evidente, mai ales în situațiile în care indicațiile sunt absolute – situațiile în care viața fătului sau a mamei sunt amenințate. În afară de acestea, care sunt bine documentate, mai sunt si alte situații discutabile, în care există un antecedent de naștere traumatizantă pentru mamă. Putem vorbi despre opțiunea pacientei, care, și după o consiliere privind avantajele evidente ale nașterii naturale, dorește să nască prin operație cezariană. Dacă vorbim despre operația cezariană facută la solicitarea pacientei, fără indicație medicala, nu prea există avantaje majore . Eventual, putem discuta despre o scădere a riscului de afectare a perineului matern în cazul unui făt mare. Pe de altă parte, dezavantajele sunt o recuperare ceva mai grea decât la nașterea naturală și un risc mai mare de complicații.