Știri

De Ziua Muncii, câmpinenii au robotit la grătarele de la Fântâna cu Cireși

De 1 Mai, românii din toată țara – popor de truditori de când se știe el, neamul românesc, în certificatul de naștere eliberat de istoria etnogenezei sale -, au muncit de zor pe lângă grătare, pentru a găti celor dragi tot soiul de bucate de picnic. Partidele românești au abandonat, anul acesta, micul de 1 Mai, deoarece suculentul mic a început să fie perceput ca un simbol al mitei electorale. La rândul lor, de Ziua Internațională a Muncii, câmpinenii au petrecut care pe unde a putut. 
În propriile curți sau în fața blocului, la casa părinților de la țară, la nași, la copiii ajunși adulți, la vreun restaurant din oraș, dar și la Fântâna cu Cireși, cea mai iubită oază de agrement a localnicilor. Spațiile verzi ale versanților vestici ai dealului Muscel, printre care șerpuiește sinuos drumul care duce la Spitalul de Psihiatrie de la Voila, au fost luate cu asalt luni, pe la orele prânzului, în ciuda timpului capricios, de zeci de câmpineni veniți cu cățel și purcel, dar mai mult cu mici, cârnați și fleici din ceafă de porc, ca să petreacă și să se veselească la Fântâna cu Cireși. 
Desigur, printre farfuriile cu merinde nu lipseau sticlele cu bere, fiindcă un mic fără bere nu este mare plăcere. Dintr-o sărbătoare a muncii, cu o tradiţie de mai bine de un secol şi cu origini americane, 1 Mai a devenit o sărbătoare a micilor şi a petrecerilor nu doar în România, ci și în multe țări din estul Europei. Sărbătoarea se trage din America, deoarece, în anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, din 1886, care a fost înăbușită în sânge de către autoritățile timpului, manifestațiile soldându-se cu mai mulți muncitori morți și răniți.  Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.  Culmea, chiar dacă sărbătoarea este de proveniență americană, în SUA ziua de 1 Mai nu este zi de sărbătoare, zi liberă prin lege, cum este în multe țări de pe glob.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare