Știri

Cuvântul care înţeapă

Majorarea taxelor locale cu 20% sau mortul din spinarea noastră
Este normal să măreşti taxele şi impozitele locale cu 20% într-o perioadă de profundă criză financiară, în toiul unei ierni aspre care înghite foarte mult combustibil pentru încălzire, când foarte mulţi cetăţeni au rămas fără un loc de muncă, iar ca o bomboană pe colivă, preţurile la toate produsele de bază explodează de la o zi la alta?
Iată o întrebare pe care o primesc aproape zilnic de la oameni din diverse medii sociale şi o temă peste care autorităţile locale au trecut foarte rapid, aruncând vreo două argumente absolut infantile din punctul meu de vedere: „Am mărit taxele şi impozitele locale pentru că este criză şi în plus de asta nu le-am mai modificat de câţiva ani” spunea primarul Tiseanu nu cu mult timp în urmă, încercând să-şi justifice demersul.
O mai mare aberaţie ca asta nici c-am auzit până acum. Să măreşti taxele pentru că este criză!!! Cu o astfel de gândire de tip Vanghelie, primarul Tiseanu şi sfătuitorii lui şi-au dat examenul de diletantism în fruntea unei administraţii care nu ştie decât să strângă biruri pentru a avea (în multe cazuri) ce cheltui după ureche, fără niciun fel de strategie pe termen mediu sau lung (asta este o altă temă pe marginea căreia merită discutat foarte serios). Ce poate fi mai frumos decât să stai în spatele unui birou, să aştepţi bani de la nişte fraieri de contribuabili, care mai stau şi la rând pentru asta, iar tu să-i împarţi în stânga şi-n dreapta din vârful pixului?!
Revenind la argumentul pentru care administraţia Tiseanu a mai umflat cu 20% povara de pe umerii contribuabililor, şi anume că „este criză”, am să fac o scurtă paranteză şi am să vă reamintesc că edilul nostru şef spunea în urmă cu un an (la sfârşitul lui 2009) că în Câmpina nu este criză şi că bugetul local nu va avea de suferit. Atunci poate că-l lovise valul de energie pozitivă venit dinspre şeful său de partid, Boc, care la rându-i, pe vremea aceea, scotea pe gură tot astfel de aberaţii.
Aşadar, mărim taxele pentru că este criză! Sincer, nu mă prea pricep la finanţe, însă trebuie să fii de-a dreptul găgăuţă să susţii o astfel de măsură de împovărare a contribuabilului într-o perioadă în care veniturile lui scad dramatic. Este clar că în urma acestei decizii vor fi tot mai puţini cei care vor reuşi să îşi achite obligaţiile. Calculul lor a fost, însă, altul. Unul care este, de fapt, proba indiferenţei acestor politruci faţă de oameni şi anume „să scoatem mai mulţi bani de la cei care mai pot plăti, astfel încât să acoperim pierderea pricinuită de rău-platnici şi astfel bugetul de cheltuieli al oraşului să rămână aproximativ la nivelul unui an normal, neafectat de criză”. Pentru ei, bugetul de cheltuieli este mult mai important decat starea de inconfort a cetăţeanului, care în foarte multe cazuri a ajuns, cum spuneam, într-o situaţie dramatică.
Bugetul de cheltuieli al administraţiei locale este, de fapt, ceea ce ar trebui să se dea înapoi cetăţeanului, însă o mare parte din el reprezintă gândirea bolnavă a unor exchibiţionişti politici (de exemplu: miliarde cheltuite pe studii de fezabilitate care nu au fost folosite niciodată, pe spectacole şi balcoane înflorite etc)., iar o altă parte îl reprezintă aportul unor băieţi deştepţi la bunul mers al unor companii agreate în sfera politicului (aici nu vă mai dau exemple, pentru că ele sunt de notorietate). Bineînţeles că multe zeci de miliarde din bugetul local au destinaţii speciale (învăţământ, sănătate, asistenţă socială., ordine publică), care trebuie onorate, însă această zonă nu intră în discuţia noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare