În ultimii doi ani, câmpinenii au fost chemaţi de patru ori în faţa urnelor pentru a-şi alege primarul, consilierii locali şi consilierii judeţeni, la alegerile locale din 1 şi 15 iunie 2008, parlamentarii la alegerile din 30 noiembrie 2008, europarlamentarii la alegerile din 7 iunie 2009 şi, acum, pe 22 noiembrie, a fost primul tur al alegerilor prezidenţiale, dublat de un referendum „decretat“ de preşedintele Băsescu.
Ei bine, la alegerile de duminică s-a înregistrat cea mai importantă prezenţă la vot, cu o valoare net superioară chiar şi celei de la alegerile locale din vara anului trecut. Este vorba de o diferenţă de la 58,65% (22 noiembrie 2009) la 40,18% (1 iunie 2008). Să fie interesul câmpinenilor mai mare în alegerea preşedintelui decât a primarului?
În privinţa alegerilor prezidenţiale de duminică, la toate cele 24 de secţii de votare de pe raza municipiului Câmpina a câştigat candidatul susţinut de Partidul Democrat Liberal, Traian Băsescu. Cea mai mare diferenţă faţă de al doilea clasat s-a înregistrat la secţia nr. 176 din cartierul Turnătorie, unde Traian Băsescu a avut 44,53% faţă de cel de-al doilea clasat în această secţie, Crin Antonescu, cu 20,42%. Cea mai mică diferenţă s-a înregistrat la secţia specială din incinta Casei Tineretului, unde Traian Băsescu a câştigat cu 33,62%, în vreme ce al doilea clasat în această secţie, culmea, tot Crin Antonescu, a avut un procent de 29,02%.
În privinţa bătăliei pentru obţinerea locului secund şi la Câmpina, candidatul Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, l-a devansat pe candidatul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, obţinând victoria în 19 secţii de votare. În celelalte cinci (secţiile nr. 160, 161, 164, 176 şi specală), liberalul devansându-l pe Geoană.
Partidul Democrat Liberal, chiar dacă a câştigat acest prim tur al alegerilor prezidenţiale, pare a se afla într-un uşor regres, după ce a obţinut 37,43% din voturi, faţă de 41,89% (la alegerile pentru Senat, în cadrul „parlamentarelor“ din 30 noiembrie 2008) şi faţă de 43,72%, cât ar însemna suma procentelor obţinute de PD-L şi Elena Băsescu la alegerile europarlamentare din această vară. În aceste condiţii, unii analişti susţin că democrat-liberalii câmpineni nu au fost favorizaţi de prezenţa masivă la urne a câmpinenilor. Şi asta – nota bene – în condiţiile în care au câştigat primul tur la o diferenţă apreciabilă.
Partidul Social Democrat a înregistrat şi el un uşor regres, părând a fi la fel de defavorizat de prezenţa masivă la vot. Mircea Geoană a reuşit să adune la Câmpina 25,19% din voturi, valoare inferioară cu mai bine de trei procente faţă de europarlamentarele din iunie (28,22%).
Partidul Naţional Liberal a beneficiat, la fel ca şi la alegerile parlamentare de acum un an, de candidatura unor oameni cu priză la electoratul câmpinean. Crin Antonescu a obţinut 21,45%, cel mai bun procentaj al liberalilor la alegerile prezidenţiale din ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, procentul este inferior „vârfului“ atins la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor, unde candidatul PNL a adunat 36,71% din voturi.
Toate aceste scurte consideraţii se referă doar la procentele obţinute de formaţiunile politice. Prezenţa masivă la scrutinul de duminică, dacă ţinem cont de valoarea nominală a voturilor, s-ar putea traduce şi altfel. Spre exemplu, în cazul liberalilor, numărul efectiv de voturi strânse la alegerile pentru Consiliul Local şi primar, în vara anului trecut, şi europarlamentare în această vară, însumate, de abia trec de jumătatea numărului de voturi obţinute de Crin Antonescu duminică.
Cu siguranţă s-ar mai putea face multe comentarii pe marginea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, mai ales dacă le comparăm cu precedentele scrutinuri. Însă, acum, atenţia se îndreaptă spre turul al doilea, acolo unde se va negocia intens – inclusiv la Câmpina – fiecare vot care ar putea trece din tabăra liberalilor în cea a social-democraţilor sau a democrat-liberalilor.
DUTE LA VOT
DACA VOTEZI " TE AFLI PRINTRE INVINGATORI SAU INVINSI " , STI PENTRU CE LUPTI IN CONTINUARE