Știri

Criza dă peste cap economia şi bugetul Câmpinei

În urmă cu mai bine de un an, autorităţile locale spuneau că efectele crizei nu se fac simţite la Câmpina şi că veniturile la bugetul local nu au de suferit. Astăzi, situaţia este mult mai grea, criza economică făcând ravagii printre firme şi salariaţi. Iar după ce s-a mândrit, în ultimii 20 de ani, că este una dintre puţinele localităţi din ţară care nu au pierdut nici una dintre societăţile mari şi importante, adevărate tradiţii în economie şi nu numai, Câmpina se vede acum în situaţia de a se înclina în faţa efectelor dramatice ale crizei.
51 de societăţi câmpinene sunt în lichidare sau reorganizare
Poate cea mai gravă problemă este cea privind situaţia a 51 de societăţi comerciale din Câmpina, care au intrat de la începutul acestui an în lichidare sau reorganizare. Sunt societăţi care au întâmpinat mari probleme în derularea afacerilor, iar cele mai multe dintre ele au apelat şi la concedieri, dar se află şi pe lista restanţierilor la bugetul local. Pe lista celor 51 de societăţi se regăsesc şi nume importante, de tradiţie în economia câmpineană, printre care Turnătoria Centrală Orion (în reorganizare) sau Fabrica de Ciorapi Elca (în lichidare). După cum se ştie, nici Rafinăria „Steaua Română” nu se simte prea bine, mai bine de jumătate dintre salariaţii de aici îngroşând numărul şomerilor. 
Problemele societăţilor câmpinene influenţează serios veniturile la bugetul local. După cum a declarat directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Câmpina, Gheorghe Ecaterinescu, „gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale de la agenţii economici a fost, la 30 septembrie 2010 – ultimul termen de plată a obligaţiilor fiscale – de numai 75,65%”. Din cauza situaţiei în care se află cele 51 de societăţi, veniturile la bugetul local sunt mai reduse decât cele prognozate cu peste 15 miliarde lei vechi. Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor de la populaţie este, de asemenea, de numai 75%, “un procent nesatisfăcător, având în vedere inclusiv campania pe care am organizat-o pe plan local pentru colectarea datoriilor de la cetăţeni”, după cum a afirmat Gheorghe Ecaterinescu.
6,1%, rata şomajului
La sfârşitul lunii septembrie, la Câmpina erau înregistraţi 1.540 şomeri, din care 855 indemnizaţi (476 femei şi 379 bărbaţi) şi 685 neindemnizaţi (316 femei şi 369 bărbaţi). Conform datelor furnizate de ALOFM, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului a crescut de la 6 la 6,1%. Nici în localităţile limitrofe Câmpinei nu se stă mai bine la acest indicator, lucru normal având în vedere că mulţi dintre cetăţenii din comunele vecine lucrau în Câmpina: Breaza – 5,6%; Băneşti – 6,6%; Brebu – 8%; Cornu – 3,7%; Măgureni – 5,5%; Poiana Câmpina – 6,7%; Proviţa de Jos – 7,7%; Proviţa de Sus – 6,5%; Şotrile – 7,9%; Telega – 7,8%; Valea Doftanei – 6,8%. 
La nivelul întregului judeţ, rata şomajului a fost de 10,02% la finalul lunii septembrie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare