ReportajeȘtiri

Consiliul Local vinde terenuri la preţuri de nimic, favorizând îmbogăţiri spectaculoase

Un teren cumpărat de la administraţia locală cu 4,4 euro/ mp a fost vândut cu 80 euro/ mp, generând un câştig net de aproape 100.000 euro

Despre terenurile vândute de administraţia locală s-a vorbit şi, probabil, se va mai vorbi multă vreme. De la începutul acestui an, rând pe rând, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Anghel, apoi inspectorii Curţii de Conturi, au ridicat numeroase semne de întrebare privind atât “efervescenţa” cu care se scot la vânzare tot felul de terenuri din Câmpina, cât, mai ales, preţul la care aceste terenuri sunt scoase la licitaţie.
Un teren de 4 euro/mp!
La începutul anului 2005, Adrian Dochia, administratorul societăţii Dabov SRL Câmpina, solicita închirierea, concesionarea sau cumpărarea unui teren situat pe str. Fabricii, f.nr., în vederea construirii unui atelier pentru producţie mobilier din pal melaminat. În baza acestei solicitări, consilierul Gheorghe Iatan a iniţiat un proiect de hotărâre prin care s-a decis vânzarea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 1.279,66 mp, situat în str. Fabricii. Tot prin această hotărâre (nr. 57 din 31 martie 2005) se mai prevedea că preţul minim de pornire a licitaţiei este echivalentul în lei a 4 euro/mp, fără TVA, iar consilierii îşi luau marja de siguranţă ca vânzarea să se facă în termen de 180 de zile de la data adoptării hotărârii, în caz contrar, aceasta pierzându-şi valabilitatea.
Solicitantul nu a mai venit la licitaţie
La 26 mai 2005 a avut loc licitaţia, comisia fiind formată din Paul Moldoveanu (preşedinte), Mihaela Preda (secretar), Viorel Bondoc, Traian Drăguşin, Lucian Cercel, Gheorghe Iatan, Costel Ştefanovici – membri.Surprinzător, la licitaţie nu s-a prezentat tocmai firma care făcuse solicitarea iniţială. În schimb, s-au prezentat firmele Ecco-Impex SRL Câmpina şi Ifestos Impex SRL Câmpina. Licitaţia a fost câştigată de prima dintre acestea, după parcurgerea unui singur pas de licitaţie, adică pentru preţul de 4,4 euro/mp, fără TVA. Cine sunt reprezentanţii celor două firme? Societatea Ecco-Impex are sediul în strada George Bariţiu şi este administrată de Petruţa Lidia Dochian, care este şi unul dintre asociaţi, alături de Marieta Manea, în vreme ce Ifestos Impex are ca unic asociat şi administrator pe Charalampos Goudelas, iar sediul acesteia este pe str. Toma Ionescu.
Câştig de aproape 100.000 euro…
Firma câştigătoare a licitaţiei a achitat, pentru terenul de pe strada Fabricii, suma de 5.630, 50 euro (fără TVA). Numai că, pe acest teren nu s-a mai construit nimic, iar la începutul acestui an, toată suprafaţa a fost vândută, din câte se pare, pentru suma de 80 euro/mp, adică 102.372,80 euro, ceea ce ar presupune un câştig de 96.742,30 euro…Şi în momentul de faţă, pe gardul acestui teren este un anunţ privind scoaterea terenului la vânzare. Am sunat la numărul respectiv şi aşa am aflat că terenul a fost deja vândut! Dar, surpriză, interlocutorul adaugă: „Dacă vă interesează terenul, ştiu că şi cel care l-a cumpărat îl revinde! Dacă vreţi vă pun în legătură cu el!”Ce ar mai putea fi de adăugat? Poate doar ce a răspuns consilierul juridic al Consiliului Local, Laurenţiu Olăraşu, la prezentarea acestei situaţii: „Este perfect legal! Odată ce a fost cumpărat, terenul a intrat în circuitul civil şi nimeni nu-l poate împiedica pe proprietar să-l revândă! Este legal!” O fi legal, dar moral este? Nu era mai bine dacă ar fi putut să-l vândă la acest preţ direct administraţia locală? Nu de alta, dar s-ar fi adus la buget vreo 100.000 de euro, care ar fi putut fi folosiţi în interesul comunităţii. În mod sigur, dacă mai căutăm (şi o vom face), vom mai găsi multe astfel de situaţii, că doar în oraş s-au vândut zeci, poate sute de terenuri, cel puţin în ultimii zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare