Știri

Consilierul Horaţiu Zăgan a demisionat din Consiliul Local

Pe la începutul lunii noiembrie, Agenţia Naţională de Integritate constata că Horaţiu Zăgan, cel mai longeviv consilier municipal, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese administrativ, pentru că, în calitate de consilier local, a votat proiecte de hotărâri de Consiliu Local care priveau activitatea societaţii de salubritate Floricon Salub, la care este angajat, având funcţia de director tehnic. 
Conform normelor în vigoare, un oficial public este în conflict de interese atunci când, în virtutea funcției publice pe care o ocupă, ia o decizie sau participă la luarea unei decizii cu privire la care are și un interes personal. Cu alte cuvinte, conflictul de interese implică un conflict între datoria faţă de public şi interesele personale ale unui oficial public. Conflictul de interese apare atunci când interesele oficialului public ca persoană privată influențează sau ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor oficiale. Statutul aleșilor locali stipulează şi el conflictul de interese:
(1) Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii.
(2) În situațiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali și consilierii județeni sunt obligați să anunțe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.
(3) Anunțarea interesului personal și abținerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al ședinței. Horaţiu Zăgan este consilier local din 1996, fiind ales în vara acelui an pe listele PNL-CD. La fel de vechi în administraţia publică locală mai sunt primarul Horia Tiseanu (viceprimar două mandate, din 1996 şi până în 2004, apoi primar următoarele trei mandate) şi consilierul Gheorghe Tudor, fost primar în mandatul 2000 – 2004. Cum acesta din urmă nu a fost mereu reprezentant al legislativului municipal, iar Tiseanu nu a fost niciodată în acest post, se poate spune că Horaţiu Zăgan este cel mai vechi consilier local. El nu a mai atacat cu recurs decizia ANI, considerând că un asemenea demers era practic inutil, cunoscute fiind lungimea proceselor civile din sistemul juridic românesc, precum şi faptul că până la finele acestui mandat mai este puţin timp. “Nu am mai făcut recurs, pentru că mai este puţin din acest mandat şi, oricum, nu mai intenţionez să candidez la viitoarele alegeri locale. După aproape 20 de ani de activitate în miniparlamentul câmpinean, unde am încercat să servesc şi să reprezint cât mai bine interesele tuturor câmpinenilor, nu doar ale alegătorilor mei, după ce am fost de mai multe ori candidat la funcţia de viceprimar şi la funcţia de primar, cred că a sosit vremea să-i las şi pe alţii să ajungă aleşi ai electoratului câmpinean, să lucreze pentru binele comunităţii locale. Să dea Domnul să reuşească ei unde nu am reuşit eu”, ne-a declarat consilierul demisionar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare