Știri

Conferinţele Cenaclului Literar la Casa de Cultură „Geo Bogza”(I)

„Eugen Ionesco şi poezia teatrului absurd” – prezentator C. Trandafir
După debutul cu un interesant program de activităţi (desfăşurat, în paralel, la cele două muzee memoriale „B.P. Hasdeu” şi „Nicolae Grigorescu”), ciclul „Primăvara poeţilor” a continuat joi, 15 martie, la Casa de Cultură „Geo Bogza”, cu o conferinţă a Cenaclului Literar: „Eugen Ionesco şi poezia teatrului absurd”, susţinută de prof.dr. C-tin Trandafir.
„Am organizat acest ciclu de manifestări, în acest mod  – ne-a declarat poetul Florin Dochia – întrucât el se cuvine să cuprindă pe toţi creatorii de artă şi să intereseze pe toţi consumatorii de artă. Pe de altă parte, cuvântul şi imaginea comunică întotdeauna, se simt bine împreună. Un mesaj artistic este cu atât mai uşor receptat, cu cât asaltează mai multe simţuri, cu cât răspunde mai multor nevoi spirituale”.
Bucuros de reîntâlnirea cu cenacliştii câmpineni, amfitrionul Florin Dochia a trecut în revistă calendarul activităţilor 2012 şi a dăruit invitaţilor recentele publicaţii – „Primăvara poeţilor câmpineni 2012” („O antologie din toate timpurile”) şi revista „Biblioteca de Câmpina”, nr. 4/ 2012.

În acest ambient, criticul literar C-tin Trandafir, cu rafinamentul intelectual şi ironia specifice dânsului, a considerat mai potrivit termenul de „dezbatere”, faţă de „conferinţă”, aşa cum a fost anunţată. „La Convorbiri Literare n-au existat conferinţe  – a precizat C. Trandafir -, ci o dezbatere, cât mai relaxantă. Nu putem să aducem lucruri foarte noi. Multe dintre ele le găsim pe internet… (…) De ce Eugen Ionesco? De ce nu Anul Caragiale?! N-am putut să răspund la aceste întrebări…” – s-a destăinuit criticul literar.
De ce teatrul absurd? Pentru că poezia se găseşte pretutindeni, chiar în teatrul absurd.
Unele precizări făcute de către lectorul reuniunii au facilitat pătrunderea în intimitatea temei: „Eugen Ionesco a scris prima dată poezie în direcţia micului absurd, pornind de la ecoul copilăriei, după care absurdul s-a extins”. Acesta a făcut o disociere între poezie şi lirism, între realitate şi fanatism, între trezie şi vis, între starea de trezie şi starea creatoare. Absurdul fiind considerat totodată alunecarea între comic şi tragic, între care se află spaţiul poetic. În piesa „Cântăreaţa cheală”, această alunecare a comicului în tragic este evidentă.
De asemenea, C. Trandafir a subliniat aprecierile deosebite ale scriitorului Eugen Ionesco faţă de celebrele lucrări shakespeariene şi în special comediile cu un original amestec de elemente tragice şi comice, de melancolie şi de farsă galantă, de înţelepciune contemplativă şi de bufonerie, care l-au inspirat.
Scurte, dar elocvente intervenţii, au punctat şi Florin Dochia, Christian Crăciun, Alexandru Blanck, Marian Dulă, cu privire la relaţia dintre teatru şi poezie, implicaţiile internetului în educaţia elevilor etc.
În partea finală a reuniunii literare, consilierul Marian Dulă, preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului local, a făcut o serie de aprecieri legate de activitatea literar-artistică din municipiu, precum şi unele comunicări, referitoare la concursul „Cartea anului 2011” (7 aprilie), la necesitatea mobilizării unui număr mai mare de tineri la activităţile cenaclului literar şi antrenarea tuturor profesorilor de limbă şi literatură română din Câmpina la activităţile iniţiate.
Caravana Poeziei, declanşată la 10 martie, cu un bogat şi atractiv program săptămânal, îşi aşteaptă invitaţii, până la 30 martie, când se încheie Ciclul „Primăvara Poeţilor”.

Theodor MARINESCU

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare