Știri

Cine şi de ce vrea “moartea” rafinăriei câmpinene?

Timp de trei zile, la începutul săptămânii trecute, sindicaliştii de la Rafinăria “Steaua Română” au protestat în faţa Guvernului. Reacţia autorităţilor faţă de problemele celor 409 salariaţi spune multe despre faptul că soarta rafinăriei a fost pecetluită în alte cercuri.
Ziua I
Sindicaliştii de la Rafinăria “Steaua Română” nu au mai fost primiţi de premierul Emil Boc, aşa cum li se promisese. În schimb, ei au reuşit să ajungă la unul dintre consilierii ministrului Muncii, căruia i-au înmânat o listă cu problemele financiare pe care le are societatea. Sindicaliştii susţin că modul în care ANAF tratează situaţia rafinăriei câmpinene reprezintă un abuz şi solicită deblocarea în regim de urgenţă a celor peste 400 miliarde lei vechi, pe care Ministerul de Finanţe îi datorează societăţii. Vă reamintim că această sumă reprezintă taxa pe valoarea adăugată aferentă perioadei august 2007-decembrie 2008, taxă pe care ANAF o datorează Rafinăriei “Steaua Română”. De altfel, societatea şi-a încetat producţia încă din prima zi a acestui an, odată cu sistarea livrărilor de ţiţei. Relaţia cu furnizorii este extrem de tensionată, datoriile rafinăriei acumulându-se de la o lună la alta. Instituţiile statului nu reacţionează din cauza procesului intentat Guvernului de conducerea rafinăriei. “Steaua Română” mai are de recuperat încă 90 miliarde lei vechi de la Electrocentrale Oradea şi CET Iaşi pentru păcura livrată anul trecut. Potrivit directorului Nicolae Bucur, oprirea activităţii rafinăriei are consecinţe sociale şi economice deosebit de grave. Sociale – pentru că peste 400 de oameni rămân pe drumuri, iar economice – pentru că influenţele la bugetul local şi la cel de stat vor fi negative, rafinăria fiind unul dintre cei mai mari contribuabili.Toţi cei peste 400 de salariaţi ai Rafinăriei “Steaua Română”, unii dintre ei cu tot cu familii, au pichetat câteva ore sediul Guvernului. Totul după ce aceştia au primit notificare de concediere colectivă, din cauză că societatea a intrat în incapacitate de plată zilele Rafinăriei fiind, practic, numărate.
Ziua a II-a
Toţi cei peste 400 de salariaţi ai Rafinăriei “Steaua Română” au pichetat din nou sediul Guvernului. Totul după ce, la finalul săptămânii trecute, aceştia au primit notificare de concediere colectivă, din cauză că societatea a intrat în incapacitate de plată. Faţă de prima zi de proteste în Piaţa Victoriei, în a doua zi nimeni nu i-a mai băgat în seamă pe sindicaliştii de la rafinăria câmpineană. Absolut nimeni, ceea ce nu face cinste noilor autorităţi.
Ziua a III-a
La protestul din a treia zi au participat – la fel ca şi în primele două zile – aproape toţi salariaţii disponibilizaţi ai Rafinăriei. Viceliderul de sindicat de la “Steaua Română”, Dan Telegescu susţine că va urma un miting de amploare la Cotroceni pe 10 sau 11 martie. Dan Telegescu aşteaptă acordul pentru a se organiza un astfel de miting. Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, s-au întâlnit în a treia zi a protestelor cu directorul şi liderii de sindicat de la Rafinăria “Steaua Română” pentru a discuta cererile acestora referitoare la rambusararea TVA de către stat. La finalul discuţiilor, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că statul va achita eşalonat obligaţiile către “Steaua Română”, numai dacă justiţia va da câştig de cauză rafinăriei în procesul cu ANAF. Societatea câmpineană a dat în judecată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru recuperarea celor 10 milioane de euro. Curtea de Apel Ploieşti a dat câştig de cauză rafinăriei, dar sentinţa nu poate fi pusă în aplicare, deocamdată, pentru că nu e definitivă. ANAF a formulat recurs împotriva acestei sentinţe, iar acum se aşteaptă judecarea acestuia şi pronunţarea sentinţei finale. Nu se ştie cât va dura, iar aceasta este marea problemă a salariaţilor rafinăriei, dar şi a conducerii. În ceea ce priveşte debitele pe care CET Iaşi şi Electrocentrale Oradea le au către “Steaua Română”, ministrul Gheorghe Pogea a spus că va face toate demersurile pentru ca facturile restante să fie achitate. Numai că pentru rafinărie timpul nu mai are răbdare…
Gheorghe Sandu, într-o situaţie delicată
Liderul Sindicatului “Rafinorul” din “Steaua Română” este într-o situaţie delicată. Şi asta pentru că el este şi lider local al PD-L, ba chiar a fost şi preşedinte al filialei locale, atunci când Tiseanu dezertase în favoarea altor formaţiuni politice. Sandu este şi consilier local al PD-L, dar în calitatea sa de sindiclaist s-a văzut nevoit să protesteze împotriva Guvernului Boc, adică a şefului său de partid! Şi nu se poate spune că a găsit înţelegere la şeful său de partid. Ba dimpotrivă, mai ales că Boc nici măcar nu a dorit să dea ochii cu sindicaliştii de la rafinărie.
Cine beneficiază de închiderea Rafinăriei?
Sunt tot mai multe voci care susţin că întregul scandal declanşat în jurul Rafinăriei ascunde nişte aranjamente. Faptul că Rafinăria Câmpina este singura producătoare de parafină din România pare să fi fost decisiv în luarea acestei decizii. Pentru că se zvoneşte tot mai insistent că un important om de afaceri “portocaliu” va deveni unicul importator de parafină din România. Când lucrurile vor deveni oficiale, toată lumea va şti cine este vinovatul pentru închiderea Rafinăriei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare