Știri

Cine se mai îngrijeşte de „cascada” din parcul de la ceas?!

În primăvara anului 2014, pe terasa nordică a pasajului pietonal din fața BCR și pe gustul tuturor trecătorilor privitori, se dădea în funcțiune o minicascadă. O lucrare menită să învioreze monotonia spațiilor verzi din zonă, îngrijite an de an de municipalitate prin osârdia lucrătorilor Serei Primăriei. O minicascadă de decor, dar și de luat în seamă, întrucât amenajarea obiectivului chiar aducea o pată de culoare locului, întărindu-i imaginea de peisaj citadin dintre blocuri care trimite la natură, mama atâtor frumuseți dătătoare de inspirație și de sănătate. 
Amenajarea acestei minicascade decorative reprezenta finalul unor lucrări începute în toamna lui 2013, de reabilitare a aleilor din jurul Parcării Centrale, continuate apoi cu modernizarea pasajului pietonal din buricul orașului. Lucrările de modernizare a acestui loc au durat mai mult decât fuseseră prevăzute, dar cel mai tranzitat pasaj pietonal al orașului, susțineau reprezentanții administrației publice locale, merita acest efort și toate sacrificiile trecătorilor, pe care însă nu-i întrebase nimeni cât de mult au albit de la nenumăratele gropi ale șantierului fără sfârșit. În final, pasajul pietonal și-a schimbat radical imaginea: vechile pavele au fost înlocuite cu dale noi din granit, în zona centrală a apărut stema municipiului, vechii stâlpi de iluminat au lăsat locul unora noi. De asemenea, au fost schimbate băncile şi a fost realizat un nou spaţiu verde, în trepte, după un proiect de arhitectură peisagistică. Spaţiile verzi existente au fost remodelate şi sub ele au fost montate sisteme de irigare automatizate care să asigure permanent necesarul de umiditate al solului. Amenajarea cascadei în miniatură a venit ca o încununare a tuturor acestor modernizări, dar nu pentru multă vreme. 
Căderea prin recirculare a apei curate în bazinul colector al cascadei s-a oprit brusc, după nici doi ani. De parcă apa cea frumos curgătoare altădată peste treptele săpate în pământul versantului ar fi fost lovită de un vrăjitor malefic cu o baghetă de rele practici ce a încremenit-o în peisaj. Desigur, în peisajul bazinului amintit, în care, până zilele trecute, apa zglobie de odinioară nu mai scălda pietrele treptelor într-o îmbrățisare răcoroasă, ci se încăpățâna să băltească și să se umple de mătasea broaștei și de toate regretele trecătorilor. În ochii copiilor sosiți aici în căutarea unui loc de joacă, minicascada devenea tot mai dizgrațioasă. 
La rugămintea unor cititori care ne-au sunat indignați la redacție, ne-am adresat administraţiei publice locale, solicitând un răspuns  la următoarele întrebări: ”De ce este în paragină fântâna arteziană din pasajul pietonal?”; ”Dacă tot nu mai funcționează fântâna (din motive pe care v-am ruga să ni le spuneți), de ce nu goliți bazinul colector de apa aceea infectă, de un verde mizerabil, plină de mătasea broaștei, un potențial focar de infecție pentru copiii care își pot bălăci mâinile în ea?” Nu am primit niciun răspuns, dar după câteva zile, lucrurile s-au mișcat, dar s-au mișcat ca la noi, încurcând alte lucruri. În sensul că, în urma unei intervenții încărcate cu tehnică ultramodernă, apa cascadei a început să curgă, dar, ca un făcut, din cauza unei recirculări deficitare, apa a dat pe dinafara bazinului colector, scurgându-se până la baza terasei pe care fusese amenajată, iar de aici, traversând pasajul și inundând zona din vecinătatea unor bănci, pe care pietonii nu au mai putut să se așeze pentru a se odihni. Adică, după ce echipa de intervenție a mântuit repornirea cascadei, lucrarea s-a dovedit a fi de mare mântuială. 
Sperăm ca lucrurile să remedieze în curând, de data aceasta cu simţ de răspundere şi poate că ar fi bine de ştiut cine din administraţia locală se mai îngrijeşte în mod curent de toate aceste spaţii verzi. Nu de alta, dar mai sunt şi alte zone cu astfel de probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare