Știri

Centrul Medical SanConfind: un spital european, un spital cinstit

De două lucruri teribile îi este teamă oricărui pământean: de boală și de închisoare. Tocmai de aceea medicul și avocatul reprezintă două profesiuni liberale printre cele mai bine plătite. Fiecare dintre cele două profesii are noblețea ei. Medicul poate salva vieți sau poate ameliora sensibil calitatea vieții unor pacienți, iar avocatul poate salva de la închisoare un om nevinovat, acuzat pe nedrept. Este știut că avocatul apără de multe ori infractori, chiar dacă simte că sunt vinovați, astfel încât aceştia să aibă parte de un proces echitabil. Însă și medicul operează criminali în agonie, pentru a fi judecați și pentru a-și primi pedeapsa de la instanțele de judecată. Pentru munca sa avocatul își stabilește anumite onorarii. Pentru operațiile sale, și medicul chirurg din spitalul de stat își stabilește anumite tarife. Cât este de condamnat șpaga medicală în spitalele de stat? Dar în cele private? Da, ați citit bine: șpaga medicală din spitalele private. Fiindcă până aici s-a ajuns în România prezentului și a tuturor posibilităților. În România noastră cea de tot păcatul.

Ciubucul din unele spitalele private românești

În ultima vreme, circula tot mai insistent zvonul că și în sistemul sanitar privat românesc unii medici au ajuns să  primească ”atenții” de la pacienți, care devin astfel, prin propria lor voință, dublu-plătitori ai serviciilor de care beneficiază, căci plătesc în plus sume substanțiale, peste tarifele mari (neaccesibile românului de rând), percepute de către unele centre medicale și spitale private din România. Acest zvon cu care greu te puteai obișnui a devenit o informație certă sâmbătă seara, la emisiunea Profesioniștii a Eugeniei Vodă. Invitatul emisiunii, un cunoscut medic pediatru  bucureștean, a confirmat acest zvon, în legătură cu care realizatoarea emisiunii îi solicitase un punct de vedere. N-a făcut niciun comentariu pe această temă curajosul medic, doar a confirmat sec cu un ”da, așa este”, plecându-și privirea în jos, rușinat de rușinea adusă breslei sale de către medicii în cauză. Toată lumea știe că în spitalele de stat se practică ”șpaga medicală”, ciubucul care unge rotițele sistemului sanitar de stat, pline de rugina subfinanțării și de putregaiul corupției transpartinice a clasei noastre politice, ai cărei reprezentanți, atunci când ajung în fruntea țării, redistribuie spre destinații obscure resursele sistemului public de sănătate. Dar și în spitalele private?! Sistemul public de sănătate nu ar putea putea funcționa, susțin unii, fără șpaga medicală, fiindcă medicii, în special cei tineri, nu pot trăi decent cu salariile primite de la Ministerul Sănătății. Iar această tristă realitate alimentează puternic exodul masiv al medicilor români spre Occident și spre locuri de muncă mult mai bine plătite. În realitate, onest plătite. Și până la urmă, medicii profesioniști din spitalele publice, lecuitori de boli și salvatori de vieți, chiar merită salarii de câteva ori mai mari decât cele primite de la statul român. Nu poți cere unui medic să aducă atâtea beneficii comunității în care activează (implicit societății românești, în ansamblu, și chiar statului român, în ultimă instanță), iar tu, stat român (care ești obligat prin Constituție să asiguri un trai decent tuturor cetățenilor tăi), să îl plătești puțin mai bine decât pe un muncitor necalificat. Medicii cunoscuți, care fac multe zeci de milioane de lei vechi din duzina de operații minore zilnice (nemaivorbind de operațiile complicate, mult mai costisitoare), ar putea să se uite și la om, la posibilitățile financiare reduse ale pacientului simplu, extrem de simplu. Atâta tot. Cei mai mulți medici celebri se uită. Alții se uită și ei, dar în altă parte. Dacă dintr-un punct de vedere (cel al echilibrului dintre munca prestată și justa ei salarizare), se justifică banii care ajung în buzunarele ”halatelor albe” din spitalele de stat (mai greu de acceptat este faptul că banii sunt nefiscalizați), este imposibil de înțeles de ce, mai nou, în unele cazuri, pacientul (oricât de bogat ar fi), trebuie să plătească de două ori pentru aceleași servicii primite în unele spitale private. 

Politica SanConfind: toleranță zero pentru șpaga medicală

Proiectul SanConfind a schimbat istoria meleagurilor câmpinene, reprezentând un nou destin în viața medicală a României. În legătură cu acest aspect, al „șpăgii medicale”, conducerea Spitalului SanConfind este fermă și implacabilă: zero toleranță la primirea de către orice medic sau asistent medical a unor atenții în bani sau alte obiecte. Într-un act adițional la contractul individual de muncă se stipulează foarte clar că orice astfel de „atenție” atrage automat concedierea vinovatului. Managementul SanConfind dorește ca această unitate să reprezinte un spital european, un spital cinstit, în care pacientul este cel mai important om pentru întregul personal medical sau sanitar, iar serviciile medicale care i se oferă să fie fără cusur și plătite echitabil, la justa lor valoare. 
Pe 16 aprilie 2015, la deschiderea oficială a Centrului Medical SanConfind, administratorul spitalului, ing. Ioan Simion, evidenția tranșant și fără menajamente felul în care avea să se realizeze actul medical în Spitalul SanConfind: „Eu nu am fost internat niciodată, nu am avut nicio zi de concediu medical, dar am fost cu părinții prin spitale, cu soția la maternitate, am fost și în vechiul Spital Poiana, și deci am avut ocazia să văd și să înțeleg ce înseamnă sistemul public de sănătate din România. La Spitalul SanConfind va fi cu totul altfel. De la portar până la director. Aici, pacientul nu se va simți umilit, așa cum se întâmplă azi în unele spitale de stat. La noi, pacientul va fi în centrul atenției. Ceea ce vrem să realizăm cu acest spital este o replică dură la activitatea medicală de stat. Vrem să ne dovedim nouă, în primul rând, că se poate și altfel. Vrem să contribuim la răsturnarea relelor obiceiuri din sistemul de sănătate românesc. Vrem să lucrăm pentru oameni, pentru pacienți, nu doar pentru propriile buzunare. Dorința noastră cea mai puternică este să tratăm pacientul ca pe un om. Niciodată nu te simți mai jenat decât atunci când te internezi într-un spital de stat; și toți știm de ce. La SanConfind nu va fi la fel. Aici, de la recepție până la externare, totul va fi altfel, pacientul va fi în centrul atenției, pe el trebuie să-l mulțumim, medical, dar și psihic. […] Trebuie să vă spun că dotările spitalului sunt la cele mai înalte standarde. Am achiziționat aparatură medicală de la cei mai buni producători din lume. De altfel, în afară de câteva materiale de construcție, totul este adus din import, și nu de oriunde, ci de la cei mai buni producători mondiali din domeniu. […] Vrem ca acest spital să ajungă, în câțiva ani, un etalon în câteva domenii; vom vedea care sunt acelea, treptat-treptat.” 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare