Câmpina revoltelor, prima zi
Săptămâna trecută, Câmpina patriarhală, aşa cum este cunoscut, în general, oraşul nostru, a prins gustul revoltelor publice. Aidoma celor întâmplate, în zilele precedente, la Ploieşti, reţelele de socializare au coagulat şi scos în spaţiul public şi nemulţumirile câmpinenilor îndreptate împotriva puterii portocalii centrale, dar şi locale, reprezentate, la cel mai înalt nivel, de către preşedintele Traian Băsescu şi primarul Horia Tiseanu. Prin intermediul Facebook, peste 200 de locanici (de toate categoriile sociale şi de vârstă), şi-au dat întâlnire, luni seara, “la Ceas”, principalul pasaj pietonal din centrul oraşului, pentru a-şi striga nemulţumirile împotriva abuzurilor săvârşite de actuala putere a României, promotoarea unei politici antinaţionale din care nu lipsesc o cruntă austeritate şi privatizarea frauduloasă a tot ceea ce a mai rămas din averea naţională, totul pentru strângerea banilor negri ce vor fi folosiţi în cumpărarea voturilor alegătorilor creduli şi inconştienţi; câţi s-or mai găsi în aceste stări înaintea apropiatelor alegeri comasate. La început, majoritatea acestora, aşa cum era de aşteptat, a fost constituită din tineri adolescenţi, dar cu trecerea timpului, au sosit la miting multe persoane adulte şi chiar mulţi pensionari. Cele mai multe scandări cereau demisia preşedintelui Băsescu şi a premierului Boc. În afară de trei petarde aruncate, din fugă, de nişte copii de romi, precum şi de arderea unei poze a preşedintelui Băsescu (care a atras reacţia penibilă a unui jandarm: “Potoliţi-vă, că pun tunurile cu apă pe voi”, urmată de sosirea grabnică a două maşini de pompieri chiar în faţa BCR), mitingul s-a desfăşurat în mod paşnic, fără să fie perturbată nici circulaţia rutieră, nici cea a trecătorilor care aveau a traversa, la acea oră, pasajul de la Ceas. Jandarmii şi poliţişti prezenţi au supravegheat destul de discret manifestaţia, care s-a terminat printr-un marş al participanţilor până la sediul PDL Câmpina şi la Primărie. În ambele locaţii, scandările anti-Băsescu s-au făcut din nou auzite în stradă. Mitingul s-a terminat pe la ora 20.30, iar pe ansamblu, poate fi considerat o importantă mişcare de protest a localnicilor, având în vedere că, în oraşe mult mai mari decât Câmpina, au ieşit în stradă mult mai puţini oameni revoltaţi de politica dictatorială a preşedintelui Băsescu, cel care, cu rânjetul pe buze, a adus în sapă de lemn o bună parte a populaţiei României.
Câmpina revoltelor, a doua zi
Tot în piaţeta de la Ceas, şi tot la 18.30, s-au adunat câmpinenii care au dorit să protesteze şi marţi seara împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului condus de premierul Emil Boc. Demonstraţia de marţi seara a fost şi mai “liniştită” decât cea din seara precedentă. “Liniştită” nu pentru că nucleul dur al celor circa 80 de manifestanţi strânşi nu ar fi fost foarte vocal, fiindcă s-au strigat din toţi plămânii lozinci contra puterii actuale (considerată bună doar pentru a părăsi conducerea României), ci pentru că a doua seară a demonstraţiilor din Câmpina a fost total lipsită de incidente neplăcute. Ba chiar s-a observat o colaborare aproape amicală cu jandarmii. Dacă primul miting nu a avut un lider, mitingul de marţi seara l-a avut ca protagonist pe elevul Gherase Alexandru, unul dintre iniţiatorii mitingului cu ajutorul Facebook, care în prima seară a fost mai puţin vocal. Acesta le-a cerut manifestanţilor (în marea lor majoritate, elevi de liceu şi chiar de gimnaziu), să demonstreze paşnic, anunţând totodată un oficial al jandarmilor (care coordona dispozitivul de supraveghere şi care le ceruse protestatarilor să nu părăsească locaţia), că demonstranţii aveau de gând să pornească iar în marş spre sediul PDL Câmpina. Impresionantă a fost şi disproporţia dintre protestatari şi forţele de ordine. În spatele sediului BCR, situat vizavi de locul în care s-a desfăşurat mitingul, aşteptau strategic efective importante de poliţişti şi de jandarmi, ferite privirii manifestanţilor, pentru a nu-i incita pe aceştia din urmă. Astfel că, după o oră de scandări neîntrerupte, mitingul protestatarilor s-a transformat într-un marş pe unul dintre trotuarele Bulevardul Carol I (nimeni nu a coborât pe carosabil), până la sediul PDL Câmpina.
Aici, în faţa sediului principalului partid din guvernarea centrală, dar şi locală, protestatarii au zăbovit câreva minute, au eliberat în aerul rece al serii decibelii revoltei lor împotriva sistemului politic portocaliu, după care, în ordine, flancaţi tot timpul de jandarmi, s-au îndreptat spre sediul fostei Unităţi de Jandarmi (unitate desfiinţată anul trecut), în locul căreia funcţionează azi Detaşamentul 7 Jandarmi Câmpina. Aici, la Monumentul eroilor jandarmi căzuţi la Revoluţia din Decembrie, punctul terminus al manifestaţiei câmpinene, demonstranţii au scandat lozinci despre jertfa jandarmilor căzuţi în 23 decembrie la aeroportul Otopeni, jertfă care, în situaţia de azi a ţării, condusă de un sistem politic corupt şi despotic patronat de Traian Băsescu, pare a fi aproape pângărită.
Câmpina revoltelor, a treia zi
A treia seară a manifestaţiilor de la Ceas avea să strângă şi mai puţini demonstranţi: circa 25-30. Aceştia au scandat cât au putut lozinci antiputere, cea mai apreciată şi mai folosită fiind “Piticu şi Chioru au distrus poporul”. Spre deosebire de serile precedente, jandarmii au legitimat mai mulţi tineri din grupul celor adunaţi în pasajul pietonal, aceeaşi tactică fiind practicată şi de jandarmii din Piaţa Revoluţiei, pe fondul încercărilor de a preveni eventuale acţiuni violente ale huliganilor care folosesc astfel de evenimente pentru a se război cu oamenii de ordine. La Câmpina, acest demers poate fi considerat de prisos (Câmpina rămâne un oraş liniştit, orice s-ar spune), dar probabil jandarmii au încercat să mai tempereze din elanul celor hotărâţi să revină. A doua zi, joi, piaţeta de la Ceas nu a mai fost populată de demonstranţi, semn că partriarhala Câmpina atât poate duce ca spirit de revoltă împotriva actualilor conducători ai ţării: trei mitinguri consecutive, cu participări din ce în ce mai puţin numeroase.
interlopi ordinari pnl-isti..