Expoziţia ACPP, la a patra reuşită
Costurile organizării evenimentului s-au ridicat la 6 -7000 lei, dintre care 2500 lei au reprezentat finanţarea de la bugetul local, restul provenind din diverse sponsorizări. În cele două zile ale evenimentului, aproape 800 de vizitatori au putut admira cele 202 exemplare expuse în cuşti şi hrănite corespunzător standardelor în materie. În colaborare cu Consiliul Local şi Primăria Câmpina, ACPP a mai organizat astfel de evenimente şi înainte de seria celor patru ediţii, dar numai la nivel local. De trei ani, expoziţia are anvergură judeţeană şi o tradiţie bine consolidată. Au fost expuşi porumbei voiajori din toate categoriile competiţionale şi de toate vârstele: yearlingi (în vârstă de până la un an) şi maturi (de doi, trei, patru sau cinci ani), participanţi, anul trecut, la concursuri naţionale şi internaţionale. Crescătorii cu cele mai performante exemplare în anul competiţional 2012 au fost premiaţi în prima zi a expoziţiei (cu diplome şi cupe de excelenţă), la festivitatea de premiere participând primarul Horia Tiseanu şi consilierii municipali Marian Dulă, Viorel Bondoc şi Daniel Telegescu. Felicitându-i pe toţi crescătorii participanţi, edilul-şef a ţinut să afirme, printre altele: “Sportul columbofil din România cunoaşte o tot mai mare răspândire şi dezvoltare, un lucru demn de remarcat. Mă bucur să constat că şi în acest sport, la nivel judeţean, dar şi naţional, Câmpina este bine reprezentată. Vă felicit pentru activitatea şi munca susţinută pe care o depuneţi, pentru că nu este deloc uşor să creşti porumbei de rasă, şi vă doresc tuturor succese şi în acest an competiţional.”
Printre sutele de vizitatori ai expoziţiei s-au numărat şi mulţi copii, de mână cu părinţii sau bunicii lor. Se ştie că aceste adorabile păsări au fost dintotdeauna slăbiciunea celor mici, dintre imaginile celor mai mari şi mai atractive pieţe, din punct de vedere turistic, de pe glob nelipsind cele cu copii întinzându-şi mânuţele pline de grăunţe către înaripatele care, de mii de ani, simbolizează pacea şi armonia pe acest pământ. În antichitate, porumbeii erau considreraţi mesagerii zeilor. Cea mai iubită dintre vieţuitoarele cerului a căpătat, ulterior, chiar o simbolistică divină, deoarece, conform tradiţiei creştine, sub formă de porumbel a coborât Duhul Sfânt pe pământ, la 50 de zile după Învierea Domnului, de sărbătoarea Rusaliilor. Printre câmpinenii columbofili care au avut porumbei campioni expuşi şi premiaţi, i-am aminti pe Elvis Arghir, Liliana şi Nicolae Zidaru, fraţii Popa, Iulian Bigiu, Laurenţiu Petriceanu, Eugen Vâlcu şi Lucian Cercel, toţi membri ai Clubului “Dove”. Au mai fost premiaţi pentru performanţele porumbeilor proprii, crescători ai unor cluburi columbofile din Ploieşti, Târgşorul, Strejnic, Brătăşanca, Valea Slănicului, Valea Călugărească, precum şi din cluburile “Valea Prahovei” şi “Vasile Poenaru”. Lucian Cercel, preşedintele ACPP, ne-a declarat la sfârşitul evenimentului: “Ediţia din anul acesta a avut o participare, ca număr de porumbei, sensibil egală cu cea precedentă, dar rezultatele porumbeilor noştri în competiţiile la care au participat au fost ceva mai bune. Şi în 2012, am organizat zboruri pe rute diverse, la toate categoriile existente: viteză, demifond, fond, mare fond şi maraton. Anul trecut, porumbeii crescătorilor din ACPP au participat la zeci de zboruri în România, dar şi în străinătate (Ucraina, Slovacia şi Polonia). Circa 18-20% din numărul trofeelor puse în joc în campionatul naţional au fost adjudecate de porumbeii columbofililor prahoveni. Am lăsat preţul de intrare la fel ca cel de anul trecut, cu gratuitate pentru copii, fiindcă nu am făcut expoziţia pentru un câştig material, ci pentru a încerca să arătăm cât mai multor oameni din judeţ şi din ţară cât de minunate sunt aceste păsări pe care le creştem şi le exploatăm, cu ghilimelele de rigoare, şi care ne aduc atâtea satisfacţii şi bucurii.”
Porumbelul voiajor de-a lungul istoriei
De-a lungul istoriei omenirii, porumbelul voiajor a căpătat numeroase întrebuinţări şi preţuiri. Uşor de dresat, dotat cu o deosebită inteligenţă şi cu o mare capacitate de a se orienta în văzduh, în timpul zborurilor sale, porumbelul voiajor a fost protagonistul multor evenimente istorice cruciale, contribuind adesea la câştigarea anumitor bătălii. În Biblie, se spune că Noe a trimis un porumbel ca să vadă cât de departe este uscatul. După şapte zile, pasărea s-a întors cu o ramură de măslin în cioc. De atunci, imaginea porumbelului cu ramură de măslin în cioc simbolizează pacea şi armonia. Cel mai bun poştaş s-a dovedit a fi porumbelul, chiar dacă s-au folosit pentru transmiterea scrisorilor şi rândunele. În sec. XII, un porumbel-poştalion costa mai mult decât un cal arab pursânge. În timpul blocadei Angliei iniţiate de Napoleon, porumbeii erau folosiţi drept contrabandişti, transportând sub aripile lor pietre preţioase din Anglia şi Franţa. La asediul Parisului, în 1871, porumbeii-poştaşi au cărat scrisorile celor care cereau ajutor din afară. În sec XIX , bancherii belgieni foloseau porumbeii voiajori la transmiterea datelor de la bursele din Londra si Paris, pentru a face speculaţii financiare. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial au fost “chemaţi sub arme” 200.000 de porumbei voiajori, cu ajutorul cărora se transmiteau informaţii despre situaţia frontului. În oraşul Plymouth (Anglia), porumbeii transportă dintr-un spital la un laborator aflat la 3,5 km distanţă eprubete cu sânge pentru analize. Fiindcă fac acest drum de două ori mai repede decât automobilele, s-a renunţat la calea motorizată în favoarea zburătoarelor. Chiar şi Agenţia Reuter a folosit porumbei voiajori pentru transmiterea ştirilor. În prezent, armatele multor ţări (SUA, Franţa, Israel, Suedia, China), mai folosesc porumbeii voiajori. Ei au fost folosiţi şi în timpul războiului din Golf, cu toate că existau numeroase mijloace moderne de telecomunicaţie. Porumbeii de curse pot zbura chiar si 16 ore fara odihna. Acest lucru nu a ramas neexploatat de catre armatele multor ţări.
Un fapt mai putin obişnuit, dar nu necunoscut, este că, de-a lungul timpului, porumbeii s-au numărat printre cei mai buni spioni. Serviciile britanice de spionaj au avut, la sfârşitul Celui De Al Doilea Război Mondial, un plan secret de dresare a porumbeilor pentru a zbura spre ţinte inamice, transportând cantităţi mici de explozibil sau arme biologice. Spionajul britanic a înfiinţat chiar asa-numitul “Comitet al porumbeilor”, care trebuia să strângă şi să păstreze informaţii preţioase obţinute în timpul zborurilor acestor păsări şi al transmiterii mesajelor. Tot în Al Doilea Razboi Mondial, un porumbelul călător a salvat peste 1000 de soldati aliaţi intr-o singura misiune. El a fost decorat cu Medalia “Dickin”, echivalent, pentru animale, al distinctiei “Crucea Victoria”. În pofida focurilor inamice, porumbeii mesageri au avut o rată de succes de 98% în misiunile ce le-au fost încredintate. Studiile efectuate la Universitatea din Montana au demonstrat că porumbelul este una dintre speciile de păsări cele mai inteligente şi mai bine adaptate fizic, iar studiile din cadrul Universităţii Harvard au aratat ca porumbeii au o memorie vizuala care poate stoca cel putin 300 de imagini. Sunt numeroase dovezi ale inteligenţei acestei păsări atât de blânde şi de iubite, a cărei imagine lideri politici şi militari au transformat-o radical în ultimele secole, astfel încât din pasărea cu ramura de măslin în cioc avem astăzi porumbelul cu grenada la picior.
Calităţile porumbelului voiajorSunt destui cei care nu ştiu despre existenţa sportului columbofil, considerând creşterea şi dresarea porumbeilor călători mai mult un hobby. Aceştia nu au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă concursurile cu porumbei voiajori şi care este diferenţa dintre porumbeii voiajori şi porumbeii comuni din parcuri şi pieţe. Porumbelul voiajor (călător, poştaş) este dotat cu un extraordinar simţ de orientare, fiind capabil să se întoarcă acasă de la distanţe de peste 1500 km. Cercetătorii spun că porumbeii voiajori se ghidează în drumul lor către casă după câmpul electromagnetic al pământului sau după soare. Porumbelul voiajor, lansat departe de casă, este întotdeauna mânat de instinct să revină la cuibul său. Omul a speculat acest comportament, si astfel au apărut concursurile cu porumbei voiajori. Cele mai bune rase de porumbei voiajori s-au format şi s-au definitivat în Belgia, “ţara columbofiliei”, unde există şi în prezent cel mai mare număr de columbofili. Porumbeii voiajori au o memorie foarte bună, fiind multe cazuri în care, spre exemplu, un porumbel cumpărat dintr-o ţară şi ţinut închis ani de zile în alta, la sute de kilometri depărtare, a scăpat şi s-a întors la locul unde s-a născut. De aceea, cine doreşte să înceapă să concureze cu porumbeii, trebuie sa achizitioneze pui sau, si mai bine, porumbei maturi cu origini si rezultate bune, din care se se reproduca loturi de pui. Puii care au invatat sa zboare in jurul unei crescatorii, se vor intoarce acolo toata viata. Sigur ca sunt si exceptii, totul tine de inteligenta pasarii, dar si de dragostea sa de casă. Foarte multi porumbei voiajori preferă să rabde de foame decât să intre în crescatorii straine. Acestia sunt cei mai buni. Se mai intampla si accidente, atunci când porumbeii, neavând pur si simplu origine bună de mari cursieri, intră in crescatorii straine. Unii raman definitiv, “se pripăşesc”, iar altii isi recapata fortele, dupa care continua drumul spre casa. Un fenomen detestat de toti columbofilii cinstiti este “braconajul”. Prin braconaj columbofil se intelege tinerea in captivitate a unui porumbel ce nu îţi aparţine. Se speră ca, în curând, să apară legi care să stopeze acest fenomen. A.N.