Ieri s-a făcut recepția tehnică a Bazei de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic și de Recuperare Medicală din cadrul Centrului Medical SanConfind Poiana Câmpina. Este vorba, în principal, despre clădirea cilindrică având un acoperiș-cupolă care a fost adăugată la imobilul fostului Spital Poiana Câmpina (imobil în care a funcționat, decenii întregi, secția externă a Spitalului Municipal Câmpina). Imobilul care a găzduit vechiul spital, modernizat și el din temelii de către arhitectul francez Christian Tanascaux, este și el de nerecunoscut prin noua sa arhitectură și urmează a fi terminat peste doi-trei ani. Baza de Tratament, prin dotările ei ultraperformante și de ultimă generație, este considerată cea mai importantă secție a viitorului Spital SanConfind, un fel de Perla Coroanei pentru cea mai importantă unitate spitalicească în regim privat din județul Prahova.
Recepția lucrării s-a realizat în prezența reprezentanților Confind SRL – finanțatorul Centrului Medical SanConfind, a reprezentanților firmei franceze de arhitectură, a reprezentanților antreprenorului – general (Edilconst SA) și ai celorlalte firme care au executat lucrări în diferitele etape ale acestei impresionante investiții, precum și ai unor reprezentanți ISU. Recepția a privit mai mult partea tehnică a construcției (structura de rezistență, compartimentare, sisteme de circulație a apei sărate, de ventilație, de alarmare etc).
Datorită numeroaselor și performantelor dotări cu care va fi înzestrată Baza de Tratament, inaugurarea acesteia se va face luna viitoare, pe 16 aprilie. Această primă secție a Spitalului SanConfind va avea o structură de invidiat, demnă de un spital cu adevărat european. Sunt prevăzute, de asemenea, spații rezervate pacienților care doresc masaj, împachetări cu nămol de Techirghiol sau cu parafină, saună uscată şi umedă, săli pentru balneohidroterapie cu apă sărată de la vechile izvoare ale comunei Poiana Câmpina, precum şi spații speciale unde funcționează dispozitive ultramoderne pentru recuperarea robotizată a membrelor superioare și inferioare (la copii şi adulţi). Printre dotările excepționale am aminti, de asemenea, sistemul de geamuri termoizolante tripan (cu trei straturi de geam, pentru a reduce la maximum pierderile de căldură), dar și sistemele speciale pentru recuperarea căldurii din aerul uzat eliminat din clădire.
Apă sărată ca la Marea Moartă
”Spitalul SanConfind este o investiție curajoasă și foarte importantă, cum în puține locuri din România mai putem întâlni azi. Această primă secție a spitalului, căreia îi facem acum recepția, este mai mult decât o simplă secție, căci Baza de Tratament reprezintă un sector cu totul și cu totul special și performant. Punctele sale forte sunt apa foarte sărată (captată din vechile izvoare ale comunei) și nămolul de Techirghiol, adus și păstrat în condiții speciale. O apă cu atâta salinitate (aproape 300 g/l) nu se găsește decât la Marea Moartă, în Israel”, a subliniat, în alocuțiunea sa de la începutul întâlnirii, arhitectul Christian Tanascaux. ”Noi nu inaugurăm astăzi Spitalul SanConfind, ci facem numai recepția la terminarea lucrărilor pentru zona de balneo. E o chestie pur tehnică această recepție a clădirii noi, adăgate la vechea clădire a Spitalului Poiana Câmpina. Ne-am hotărât să facem inaugurarea spitalului pe data de 16 aprilie. Indiferent ce se întâmplă, le-am scris constructorilor, fiecăruia în parte i-am scris, să termine tot ce mai este de făcut pentru ca, pe 16 aprilie 2015, să putem inaugura parțial spitalul prin darea în funcțiune a acestei baze de tratament. Cine nu poate respectă acest termen va fi dat afară,” a declarat Ioan Simion, președintele Confind SRL, finanțatorul Spitalului SanConfind.
Sala Bazinelor, atracția Bazei de Tratament
Conducerea spitalului a achiziționat pentru Baza de Tratament materiale, aparate, dispozitive și echipamente dintre cele mai moderne și mai performante, de la cei mai buni producători mondiali de aparatură medicală, dintre care am aminti: Chatanooga (SUA), Motorika (Israel), Somethy (Franța), Deutsche Steinzeug (Germania), Philips (Olanda) etc. Sala Bazinelor, cu o formă cilindrică și un acoperiș-cupolă, are trei bazine alimentate cu apă foarte sărată ce prezintă o mineralizare totală de excepție (321 g/l) și este captată din vechile izvoare ale comunei Poiana Câmpina, care era, acum un secol, o celebră stațiune balneară. Prin Baza de Tratament (BT) a Spitalului SanConfind, comuna și-ar putea recăpăta faima de odinioară. La capătul bazinului pentru adulți, de 9×4 metri, există o macara pivotantă pentru accesul facil în bazin al persoanelor cu deficiențe locomotorii. În spațiile din jurul Sălii Bazinelor se pot face băi de nămol, băi cu apă sărată, băi de plante, băi cu dioxid de carbon și bule, duș subacval. Pacienții pot beneficia de băi de nămol în căzi cu apă sărată încălzită, la care se adaugă 10-12 kg de nămol. Concentraţia de nămol se poate modifica în funcţie de prescripţia medicului balneolog. Băile sunt urmate de duşuri calde şi odihnă de circa o oră. În zona dușurilor din Sala Bazinelor s-au executat finisaje HT de top (gresie, faianță), fabricate de concernul german Deutsche Steinzeug, cel mai bun producător mondial în domeniu, cu un permanent efect antibacterian și de autocurățare (asigură o curățenie activă garantată toată viața). Cei suferinzi pot face hidrokinetoterapie în cadă-treflă și în cele trei bazine cu apă sărată: bazinul pentru adulți și cel pentru mers în contracurent (ambele cu adâncimea de 1,2 m), și bazinul pentru copii (0,5 m adâncime). Pacienții au la dispoziție halate, prosoape, papuci, dar și ochelari de protecție, pentru a nu le intra apa sărată în ochi. Există patru vestiare (pentru bărbați, femei, persoane cu dizabilități și VIP-uri) dotate cu dulapuri și toate cele necesare. Tâmplăria este una cu totul specială, rezistentă la umiditate. În multiplele procese hidroterapeutice de recuperare se folosesc jeturi subacvale la diferite adâncimi, cu viteze şi presiuni reglabile. De asemenea, Baza de Tratament (BT) are căzi cu apă sărată caldă şi nămol de Techirghiol, precum și căzi special concepute pentru “duş subacval”. Extrem de relaxantă este hidroterapia sub dușul Vichy. Foarte benefică este detoxifierea în sauna uscată și în sauna umedă. Există aer condiționat în toată clădirea, procesat în mai multe CTA-uri.
Fizioterapie și roboți medicali de înaltă performanță
Procedurile de fizioterapie ce se vor aplica aici sunt foarte numeroase. Unele dintre ele (aplicații de unde-șoc extracorporale, metoda deep-oscillation prin atracție electrostatică și frecare) sunt mai rar întâlnite. Pacienții care vor trece pragul Bazei pot beneficia de magnetoterapie, ultrasunete, laserterapie, unde scurte, terapie combinată (ultrasunete și curenți de joasă frecvență). terapia TEKAR, crioterapie. Pentru sănătatea lor vor lucra și aparatele de electroterapie prin curenți galvanici și curenți de joasă și medie frecvență (TENS, diadinamici, cu impulsuri rectangulare sau exponențiale, faradici, Trabert, HUFFSCHMIDT, interferențiali etc). Aparatul pentru terapia durerii cu unde de șoc, de la un cunoscut producător american, folosește undele de șoc pe două canale, cu posibilitatea cuplării simultane a doi aplicatori. Unda de șoc crează presiune asupra țesuturilor afectate, ceea ce duce la creșterea permeabilității celulare, stimulând microcirculația și metabolismul celular, grăbind astfel vindecarea. Pot fi tratate în acest fel durerile de genunchi, durerile de șold, de umăr, de cot și de spate, pintenii calcaneeni (”ciocurile”), întârzierile sau lipsa de consolidare osoasă, leziunile tegumentare cronice (ulcere varicoase). Foarte performantă este aparatura medicală robotizată pentru recuperarea deficitelor membrelor superioare și inferioare (pacienti cu AVC, paraplegii, tetraplegii și alte afecțiuni neurologice). Nu va lipsi, desigur, masajul terapeutic (sedativ, decontracturant, tonifiant, de drenaj limfatic).
Milenara acupunctură, binefăcătoare și astăzi
Un alt punct forte al Bazei de Tratament îl reprezintă acupunctura – inserția de ace foarte subțiri în anumite puncte de pe corp, cu scopul final de a elibera căile prin care curge energia vitală a organismului. Acele pot fi îndoite, încinse sau chiar puse la curent electric slab. Sute de boli se pot trata prin acupunctură. În funție de gravitatea afecțiunii, după cel puțin 15 ședinte, pacienții vor putea simți efectele benefice ale miraculoaselor terapii din medicina tradițională chineză, aplicate de un cunoscut medic specialist chinez, care va sosi la sfârșitul acestei luni direct din China.
Baza de Tratament – o oază de sănătate
”Baza de Tratament a Spitalului SanConfind reprezintă un reper important al balneologiei și medicinei de recuperare din România. Cu ajutorul apei foarte sărate captate dintr-un vechi izvor de la marginea comunei, al nămolului sapropelic de Techirghiol, cu ajutorul roboților medicali ultraperformați și al terapiilor medicinei tradiționale chineze, încercăm să fim o oază de sănătate într-o lume marcată tot mai mult de maladii și suferințe”, consideră Ioan Simion, președintele Confind SRL.