Știri

AMENINȚAREA DELTA! Cum se pregătește sistemul medical pentru valul 4 al pandemiei de Covid-19

La Câmpina, 54,09% din personalul Spitalului Municipal este vaccinat cu ambele doze

Tot mai mulți specialiști în imunologie la nivel mondial avertezează că noua tulpină Delta a virsului SARS-CoV-2 este mult mai contagioasă decât precedentele, că se răspândește cu repeziciune mai ales în rândul populației tinere și că va genera, cât de curând, cel mai probabil la începutul acestei toamne, valul 4 al pandemiei de Covid-19, în principal în țările cu o rată scăzută de vaccinare.
În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea personalului medical și medico-sanitar, în caz contrar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunțând că instituția pe care o conduce va propune testarea periodică a acestora, costurile urmând să fie suportate de cei testați.
„Vom veni cu o propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor cu care vin în contact. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depăşesc anumite incidenţe ale infecţiei cu Covid” – a declarat Ioana Mihăilă. Potrivit ministrului,costurile testării nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate: „ Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate, în principiu costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care e nevaccinată”. Demnitarul a mai explicat că anumite categorii profesionale trebuie să se gândească la persoanele cu care intră în contact, chiar dacă vaccinarea este opţională: „Vaccinarea e opţională, e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum este de exemplu personalul medical, e important să ne gândim şi la cu pacienţi vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecţiuni şi atunci e important să fim responsabili”.

Declarațiile ministrului n-au rămas fără răspuns din partea sindicaliștilor din sistemul medical, Sanitas respingând printr-un comunicat de presă „obligativitatea vaccinării mascată prin impunerea testării personalului medical din banii proprii”.
„Organizația noastră va lupta cu toate armele legale pentru a împiedica obligarea vaccinării, mascată prin testarea obligatorie a cadrelor medicale din bani proprii.
O astfel de acțiune – asumată public prin declarații de către ministrul Sănătății dar și de Institutul Național de Sănătate Publică- prin recomandare – nu face decât să afecteze personalul medical, atât din punct de vedere uman cât și material.
Colegii noștri vor trebui să se testeze periodic la trei sau șapte zile în funcție de testul efectuat, asta dacă nu sunt vaccinați, și să o facă pe cheltuiala lor în unitățile care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta a virusului. (…) Aceste demersuri ale guvernanților reprezintă, de fapt, o obligare mascată de vaccinare a cadrelor medicale, cu pretextul testării personalului medical. Incapacitatea autorităților este transferată astfel asupra personalului medical, și așa afectat de lupta cu acest virus” – se arată în comunicatul Sanitas București.

La Câmpina, 54,09% din personalul Spitalului Municipal este vaccinat cu ambele doze

Potrivit datelor obținute de publicația noastră, până azi, 27 iulie, procentul personalului vaccinat complet la Spitalul Municipal Câmpina este 54,09% dintre angajați (medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri, registratori medicali, personal administrativ), în timp ce la Spitalul de Psihiatrie Voila este de 67,32%. La nivel național, procentul se apropie de 65%.
Potrivit platformei naționale de informare despre vaccinarea împotriva COVID-19, până în acest moment 4.788.800 de români s-au vaccinat cu ambele doze. Până la data de 7 iulie, 28% dintre prahoveni se vaccinaseră complet. La Câmpina, 30% dintre cetățeni s-au vaccinat cu cel puțin o doză, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare