Știri

Alegeri pentru șefia PNL Câmpina cu doi candidați: Bogdan Cord şi Horia Tiseanu

PNL Câmpina este în febra alegerilor interne, care se vor desfășura la începutul lunii aprilie 2017. De altfel, întregul PNL din România se pregătește pentru alegerea conducerii sale la nivel național. PNL este și astăzi un partid în opoziție, dar acest lucru nu ar fi ceva îngrijorător. Grav este că partidul se află într-un regres din care nu reușește să iasă. De câțiva ani, PNL este format din două formațiuni politice (vechiul PNL și fostul PDL), care nici acum, după aproape trei ani de la fuzionare, nu s-au contopit partinic ca într-o reală structură de monolit politic. Atât la vârful partidului, cât și în teritoriu (la nivelul organizațiilor locale și al filialelor județene), mai există neînțelegeri în multe privințe, atât în ceea ce privește susținerea unor candidaturi pentru funcții de conducere în interiorul partidului, cât și a unor candidaturi pentru funcții de demnitate publică din partea partidului. 
Greșeala politică ce a hrănit aceste neînțelegeri (care s-au încins și s-au răcit adesea, dar niciodată nu s-au stins) rezidă din faptul că fuziunea prin contopire realizată în 2014 între un partid istoric (PNL, înființat în 1875) și unul care a condus ani buni țara (PDL, desprins din controversatul FSN moșit de Ion Iliescu, cel care a confiscat Revoluția din Decembrie), nu s-a făcut de jos în sus, ci a fost hotărâtă și impusă de liderii naționali ai celor două partide transformate în doi miri politici ce și-au declarat iubire veșnică, fără ca acest mariaj să fie discutat și aprobat în cadrul organizațiilor din teritoriu. Nu știm cât va dura veșnicia acestei iubiri, dar sigur am avut de-a face – cel puțin până acum –, cu o dragoste cu năbădăi și nu mereu sinceră. Sigur că, în orice partid, deciziile importante trebuie să vină de sus în jos, fiindcă, până la urmă, un partid este reprezentat legal de liderii săi naționali, dar în chestiuni atât de delicate precum fuziunea a două partide care s-au dușmănit amarnic în trecutul apropiat, unirea tuturor forțelor politice din vechiul PNL și fostul PDL  s-ar fi făcut mai temeinic după îngroparea securii războiului în toate organizațiile din teritoriu ale celor două partide. 
Un demers pornit de la baza partidului îl reprezintă, astăzi, cel vizând apropiatele alegeri ale conducerii PNL, care vor avea loc la nivel național, după toate probabilitățile, în perioada mai-iunie 2017.  Majoritatea preşedinţilor de organizaţii PNL (cei mai mulți proveniți din vechiul PNL), susţin necesitatea organizării alegerilor de jos în sus. Vechii liberali au fost nemulţumiţi de demersurile lui Vasile Blaga şi încercarea acestuia de a impune, în ianuarie 2017, un candidat puternic la șefia partidului, provenit desigur de la fostul PDL, condus odinioară de Blaga. După organizarea alegerilor în sate, orase şi judeţe, alegeri desfășurate până în prima jumătate a lunii aprilie 2017, urmează să fie prezentate moţiunile candidaților naționali, pentru ca, spre sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, să aibă loc alegerile la vârful partidului. În încrengăturile celor două partide componente ale actualului PNL, realizate atât la nivel național, cât și în teritoriu, se duc lupte surde pentru câștigarea cât mai multor șefii locale, precum și pentru câștigarea funcției supreme din PNL. 
La nivel nivel național sunt publice candidaturile anunțate de Raluca Turcan, Cătălin Predoiu și Ludovic Orban, dar cică s-ar încălzi și pregăti pentru candidatura respectivă și alde Bușoi și Falcă. Veșnicul candidat din umbră Cătălin Predoiu, de atâta stat prin locuri neatinse de lumina soarelui, s-ar putea să ne apară mai alb la față, dar lucrul acesta nu trebuie să îngrijoreze, căci nu este nimic maladiv. Dacă nu cumva setea de putere (o putere la al cărei izvor nu știe și nu poate niciodată să ajungă), nu constituie ea însăși o afecțiune… hai să-i zicem, de orgoliu. 
Pentru ca alegerile interne să fie cu adevărat democratice și fără presiuni din afara partidului, ar fi bine ca președintele Klaus Iohannis să facă ce știe el mai bine: să tacă și să privească olimpian din înălțimea funcției prezidențiale cum se pregătesc combatanții pentru bătăliile electorale interne. Mă îndoiesc că va face acest lucru, așa cum mă îndoiesc că președintele interimar Raluca Turcan (protejata Cotrocenilor), dacă va fi aleasă lider național, ar putea reprezenta o soluție pentru revigorarea PNL. Partidul va continua să fie măcinat de lupte intestine care-l vor diviza lăuntric, chiar dacă nu la vedere. Iar această realitate va dispărea numai atunci când nu vom mai vorbi, cu temei, despre membri ai partidului care provin din vechiul PNL și despre alții care se trag din fostul PDL. 


La Câmpina, probabil  că bătălia pentru șefia PNL se va da între Bogdan Cord (patronul companiei de construcții Cirex) și Horia Tiseanu (patronul Primăriei Câmpina). Se știa, până nu demult, de posibilitatea candidaturilor numite Monica Clinciu (consilier municipal) și Marian Nistor (consilier județean, directorul Pieței Centrale), dar se pare că cei doi vor renunța la a mai candida. Pentru a mai potoli orgoliile renunțătorilor, se mai vorbește și despre înființarea (cu acordul conducerii de la județ), a funcției de prim-vicepreședinte al organizației municipale câmpinene, o chestiune ce forţează vădit prevederile statutare ale partidului. Tiseanu, în urmă cu câteva săptămâni, se codea, se rușina și iar se codea să mai candideze, dar, așa cum ne așteptam, s-a sucit și răsucit cum i-a convenit. Astăzi, chiar dacă nu a declarat-o oficial, sunt șanse foarte mari să candideze. Hârșâit în politica românească și în cutumele ei de tot păcatul, Tiseanu nu pare deranjat de faptul că are probleme cu legea. Totodată, el știe că este bine să-și anunțe cât mai târziu candidatura, ca să nu-i fie erodată de eventuale critici, mai mult sau mai puțin întemeiate. Edilul nostru pare să fie susținut de conducerea județeană a PNL, dar și de lideri naționali, cărora nu le este indiferent un primar liberal de municipiu.
Astăzi vi-l prezentăm, cu ajutorul unui interviu, pe Bogdan Cord, urmând ca, în numărul viitor, să vi-l prezentăm pe cel care nu mai are nevoie de nicio prezentare, Horia Tiseanu, pe care îl cunosc chiar și școlarii cei mai mici din Câmpina.

Bogdan Cord:
„Candidez, pentru că îmi doresc un PNL în care oamenii sunt ascultați, în care deciziile se iau prin vot , în care meritocrația funcționează”.

– Sunteți
unul dintre candidații la șefia PNL Câmpina și singurul dintre membrii
vechiului PNL, adică cel dinaintea unificării cu fostul PDL. Ce vă mână în
această luptă?

– Se discută foarte mult
despre ideea de implicare în politică a cât mai multor oameni. Vedem mereu îndemnuri
de genul  „Înscrieți-vă în partide
și schimbați-le din interior.” Eu m-am înscris în PNL acum opt ani. La
sfârșitul acestei perioade am ajuns la concluzia că nu am schimbat nimic, nici în
partid și nici în oraș. Mi-am pus întrebarea logică: de ce nu am reușit ? Din păcate,
răspunsul este unul valabil pentru toate partidele, din punctul meu de vedere.
Odată ajuns într-un partid, găsești un sistem închis în care deciziile se iau
unilateral, de câțiva oameni, fără consultări cu majoritatea. Principalul motiv
pentru care m-am înscris în PNL, printre multe altele, este că vreau să schimb
acest sistem de a face politică, ce se regăsește și la Câmpina. Desigur a
contat și faptul că mă simt atras, și nu doar ca om de afaceri, de principiile
liberale; atât de liberalismul românesc clasic, cu a sa doctrină economică
”Prin noi înșine!”, cât și de liberalismul modern european, cu ale sale valori
democratice și social-politice de netăgăduit. Din păcate, nu putem nega faptul
că doctrina liberală ”Prin noi înșine!”, promovată de Partidul Național Liberal
în prima jumătate a secolului XX, este actuală și azi.  Numele acestei doctrine provine de la
articolul manifest „Prin noi înșine!”, publicat în 1905 de către Vintilă I.C.
Brătianu în ziarul Voința Națională, după aproape trei decenii de la câștigarea
independenței de stat de sub dominația Imperiului Otoman. Lucrurile în economia
României stau și azi la fel ca acum mai bine de un veac, fiindcă astăzi, la
trei decenii (aceeași perioadă) de la alungarea comunismului și începerea
reconstrucției unei Românii democratice, suntem la fel de ”darnici” cu cedarea
principalelor resurse economice capitalului străin, adică suntem în aceeași
situație asupra căreia atrăgea atenția Vintilă Brătianu la 1905. Mi-aș permite
să redau în continuare câteva fragmente din manifestul amintit, iar pentru a
păstra farmecul epocii, v-aș ruga să le publicați lăsând neatinsă ortografia
din acele timpuri:

[…]
Nu este permis să nu dai elementului naţional un loc de căpetenie şi a ruga pe
concesionarii străini să construiască şi exploateze căi ferate, garantându-le
venituri, a ceda terenurile petrolifere ale Statului pentru ca alţii să tragă
folosul cel mai mare; nu este, în sfârşit, îngăduit să iei ultimul expedient al
Statelor în faliment: loteriile, pentru a face ceea ce cere o nevoe a ţării.
[…] Avem credit bine stabilit, avem
probe că putem găsi între Români personalul special pentru orice ramură de
activitate, avem în sfârşit conştiinţa nevoilor noastre mai bine ca oricine
alţii. […] Suntem o ţară de treizeci de ani eşită de sub regimul
capitulaţiilor în sensul larg al cuvântului; de aceea, avem dreptul de a impune
azi ceea ce cereau cu tărie alţii acum cincizeci de ani pentru o ţară desunită,
ocupată de armate străine, sărăcită şi incultă; să mergem înainte prin noi înşine, şi să nu dăm elementului străin
decât strictul necesar
. […] Suntem convinşi că ceea ce face guvernul
actual cu concesiunea căilor ferate, cu concedarea terenurilor petrolifere ale
Statului şi a unei loterii, iar într-altă ordine de idei, cu Conteciosul
administrativ prin călcarea vădită a Constituţiei ce ne-am dat, nu mai
corespunde, nu, cu nevoile noastre, dar nici cu simţămintele mulţimei
Românilor, cari au altceva în vedere decât un câştig de samsar”.

V-aș mai spune, de
asemenea, că îmi doresc o politică liberală participativă, în care să conteze părerile
fiecăruia, păreri care să fie cerute și analizate la modul serios, nicidecum
ignorate sau suprimate. Îmi doresc un PNL în care oamenii sunt ascultați, în
care deciziile se iau prin vot, în care meritocrația funcționează și în practică,
nu doar în teorie. Am putea discuta ore întregi pe acest subiect, însă, în mare,
acestea sunt câteva dintre motivele mele de a candida pentru funcția de președinte
al PNL Câmpina, poziție din care cineva, care chiar își dorește, poate schimba
lucrurile, măcar la acest nivel.

– Conduceți,
de mulți ani, o firmă cunoscută în oraș. Se poate spune că experiența în
conducerea unei companii private poate fi un atu determinant în reușita
conducerii unei organizații politice?

– E o întrebare cu
mai multe răspunsuri posibile. Pe scurt: și da, și nu. Să detaliez acum. În
România, noțiunea de a conduce este de multe ori greșit înțeleasă. Avem prea
mulți șefi și prea puțini lideri. Am încercat în compania mea, dar și în viața
mea – fără a avea pretenția că am și reușit de fiecare dată -, să nu fiu șef, să
nu conduc discreționar, prin frică sau teroare, ci prin bun-simț și rațiunea
deciziei celei mai eficiente, chiar dacă ideea cea mai bună nu îmi aparține.
Unul dintre răspunsurile mele la întrebare poate fi acesta: Experiența de a
conduce o firmă este un atu și în conducerea unui partid, însă numai cu condiția
să nu fii un „șef” de genul „faceți așa, pentru că așa zic eu, că-i
firma mea”. Dacă ești o astfel de persoană, atunci nu mai ai un atu, ci
dimpotriva, și nu cred că vei reuși să conduci un partid, unde oamenii nu sunt
angajați, ci vin din dorință proprie, făcând un fel de voluntariat pe baza unor
principii liber consimțite.

– Credeți
în primenirea clasei politice cu politicieni mai responsabili, care să
promoveze un nou mod de a se face politică în România, mai aproape de
interesele cetățenilor, atât pe plan local, cât și la nivel național?
Cu toții credem în
ideea asta, toți așteptăm astfel de oameni și îi apreciem când uneori mai apar.
Din păcate, primenirea clasei politice este încă o idee foarte vehiculată, dar
nepusă în practică. Din simplul motiv că nu poate să fie realizată decât de cei
care se află, la un moment dat, la conducerea unui partid, indiferent de nivel.
Iar aceștia sunt, de cele mai multe ori, printre cei despre care vorbim. Și iată
cum ne găsim într-un cerc vicios. Cerc care poate fi spart doar din interior,
de oameni care pot trece peste interese personale sau orgolii mărunte. Oameni
care nu au nici de câștigat și nici de pierdut din politică. Îmi place să
citesc proverbe ale diferitelor popoare. Un proverb românesc,  care e potrivit în contextul acesta, spune: mătura
nouă matură mai bine. 

– Credeți
că primarul Horia Tiseanu va mai candida din nou, în ciuda problemelor sale
penale, fiind notorie cercetarea sa penală sub control judiciar pentru fapte de
corupție?

– Presupun ca domnul
Tiseanu va candida, încă nu se știe cu siguranță la această dată. Problemele pe
care le are nu îl împiedică din punct de vedere legal să candideze. Dacă ne uităm
la alți lideri ai partidului, cum ar fi Ludovic Orban sau Marian Petrache,
putem vedea că aceștia și-au dat demisia din toate funcțiile deținute, până la
soluționarea cazurilor în care sunt cercetați. Atât pentru imaginea lor, cât și
pentru cea a partidului cred că au făcut un gest rezonabil. În momentul de față,
domnul Tiseanu nu este decât cercetat, nicidecum vinovat, și sper să fie
achitat, așa cum a fost și Ludovic Orban.

– Are
PNL, privit la nivel național, șanse să redevină o forță politică redutabilă,
capabilă să poată conduce România, în fruntea unei alianțe de guvernare? Dacă
da, în ce fel.

– PNL a dezamăgit mulți
oameni, dovada fiind faptul că mulți dintre românii ce votau PNL s-au îndreptat
către USR, ca alternativă. Spre deosebire de USR însă, PNL are mulți primari și
multe localități unde are majoritatea în consiliile locale. Cred că asta e una
din șansele PNL să își revină , cu ajutorul acestor primari și al consilierilor
locali majoritari, care, în localitățile lor, pot face lucruri concrete care să
dovedească faptul că PNL e o soluție. PNL are aceste mijloace de a convinge,
mijloace care lipsesc altor partide de dreapta, cum ar fi USR, spre exemplu. Pe
de altă parte, dacă la nivel central va exista o conducere care să înțeleagă
faptul că oamenii vor altceva, și va dovedi că a înțeles asta, cred că încă
sunt șanse ca PNL să redevină un partid important.
Adrian BRAD

2 Comentarii  

  1. Din pacate acest Partid ce a fost votat de foarte multi cetateni dezamegeste in continuare si nu sunt sanse de revenire in modul cum se abordeaza problemele reale ale orasului si de ce nu a tarii.Teme ca să mergem înainte prin noi înşine, şi să nu dăm elementului străin decât strictul necesar. […]o gluma proasta si denota necunoasterea realitatilor de fond,tehnologic Romania nu are nici un produs industrial competitiv, industria comunista era cu 30 de ani in urma vestului iar pretul somajului mascat este distrugerea economiei.Cu ce sa exploatam resursele asa zise ,petrolul nu mai exista dupa 100 de ani la Brazi se aduce titei din import,trebuie sa invatam sa convietuim impreuna si sa invatam de la alte democratii avansate din pacate.Nu avem tehnologie proprie ,o importam si ce facem cu ea coruptie si iar coruptie propabil ca aici suntem pe primul loc nefiind iertat nici un sector unde circula banii.In ce priveste actualul primar,el nu intelege nimic si nu poate transfera ceva bun noilor generatii,nu poate pune degetul pe nimic bun asa ca retragerea in spate e NORMAL ,daca chiar nu se observa nimic nou si interesant in doctrina partidului mai mult ca sigur ajunge la 5% sau mai jos asa cum se prezinta acum.Doar prezenta fizica nu ajuta prea mult din pacate.A sta in tribuna si critica ce fac ceilalti ajunsi la guvernare si de bine de rau au un program social e un lucru josnic si denota multa necunoastere.Asa ca multa bafta generatiei tinere dar nu renuntati la consilierea celor cu experienta.A cunoaste istoria inseamna a nu mai repeta greselile .

  2. Ca tanar lider al PNL cum credeti ca se poate rezolva problema locurilor de munca permanente atata timp cat orasul nu are parc industrial,orasul se depopuleaza ramanand un orasel de pensionari asteptand de afara bani pt.cheltuielile curente.Va asteapta o mostenire grea o administratie depasita de probleme ce gestioneaza banii cetatenilor aiurea pe lucrari de mantuiala ,autoturism de 30 mii de euro,pierderea a 4 mil.de euro,cand semnalul guvernului este clar trebuiesc accesati cat mai multi bani europeni .Cum comentati lista de investitii pe 2017?Asa ca abandonati tematica nationalista "Nu ne vindem tara o jefuim noi"si incercati sa intelegeti adevaratele probleme si veniti cu solutii.Munca de reconstructie e grea ,trebuie sa selectionati o nou echipa ,sa indepartati lingaii si lichelele si sa duceti cu adevarat o munca de detaliu constructiva.Altfel nici o paguba ,partidul merge spre desfiintare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare