Știri

45,43% dintre câmpinenii prezenţi la urne au votat în favoarea demiterii

La Câmpina, în duminica referendumului, canicula a învins spiritul civic al trăitorilor oraşului celebru, odinioară, prin gradul de inteligenţă al locuitorilor săi. Cât de deştept trebuie să fii ca să înţelegi că, la Revoluţia din Decembrie, au murit mii de tineri pentru ca noi să trăim azi într-un stat democratic (chiar dacă mulţi români sunt mai săraci, în prezent, decât acum 23 de ani), într-un stat de drept în care drepturile politice (de a alege şi de a fi ales), sunt drepturi fundamentale, constituţionale, fără de care am aluneca, încet, dar sigur, în dictatură şi anarhie. Nu vorbesc aici de electoratul fidel al PDL, de nucleul dur al acestui partid, ci de cei nehotărâţi, care probabil au fost hotărâţi, în alegerea absenteismului, de către arşiţa de duminică şi scârba de politicieni. Nu trebuie să-ţi placă liderii politici ai momentului, ca să poţi inflenţa, prin votul tău, mersul României spre înainte, fără să primeşti OK-ul de la unul sau altul dintre liderii naţionali ai unor partide parlamentare.  
Aşadar, Ziua Imnului şi semnificaţiile acesteia nu i-au impresionat prea mult pe concetăţenii noştri, care s-au prezentat la referendumul de duminică mult mai puţini decât la recentele alegeri locale din 10 iunie, cu aproape 10 procente mai puţini. Reamintim cititorilor publicaţiei noastre că, pe 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, a fost cântat pentru prima oară cântecul ce avea să devină, peste un secol şi jumătate, imnul naţional al României: “Deşteaptă-te române”, compus de Anton Pann, pe versurile poetului ardelean Andrei Mureşanu.  Sondajele comandate de unele televiziuni centrale, ca şi potrivirea zilei referendumului de demitere a preşedintelui suspendat cu Ziua Imnului Naţional, au fost considerate de liderii naţionali ai USL semne de bun augur pentru demiterea lui Traian Băsescu prin vot popular. Nu au fost luaţi în calcul factorii amintiţi la începutul acestui articol, determinanţi în alegerea de către mai mult de jumătate din electoratul Câmpinei a absenteismului în locul răspunsului la întrebarea referendumului. Oricum, Traian Băsescu, chiar dacă se va întoarce la Cotroceni, va rămâne singurul preşedinte al României suspendat de două ori de către forul legislativ suprem al ţării sale, un record negativ aproape imposibil de egalat.
Dacă la alegerile locale din 10 iunie 2012 au votat peste 56% dintre câmpineni, duminică, în municipiul nostru, au venit la urne  45,56% dintre electori (inclusiv cei din afara oraşului, care au votat pe listele suplimentare). Potrivit estimărilor BEC, făcute duminică seara, la ora 23.00, s-au prezentat la scrutinul din 29 iulie puţin sub 46% din electoratul naţional, mai exact 45,92% dintre românii cu drept de vot. Ceea ce înseamnă că, la Câmpina, prezenţa la referendum are toate şansele să fie sub media pe ţară. Duminică, până la ora 20.00, la cele 23 de secţii de votare din Câmpina, veniseră să voteze 12.859 de alegători, adică  38,70% din totalul electoratului câmpinean. Se subînţelege, în aceste cifre intră şi alegătorii necâmpineni, de pe listele suplimentare, dar numărul acestora a fost nesemnificativ. Cu trei ore înaintea închiderii urnelor, la nivelul judeţului, prezenţa la vot fusese de 35,11%, deci participarea câmpinenilor la referendum o depăşea pe cea a prahovenilor.
O oră mai târziu, din datele anunţate telefonic de reprezentanţii USL Câmpina în secţiile de votare, se prezentaseră la vot 14.060 alegători locali, adică 42,31% din totalul câmpinenilor cu drept de vot. O participare, oricum, sub media pe judeţ, care atinsese, la acea oră, procentul de 42,92%.
Primul dintre liderii câmpineni ai USL care au votat a fost viceprimarul Ion Dragomir (preşedintele PSD Câmpina), puţin după deschiderea urnelor. L-a urmat senatorul social-democrat George Severin, la ora 10.00, şi consilierul judeţean (preşedintele PNL Câmpina), Virgil Guran, la ora 11. 00. Senatorul George Severin a declarat duminică, după ieşirea de la urne: “Am convingerea că, de mâine, România va intra pe calea normalităţii şi a bunului- simţ. Cred că, tot de mâine, Guvernul îşi va putea face treaba fără grija obstrucţionării din partea adversarilor politici. Nici nu vreau să mă gândesc cum vor fi următorii doi ani, în cazul în care referendumul nu va fi validat.”.
Liderul liberal Virgil Guran a declarat, după votare: “Am votat, în primul rând, pentru linişte. Este prea mult scandal şi prea mult circ în România. Iar eu consider că promotorul acestui circ este tocmai preşedintele suspendat, Traian Băsescu. Sper să fie linişte după acest vot, sper ca Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia să îşi poată face treaba în linişte. Am votat pentru ca românilor să le fie un pic mai bine. Şi spun numai un pic mai bine, pentru că, în opinia mea, întreaga clasă politică românească trebuie primenită, căci ea are o mare problemă în acest moment.”
Lideri ai PP-DD Câmpina nu prea au fost văzuţi la vot, ceea ce înseamnă că “poporenii” câmpineni au respectat indicaţiile venite de la conducerea centrală a partidului, recte Dan Diaconescu, de a ieşi la referendum într-o mică proporţie. Liderii PDL, desigur, respectând boicotul impus de “centru”, nu au votat duminică, dar au patrulat tot timpul prin oraş. În legătură cu fluturaşii care au apărut în cutiile poştale ale câmpinenilor în noaptea premergătoare referendumului, conţinând o fotografie a primarului Horia Tiseanu şi un mesaj atribuit acestuia, prin care câmpinenii erau îndemnaţi să iasă la vot şi să voteze cu împotriva demiterii preşedintelui Băsescu, edilul câmpinean a declarat public că acel mesaj nu îi aparţine şi că făcut plângeri penale la Poliţia Municipală împotriva celor care au răspândit acei fluturaşi. “Eu şi colegii mei de partid nu avem nici o legătură cu aceste hârtii, nu am îndemnat în nici un fel lumea să iasă la vot. De fapt, am şi depus plângeri la poliţie, pentru că nu mi se pare moral şi legal să trimiţi oamenilor mesaje false”, consideră edilul-şef.
Dintre toate localităţile din jurul Câmpinei, fruntaşe la capitolul “participarea la vot” au fost Cornu (cu circa 80%) şi Băneşti (cu peste 60%). Cea mai slabă participare la vot s-a înregistrat în comunele Valea Doftanei (30,50%) şi Poiana Câmpina (40,15%). Până în ziua apariţiei ziariului Oglinda, BEC va face publice rezultatele finale şi oficiale ale participării populaţiei la referendum. Dacă acesta va fi invalidat de către Curtea Constituţională, conform unei hotărâri a plenului Camerelor reunite, Parlamentul va decide calea de urmat, ceea ce poate însemna că meciul dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu se va încheia după anuntarea rezultatelor oficiale. (A.N.)

Un comentariu

  1. georgica severin este ala care a initiat proiectul de lege a referendumului, in care demiterea sa se faca prin fotul a 50%+1 din cetatenii participanti la vot, ASADAR CU INCALCAREA PREVEDERILOR CONSTITUTIEI. Prin urmare georgica este un senator usl care nu cunoaste si caruia putin ii pasa de prevederile CONSTITUTIEI. Rusine, georgica!!!

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare