Știri

30 de măşti de protecţie oferite lunar în mod gratuit pentru anumite categorii de persoane

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri, 23 iulie, legea care prevede acordarea în mod gratuit a 30 de măşti de protecţie pe lună pentru anumite categorii de persoane. Măştile sunt confecţionate conform standardelor europene în vigoare, preponderent de producători interni. Fondurile necesare achiziţionării şi distribuţiei măştilor de protecţie către populaţie se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prevede legea. 
Foto: Unsplash
Legea prevede că Minsterul Sănătăţii va achiziţiona şi va distribui măştile pentru protecţia cu noul virus SARS-CoV-2, în mod gratuit, către fiecare beneficiar. 
Potrivit actului normativ, se acordă gratuit un set de 30 de măşti de protecţie, lunar, pentru: 
– persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; 
– persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei; 
– pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009; 
– persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 
Autorităţile publice locale vor avea obligaţia de a întocmi listele nominale şi să le transmită Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti în termen de trei zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea stabilirii necesarului de repartizat, scrie Agerpres. 
„Prevederile prezentei legi se aplică până la încheierea pandemiei de coronavirus COVID-19, declarată oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, mai prevede actul normativ. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare