Știri

2012-2013, perioada de vârf a lucrărilor de extindere a reţelei de canalizare

Cel mai important proiect cu fonduri europene care a fost accesat vreodată în Prahova – extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi modernizarea staţiilor de epurare, care va fi realizat prin HidroPrahova – se apropie de faza finală a birocraţiei. Pe 19 ianuarie, proiectul a fost acceptat oficial de Comisia Europeană, iar de la acea dată se poate derula implementarea imediată a proiectului, chiar înainte de semnarea contractului propriu-zis de finanţare, programată pentru finalul lunii martie. De asemenea, Comisia Europeană a avut câteva mici amendamente, cel mai important dintre acestea fiind că se impune majorarea capitalului social al HidroPrahova, prin contribuţia tuturor acţionarilor, astfel încât, foarte curând, Consiliul Local Câmpina va trebui să aprobe alocarea sumei necesare de la bugetul local pentru această majorare, corespunzător cotei de aproape 20% care revine municipiului Câmpina din această asociere, unde majoritar este Consiliul Judeţean. Majorarea capitalului social al HidroPrahova se impune după ce valoarea proiectului pentru întreg judeţul Prahova a ajuns la 201.621.996 euro (inclusiv TVA), iar Comisia Europeană a solicitat majorarea capitalului social astfel încât să se poate garanta derularea optimă a programului pentru 3-4 luni. Reamintim că, cele peste 200 milioane euro au următoarele surse: 85% din Fondul European de Coeziune, 13% de la bugetul de stat şi 2% contribuţia autorităţilor locale.
Următoarea acţiune programată în derularea acestui important proiect european este prezentarea tuturor lucrărilor, acţiune care va avea loc luni, 28 februarie, la Consiliul Judeţean. Reprezentantul administraţiei locale câmpinene în Adunarea Generală a Acţionarilor de la HidroPrahova, Paul Moldoveanu, ne-a declarat: „S-au rezolvat toate problemele privind includerea unor străzi din Câmpina în acest proiect al HidroPrahova. Acum, am demarat deja procedurile pentru organizarea achiziţiilor publice necesare în derularea acestui proiect, prima licitaţie fiind pentru asistenţa tehnică. Vor urma alte 11 licitaţii pentru lucrările care se vor desfăşura la Câmpina şi Băneşti. Trebuie spus că întregul proiect trebuie pus în aplicare în trei ani şi două luni, iar vârful lucrărilor, la Câmpina, va fi undeva în 2012 şi prima parte a anului 2013”.
Conform proiectului, într-o primă fază, Câmpina primeşte 8 milioane de euro pentru extinderea reţelei de canalizare cu 25,5 km şi pentru reabilitarea reţelei de canalizare exitente, pe 1,72 km. Tot în această fază, va fi realizată şi staţia de epurare a apelor uzate, dar aceasta este considerată obiectiv de interes regional, iar contribuţia de finanţare locală va reveni Consiliului Judeţean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare