Știri

13 septembrie, ziua în care a căzut pionierul aviaţiei româneşti, Aurel Vlaicu

In memoriam la Băneşti
În fiecare an, pe 13 septembrie, autorităţile locale, judeţene şi cele reprezentând aviaţia română comemorează la monumentul ridicat în cinstea sa la Băneşti, ziua căderii pionierului aviaţiei româneşti, Aurel Vlaicu.
În primul deceniu al secolului XX, Aurel Vlaicu zbura pentru prima dată cu un aeroplan proiectat şi realizat chiar de el, iar România devenea una dintre primele ţări din lume în care un aparat pilotat de om se desprindea de la sol. 
La 13 septembrie 1913, Vlaicu a îndrăznit mai mult, încercând să treacă Carpaţii în zbor. S-a prăbuşit la Băneşti, pierzându-şi viaţa. În locul fatidic al căderii sale a fost ridicat monumentul cinstirii inventatorului, unde şi anul acesta i-a fost adus un omagiu, odată cu împlinirea a 101 ani de la moartea sa.
La eveniment au participat primarul comunei Băneşti, Gheorghe Stoica, preşedintele Consiliului Judeţean Mircea Cosma, autorităţile din localitatea Binţinţi (Hunedoara), locul unde s-a născut Vlaicu şi reprezentaţi ai Asociaţiei Române pentru Promovarea Aviaţiei. Ulterior discursurilor şi slujbei religioase au fost depuse coroane de flori şi a avut loc o demonstraţie aviatică. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare