BREAKING NEWSInterviuri

VIDEO. Un muzeu dedicat istoriei Câmpinei, o inițiativă culturală ambițioasă

Un muzeu dedicat istoriei Câmpinei, o inițiativă culturală ambițioasă – a fost tema emisiunii Fața și Reversul realizată de Florin Frățilă luni, 23 septembrie, la DADA TV Ploiești. Invitat: Ionuț Oprea, fondatorul și președintele Asociației pentru Cultură și Educație 1503 din Câmpina.

Fondată în 2023, asociația are scopul de a desfășura activități educaționale și culturale în Câmpina, colaborând atât cu instituții locale, cât și internaționale. Numele, „1503”, nu este întâmplător, ci marchează anul primei atestări documentare a orașului. „Asociația a plecat inițial de la ideea căsuțelor cu cărți, un proiect privat și personal”, a explicat Oprea. „Când ne-am lovit de obstacolele legate de sponsorizări și relațiile cu instituțiile, am realizat că aveam nevoie de o formă juridică pentru a putea continua. Așa a apărut Asociația pentru Cultură și Educație 1503”.
Deținătorul unei colecții interesante de documente, imagini de arhivă și înregistrări video din perioada interbelică, achiziționate în bună parte pe cheltuiala proprie, Ionuț Oprea și-a propus, alături de colegii din asociația pe care o conduce, să aducă în ațenția publicului câmpinean, și nu numai, valorile trecutului și evenimentele importante ce au marcat istoria Câmpinei, reunite într-un muzeu dedicat orașului.
„Avem și filmări de arhivă din al Doilea Război Mondial, precum și documente desecretizate recent de guvernul SUA, legate de bombardamentele din cadrul operațiunii Tidal Wave. Toate acestea ne ajută să conturăm o imagine mai completă a trecutului orașului” – spune Oprea. Un alt obiect de valoare menționat este ferparul prințului Barbu Știrbey, achiziționat de la un muzeu din Franța. De asemenea, asociația a reușit să achiziționeze un articol corectat personal de Geo Bogza, un alt element care va îmbogăți colecția.
Ionuț Oprea este încrezător în legătură cu acest nou proiect cultural, având deja experiența unor inițiative de succes, precum Clubul de Lectură din Câmpina și un Album cu imagini surprinse la Câmpina în timpul Revoluției din 1989, album care urmează să fie tipărit.
„Nu este vorba doar de trecut, ci și de prezent și viitor. Vrem ca tinerii din Câmpina să redescopere ce înseamnă orașul lor și să fie mândri de rădăcinile lor. Un muzeu este mai mult decât o clădire, este o punte între generații” – a mai explicat invitatul.
Ce spun primarul ales al Câmpinei, Irina Nistor, și istoricul Mădălin Focșa despre această inițiativă și cum plănuiește Ionuț Oprea să realizeze și să gestioneze muzeul, aflați în interviul următor.

Un comentariu

  1. Ar fi semnificativ faptul ca în acest muzeu sa existe si un tablou mai mare cu „Casa Solară” de pe Muscel,descrisă în cele mai SUBLIME imagini de televiziunea epocii,pentru a intra în contrast cu RIDICOLUL tabloului general de azi,cand,desi toată lumea caută sa capteze energia solară din plin,la noi parcă schimbarea climatică produce efecte inverse.Campina nu ar mai cel mai însorit oras din Romania,sau chiar dintr-o zonă mai mare!!!
    Ce să-i faci!?Macar sa salvam memoria la ce a fost,caci la ce este se vede……..,troneaza ca o” cucuvea” deasupra orasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare