BREAKING NEWSInterviuri

Impresionantă concentrare de forțe în proiectul «Câmpina Curată»!

Un proiect al societății civile prin care se dorește nu doar igienizarea municipiului Câmpina, ci și schimbarea mentalității cetățenilor în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător

Păstrați Câmpina curată! – este unul dintre îndemnurile regăsite frecvent în mesajele lansate public de grupul de inițiativă al celui mai recent proiect civic de ecologizare și responsabilizare a cetățenilor în privința protecției mediului înconjurător.
„Câmpina Curată” este un proiect inițiat de societatea civilă în parteneriat cu Primăria Câmpina, societatea de salubrizare Floricon Salub și Ocolul Silvic din Câmpina, în cadrul căruia și-au dat mâna un număr impresionant de ONG-uri locale, unități școlare, cluburi sportive, agenți economici, chiar și Protoieria Câmpina.
„Organizatorii și partenerii în acest proiect își doresc un oraș curat, atât în zonele mai aglomerate, cât și în cele pitorești care îl înconjoară, iar pentru această ei au întreprins un program care se va derula pe parcursul mai multor luni, urmând a fi repetat sau completat de un program de menținere, dacă lucrurile vor funcționa așa cum trebuie“ – anunță promotorii.

Proiectul CÂMPINA CURATĂ include două tipuri de acțiuni: practice, în teren și educative. Pentru prima acțiune de ecologizare, care va avea loc sâmbătă, 24 aprilie, înscrierile s-au încheiat. Peste 200 de voluntarii se vor împărți în mai multe echipe și vor acționa simultan în mai multe zone din localitate, fiind vizate, cu precădere, zonele verzi și albiile râurilor.

Prezentă în studioul Oglinda de Azi, la emisiunea moderată de Florin Frățilă, Anca Huțu, unul dintre inițiatorii proiectului civic, a explicat în detaliu motivul pentru care este nevoie de responsabilizarea câmpinenilor în vederea protejării mediului, a descris grupul de inițiativă care a pus la cale acest proiect, precum și acțiunile programate în cadrul acestuia. Nu în ultimul rând, invitata a subliniat numărul impresionant de parteneri ce s-au alăturat acestui demers, probabil cel mai mare proiect civic postrevoluționar în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător.

Citiți în continuare câteva dintre afirmațiile făcute de Anca Huțu în cadrului interviului acordat publicației noastre și pe care vă invităm sa-l urmăriți integral pe canalul nostru de You Tube.

  • Cu siguranță au mai existat proiecte civice în toată această perioadă postdecembristă la Câmpina, dar cred că acesta este cel mai amplu și cel mai muncit.
  • Vom încerca să-i convingem pe generatorii de gunoi, așa cum le spunem noi, că a proteja mediul în care trăim cu toții este o obligație elementară a fiecărui cetățean.
  • Cred că oamenii își aruncă deșeurile în astfel de locuri din mai multe motive: unul dintre ele ar fi acela că nu sunt suficient de educați în această privință și al doilea, că nu sunt nici informați în legătură cu posibilitățile de a duce gunoiul acolo unde trebuie.
  • În cadrul acestor ecologizări ne-am propus să facem fotografii și filmări înainte și după fiecare acțiune, astfel încât să avem dovezi în faza ulterioară de monitorizare a zonelor respective. Monitorizarea înseamnă că vom verifica frecvent aceste zone roșii și chiar le vom supraveghea video acolo unde este posibil.
  • Bisericile s-au angajat să ne ajute cu rolul lor educativ, explicându-le oamenilor importanța protejării mediului.
  • Am apelat la dl primar Moldoveanu, care ne-a spus că avea în plan astfel de acțiuni de ecologizare a orașului, dar a îmbrățișat ideea noastră și ne-a facilitat întâlnirea cu toți cei de care aveam nevoie pentru aprobări ori colaborări.
  • N-am cerut bani de la bugetul public, pentru că știm că sunt probleme în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare