BREAKING NEWSEveniment

1971 – 2021. 50 de ani de la înființarea Spitalului de Psihiatrie Voila

Cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la înființarea Spitalului de Psihiatrie Voila, managementul instituției a organizat luni, 1 martie, un workshop dedicat istoriei acestui loc în care prințul Dimitrie Știrbey a construit, între anii 1871-1872, castelul de vânătoare ce avea să devină zeci de ani mai târziu instituția publică de azi.

Mai multe detalii legate de organizarea manifestărilor dedicate acestei sărbători semicentenare, dar și alte noutăți legate de activitatea din prezent a Spitalului de Psihiatrie Voila, am aflat de la dr. Irina Minescu, managerul instituției, cu care am stat de vorbă sâmbătă, 27 februarie, cu câteva zile înaintea evenimentului pe care l-a pregătit în detaliu. 

„S-au împlinit 50 de ani de la înființarea Spitalului de Psihiatrie Voila și, deși vremurile sunt pandemice, am vrut să marcăm totuși evenimentul susținând un workshop despre istoria instituției. Am invitat reprezentanți ai administrației locale, ai DSP Prahova, ai CAS Prahova și pe foștii directori ai spitalului. (…) Primul director a fost un medic psihiatru, Petre Valeriu. Spitalul avea șapte medici în vremea aceea, ajungându-se azi la un colectiv de 26 de medici psihiatri, dintre care trei sunt medici de copii, ceea ce nu e puțin lucru, având în vedere că specialitatea de psihiatrie copii suferă de un mare deficit de medici la nivel național. (…) Sunt preocupată să realizăm și o monografie a spitalului, mai ales că în ultimii ani, documentându-mă, am aflat lucururi foarte interesante despre istoria locului, pe care merită să le strângem într-o monografie. (…) Am identificat și blazonul familiei Știrbey, pe care l-am preluat cu această ocazie și pe care îl dezvelim la aniversarea de 50 de ani. Am ținut la acest lucru pentru că pe blazon apare sintagma în limba latină semper excelsius, care înseamnă mereu mai sus, lucru pe care eu mi-l doresc pentru această instituție din toate punctele de vedere. Tot cu ocazia aniversării, colegii medici au fost în asentimentul meu că, dincolo de prezența noastră profesională în acest loc, trebuie să mai lăsăm și alte lucruri în urmă, ceva care să întregească frumusețea cadrului natural în care funcționăm și am hotărât să strângem cu toții bani și să realizăm o fântână arteziană de care să se bucure toți pacienții și nu numai” – ne-a declarat dr. Irina Minescu, managerul Spitalului Voila.

Alte amănunte despre eveniment, dar și legate de semnarea unui contract cu finanțare europeană prin intermediul căruia spitalul va fi dotat cu paturi speciale, defibrilatoare, un ecograf performant și concentratoare de oxigen, aflați din înregistrarea video de mai jos.

SCURT ISTORIC AL CASTELULUI VOILA

Istoria acestui lăcaş, care ulterior va fi destinat alinării suferinţelor celor bolnavi, începe cu anul 1868, când prinţul Dimitrie Barbu Ştirbei devine unicul proprietar al moşiei Câmpina. Impresionat fiind de această zonă mirifică, de acest colţ de rai binecuvântat de Dumnezeu, prinţul Dimitrie Barbu Știrbei se hotărăşte să construiască, între anii 1868-1871, castelul… care-i duce şi astăzi numele mai departe…Castelul Voila…
Castelul a avut iniţial destinaţia unui castel de vânătoare.
Castelul Voila a fost construit într-un stil eclectic – se apropie de castelul de la Posada, îmbinând elemente din stilul Renaşterii târzii cu forme neoclasice, cu linii ascuţite, ferestre mici, scări interioare foarte înguste ,care se împletesc cu forme dreptunghiulare, uşi şi ferestre mari, înalte, coloane de lemn frumos sculptate şi arcade.
Între anii 1940-1944, la Castelul Voila a fost instalată o unitate germană care avea misiunea de a organiza apărarea antiaeriană a Câmpinii – obiectiv strategic Rafinăria Steaua Română și sondele din împrejurimi. Dominația germană asupra regiunii a avut ca urmare benefică pentru viitoarea unitate medicală, ridicarea a trei construcții din lemn în scopul cazării soldaților germani (Cabanele 1, 2 și 3 – actualmente secții ale spitalului).


După instaurarea regimului comunist, la 6 martie 1945, atât Castelul, cât şi Ferma de la Voila, au fost preluate de către Comitetul Central al Partidului Comunist. Acesta va organiza în 1966 un Preventoriu cu o destinaţie specială, ocazie cu care se vor construi Pavilioanele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 și 12, pavilioane destinate internării copiilor membrilor nomenclaturii comuniste, școlarizării acestora și serviciului administrativ. În anul 1970 s-a decis desființarea acestui preventoriu.
Deoarece nu se stabilise, în prealabil, destinația locului, au intrat în competiție trei instituții: Ministerul Agriculturii (care îl avusese în posesie între anii 1920-1945, Ministerul Turismului (care între timp preluase și palatul lui Bibescu din Breaza) și Ministerul Sănătății. În cele din urmă disputa a fost caştigată de Ministerul Sănătăţii, care în luna martie 1971 înfiinţează Spitalul de Psihiatrie Voila cu o capacitate iniţială de spitalizare de 170 de paturi. În Castel, funcţiona astfel o secţie de spitalizare sub conducerea dr. Petre Valeriu, primul director al spitalului, care avea o echipă formată din următorii medici: dr. Ara Kerestegian, dr. Petrea Moruzzi, dr. Mircea Piticaru, dr. Lucian Pârlog, dr. Boris Dunăreanu, dr. Adriana Nicolăescu (sanatoriu) și Elena Tudorache, asistent șef.
În anul 1972 ia ființă Secția Sanatorială, cu o capacitate de 60 de locuri.
De la an la an, numărul de secții crește și odată cu el și capacitatea de internare, astfel că de la două secții și 370 de paturi în 1977, spitalul ajunge între anii 1987-1990 să aibă cinci secții și 570 de paturi. Totodată, crește gradual și numărul medicilor, de la 7 în 1971, la 16 în 1990.
Începând cu anul 1992 a fost înființată Fundația Voila Dordrecht de către un grup inimos de olandezi, în frunte cu Fokko Van Der Straaten, care au avut o contribuție materială și educațională mai mult decât binevenită în primii ani de după revoluție.
Între anii 2006 – 2014, spitalul trece prin mai multe transformări, de la îmbunătățirea condițiilor hoteliere și înființarea ambulatoriului de specialitate integrat și a secției de cronici (2011), până la implementarea unor proceduri operaționale care sunt în vigoare și astăzi.
(Date puse la dispoziție de conducerea Spitalului de Psihiatrie Voila)

Conducătorii Spitalului Voila de la înființare până în prezent

Dr. Petre Valeriu, director al Spitalului între 1971-1976. Medic excepțional și deosebit om de cultură, latinist, filozof și literat, a avut colaborări la reviste literare și medicale și a participat la cenacluri literare; trei volume de versuri la editura Premier…
Dr. Ara Kerestegian, director al spitalului între 1977-1990. Născut la Bazargic în Bulgaria, se specializează în psihiatrie la Clinica de Neuropsihiatrie din Timișoara. Personalitate puternică, om de cultură, a iubit psihiatria şi Voila, dedicându-şi întreaga viaţa îngrijirii bolnavilor.
Dr. Dobrin Gh. Ionescu, director al Spitalului între 1990-2006. Urmează cursurile de medic secundar la București în Clinica de Psihiatrie copii condusă de prof. dr. Ștefan Milea. La 1 noiembrie 1979 se prezintă la post la Spitalul Voila, angajându-se ca medic specialist neuropsihiatru. Ulterior devine director al Spitalului , conducându-l cu dăruire şi devotament vreme de 16 ani.


Dr. Gabriel Ţintărescu, manager al Spitalului în perioada 2006-2007 și 2008-2014. De profesie medic chirurg, activează ca medic specialist chirurg în cadrul Spitalului de Urgență Floreasca din București între anii 1994-2006. Spirit voluntar, cu iniţiativă, preia conducerea Spitalului Voila în 2006, şi timp de 8 ani contribuie în mod esenţial la dezvoltarea Spitalului prin investiţii în infrastructură şi prin profesionalizarea activităţii medicale.
Ing. Rodica Uţă, manager al Spitalului în perioada 2007-2008. Absolventă a Facultăţii de Tehnologie a Construcțiilor de mașini din Brașov, în 1984, angajată în Spitalul Voila din anul 2001 ca inginer, ulterior, în anul 2004 devine Director admnistrativ.
Dr. Irina Minescu, manager din anul 2015 până în prezent. Medic primar psihiatria copilului și adolescentului; coordonator al Secțiilor de copii; Director Medical al Spitalului Voila (2010 -2012).

4 Comentarii  

  1. In realitate, „castel de vanatoare” e un termen nascocit mai mult pentru basme, din nefericire folosit inclusiv prin documente oficiale, pentru anumite constructii de loisir (conace, vile sau doar cabane) care se afla in preajma zonelor cinegetice de acum sau din trecut.
    Am mari dubii ca ar fi fost folosit doar pt vanatoare conacul, caci CONAC era in realitate – ca sa fie „castel” ar trebui sa fi avut functie militara / de fortificatie – castelele sunt prin definitie legate de conflictele dintre oameni, nu de cel dintre om si animalele salbatice. Voila a fost de la bun inceput o resedinta de vacanta / uneori chiar permanenta a familiei Stirbey-Blome-Thun. Apoi, sunt aproape sigur ca la 1872 nu incepuse ridicarea lui, caci abia atunci terminasera de amenajat resedinta lor din oras, si am gasit recent o marturie ca in 1875 constructia la Voila era in toi.

  2. Câteva precizări: 1.Pavilionul central(„castelul”) a ars în 28 februarie 1979,din cauza muncitorilor care făceau unele reparații interioare.În 1974,tot din cauza acestor „meșteri” a ars și castelul Văcărescu-Callimachi din Mănești,care nu a mai fost refăcut .
    2.Secția sanatorială (școala sanatorială) a fost înființată în 1973(nu în 1972).În anul școlar 1973-1974 a funcționat cu profesori suplinitori.În aprilie 1974,toate posturile didactice au fost scoase la concurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare