BREAKING NEWSȘtiri

Reorganizarea Bibliotecii Municipale, un nou subiect de dispută în Consiliul Local Câmpina

Disputele politico-administrative din Consiliul Local Câmpina în ceea ce privește statutul juridic al Bibliotecii Municipale „Dr. C.I. Istrati” au continuat în ședința ordinară a legislativului de ieri, 30 iunie, odată cu discuțiile pe marginea proiectului ce stabilește că instituția culturală va avea personalitate juridică și, drept urmare, autonomie administrativă și profesională.
Inițiat de consilierii locali PSD, Proiectul de hotărâre privind înființarea Bibliotecii Municipale, instituție de drept public, în subordinea Consiliului Local a fost dezbătut pe larg în ședință, unde atât reprezentanții aparatului de specialitate al primarului, cât și consilierii locali și primarul Alin Moldoveanu și-au exprimat puncte de vedere pro și contra, pentru ca într-un final proiectul să fie adoptat cu votul a 10 aleși locali: Livia Lupu, Horațiu Zăgan, Andrei Duran – PSD; Liviu Davidescu – PRO România; Cezar Grama – Partidul Verde; Adina Gîrbăcică – USR; Dan Nica, Florin Marcu – PNL, Bogdan Ene, Aron Sabo – PMP.
Inițiatorii proiectului de hotărâre au propus și împuternicirea primarului ca în termen de 90 de zile de la adoptarea Hotărârii „să întreprindă toate demersurile necesare înființării instituției”.
Proiectul de hotărâre a fost însoțit, în afară de rapoartele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, și de rapoartele de specialitate întocmite de Liliana Șușu-Ene, cea care conduce în prezent de Biblioteca Municipală și de Iulian Anton și Monica Voicu, reprezentanții Direcției Juridice a Primăriei, din cuprinsul cărora publicăm în continuare câteva concluzii:
Acordarea acestui statut Bibliotecii Municipale „Dr. C.I. Istrati”, care se afla de peste 70 de ani in slujba campineniilor, constituie piatra de temelie a unui nou inceput caracterizat prin autonomie admnistrativa si profesionala in raport cu Consiliul Local si Primaria Municipiului Campina, constand in principal in elaborarea programelor si proiectelor culturale proprii in concordanta cu strategiile nationale si internationale, stabilirea si utilizarea surselor suplimentare de venituri in vederea dezvoltarii serviciilor de biblioteca. Încheierea protocoalelor de colaborare cu alte biblioteci sau institutii culturale din tara si din strainatate, participarea la reuniuni de specialitate ale asociatiilor nationale si internationale, etc. În acelasi timp, activitatea Bibliotecii Municipale „Dr. C.I.Istrati” Campina ar fi structurata si dimensionata raportat la populatia si necesitatile intregii comunitati pe care o deserveste, prin marirea numarului de angajati. Prin acordarea Bibliotecii Municipale „Dr. C.I.” a statutului de institutie publica, avand personalitate juridica, Consiliul Local Campina ii acorda inca o data sustinerea necesara, acest fapt reiterand rolul acestei institutii pe plan local si reprezinta motivatia eforturilor pentru realizarea cu succes a noilor atributii” -­se arată în raportul semnat de Liliana Ene Șușu.

Din raportul semnat de Iulian Anton și Monica Voicu reiese faptul că, dobândind personalitate juridică, instituția de cultură trebuie reorganizată și automat va trebui să-i fie alocate fonduri mai consistente: „Analizand proiectul de hotarare privind infiintarea Bibliotecii Municipale, institutie de drept public, cu personalitate juridica, (…) invederam ca la nivelul Municipiului Campina functioneaza Biblioteca Municipala Dr. C.I. Istrati, structura in cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului Municipiului Campina, fara personalitate juridica, iar conform prevederilor art.30 din Legea nr.334/2002 privind bibliotecile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, bibliotecile municipale trebuie sa functioneze ca biblioteci de drept public, cu personalitate juridica. Pe considerentele expuse anterior, daca la nivelul autoritatilor administratiei publice se doreste infiintarea unei biblioteci municipale, institutie de drept public cu personalitate juridica, consideram ca aceasta se poate realiza numai prin reorganizarea Bibliotecii Municipale Dr. C.I.Istrati din structura functionala in cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului in institutie cu personalitate juridica, situatie care va genera alocarea de resurse financiare mult mai mari, raportat la structura de personal prevazuta in legislatia incidenta si va afecta intreaga structura de personal stabilita de legislatie la nivelul UAT Municipiul Campina”.
Printre cei care au avut puncte de vedere diferite față de inițiatorii acestui proiect și au votat împotrivă se numără și consilierul local Liviu Briciu (POL), promotor încă din anul 2021 al ideii înființării unui centru cultural în care să fie inclusă și biblioteca municipală, care ne-a declarat:
„Consilierii PSD au introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local  înființarea unei Biblioteci Municipale, instituție de drept public cu personalitate juridică, aducând fel de fel de argumentări juridice, încercând să spună că biblioteca actuală funcționează ilegal. Acest lucru este doar părerea dumnealor, deoarece niciuna dintre instituțiile statului, respectiv Ministerul Culturii și Prefectura Județului Prahova, nu a făcut niciodata vreo referire la acest lucru, Primăria Câmpina cerând punctul de vedere acestor instituții.  Această decizie a consilierilor PSD s-a demonstrat că nu poate fi pusă în practică de actuala administrație, deoarece actuala Bibliotecă Municipală există de multa vreme, iar orice schimbare în forma sa de organizare se poate realiza numai prin reorganizarea sa, acțiune pe care o poate face numai primarul municipiului, nicidecum Consiliul Local. Practic, acest proiect de hotărâre prin care se dorea schimbarea formei de organizare a Bibliotecii existente se transformă într-un proiect de înființare a unei alte Biblioteci Municipale, a doua. Și, în cazul în care s-ar fi putut face acest lucru, dar și în cazul de față, această situație va genera alocarea de resurse financiare mult mai mari. Criza economica prin care trecem, lipsa fondurilor, inclusiv apelurile Guvernului pentru înghețarea posturilor și a salariilor, face ca acest proiect să fie unul fără prea multă analiză din partea celor patru consilieri PSD. Și totuși, alianța din Consiliul Local Câmpina, PSD, PNL, USR, PMP, a votat acest proiect, argumentele prezentate mai sus, dar și rapoartele Comisiilor de Specialitate din cadrul Primăriei fiind ignorate atunci când s-au discutat în ședința public”. 
Vă reamintim că la data de 31 martie 2022, Consiliul Local Câmpina analiza pentru a doua oară în acest mandat oportunitatea înființării unui centru cultural, proiect introdus pe ordinea de zi de primarul Alin Moldoveanu, după ce în mai 2021 a fost respins cu 13 voturi împotrivă și 5 pentru de aleșii locali. În martie anul acesta, edilul șef a cerut votul consilierilor locali pentru „reorganizarea unor instituții publice din subordinea Consiliului Local și preluarea activității unor structuri din aparatul de specialitate al primarului”. Cu alte cuvinte, noua instituție ce s-a dorit a fi înființată urma să înglobeze Casa de Cultură „Geo Bogza”, Casa Tineretului, Biblioteca Municipală și Centrul de Informare Turistică, toate aflate în subordinea primarului.

Iată că, după aproape doi ani de la alegerile locale, disputele politico-administrative din Consiliul Local continuă. În cazul de față, ca și în alte situații, cum ar fi, de exemplu, cea referitoare la Piața Centrală, este evident faptul că majoritatea politică constituită conjunctural pentru susținerea anumitor proiecte își dorește altceva decât primarul Alin Moldoveanu și susținătorii săi din Consiliul Local, surse din mediul politic speculând că, de fapt, fiecare dintre cele două tabere urmărește să dețină controlul asupra instituțiilor aflate în subordinea administrației publice locale și mai puțin să le reformeze. Ce se va întâmpla dacă primarul Moldovean va refuza, așa cum se aude, să pună în aplicare prevederile hotărârii de Consiliul Local adoptată ieri, vom vedea peste 90 de zile, termenul stabilit de legislativul local.

2 Comentarii  

  1. Cultura este f.benefică, biblioteca este necesară dar în afară de faptul că o grupare sau alta din consiliul local vrea să dețină controlul asupra acestei instituții ,care va toca aiurea mulți bani ,nu văd de ce tovarășii consilieri și tovarășul primar pierd atăta timp?!?🤔Treziți-vă, au trecut 2 ani și nu ați făcut nimic notabil iar Cămpina e praf și pulbere imediat ce pleci din centru!😣Am uitat ați făcut unele chestii: un sens giratoriu inutil, flori multe , poze și mai multe cu primarul care nu a ratat nicio festivitate de premiere ca să ” take a foto”, cum zicea tanti Dăncilă 😂 și vă pregătiți să săpați ditamai groapa în mijlocul orașului să faceți marele pasaj de care noi chiar nu avem nevoie!😣Și asta după ce guvernanții în mărinimia lor nemărginită, că doar nu dau de la ei iar alegerile bat la ușă, v-au mărit salariile, și așa prea mari în raport cu activitatea și realizările dvs., cu 15%!!!😣😣😣Romănia a fost, este și va rămane o țară profund comunistă! Amin!🤔

  2. Păi de ce să mai lăsăm un răspuns dacă administratorul postează doar ce vrea el? Sau nu dă bine să criticăm administrația locală care, așa văd eu, nu a făcut absolut nimic în doi ani exceptănd niște flori, un sens giratoriu inutil, foarte multe poze cu primarul care nu a scăpat nicio premiere pe la școli, la sport sau mai știu eu pe unde și se pregătește să facă ditamai groapa în mijlocul orașului, celebrul pasaj , scump și inutil în timp ce orașul Cămpina, mai puțin centrul, e praf și pulbere?🤔

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare