BREAKING NEWSȘtiri

Cultura, amendată la Câmpina de Florin Marcu, consilier local PNL

După cum v-am informat ieri, Consiliul Local Câmpina s-a întrunit într-o ședință extraordinară de îndată pentru a dezbate și vota programul manifestărilor culturale propuse pentru anul acesta de instituțiile de profil aflate în subordinea municipalității.
La ședința convocată la sediul Primăriei, începând cu ora 12.00, o parte dintre consilierii locali au participat fizic, alții online. Între cei care au participat fizic s-a numărat și consilierul local Florin Marcu (PNL), inițiator alături de colegul liberal Dan Nica al „Proiectului privind alocarea unor sume de bani pentru susținerea financiară a unor manifestări culturale, artistice, sportive și educative organizate de Consiliul Local în anul 2023”.
Marcu nu s-a prezentat la ședință doar pentru a susține proiectul de hotărâre, ci a venit și cu o serie de amendamentele surpriză, care au reprezentat mărul discordiei în ședința de ieri. Surpriză a fost mai ales pentru colegii săi din Comisia de Cultură, alături de care, cu o seară înainte, a discutat pe marginea programului activităților ce vor fi organizate anul acesta de Casa Tineretului, Casa de Cultură „Geo Bogza”, Biblioteca „Dr. C.I. Istrati” și de Muzeul „B.P. Hasdeu”.
Cu surprindere am aflat de aceste amendamente doar înaintea începerii ședinței de Consiliu Local. Cu o seară înainte am avut ședință de comisie și nu s-a discutat absolut nimic în sensul de a se tăia finanțarea pentru vreun proiect din cadrul programului cultural. Dl Marcu nu a prezentat amendamentele în comisie! Nu sunt de acord cu niciunul din aceste amendamente propuse și votate de cei 9 consilieri și mai ales cu acela care desființează, practic, Ansamblul Folcloric de la Casa Tineretului” – ne-a declarat Liviu Davidescu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local.
De remarcat faptul că nici conducătorii instituțiilor vizate de modificări în program nu știau nimic despre asta. Nu am știut absolut nimic de intențiile domnului Marcu. Din decembrie, anul trecut, tot discutăm propunerile noastre de manifestări culturale în comisia de specialitate a Consiliului Local și nu a spus că ar avea ceva împotrivă. Am fost total surprinsă când am aflat, la ședința Consiliului Local” – a declarat Alexandra Toma, responsabilul Casei de Cultură Geo Bogza”.

Ce a fost și nu s-a dorit a mai fi!

Afectate de amendamentele susținute de Marcu sunt următoarele proiecte:
– Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului, înființat în anul 2017, căruia îi fusese alocată suma de 25.000 lei (aproximativ 5.000 euro);
– Revista Nouă, fondată de B. P. Hasdeu, editată de 20 de ani de Casa de Cultură Geo Bogza”, ce avea alocată suma de 2.500 lei (aproximativ 500 de euro);
Câmpina poarta Bucegilor”, un proiect nou, dedicat promovării Câmpinei, căruia îi fusese repartizată suma de 20.000 lei (aproximativ 4.000 euro).
Un alt amendament s-a referit la retragerea finanțării pentru Festivalul de Jazz-Rock (30.000 lei), însă acesta a fost enunțat, aparent, doar de dragul de-a fi, știut fiind faptul că, și anul trecut, promotorul festivalului, consilierul Liviu Briciu, a renunțat la această finananțare pentru a nu crea disensiuni și a atrage critici.
Dar să vedem de unde a luat Florin Marcu lumină peste noapte, de s-a trezit a doua zi cu niște amendamente nou-nouțe, numai bune de aruncat… de îndată în dezbaterea Consiliului.
Ei bine, propunerile cu care a venit Florin Marcu au fost votate de consilierii locali Liviu Briciu și Cosmin Raț (POL), Dan Nica (PNL), Viorica Vane (USR), Costel Filip (independent), Noemi Ionescu, Roxana Gheorghe și Lorena Iordache (Partidul Verde). În total 9 consilieri locali care au votat în favoarea retragerii finanțării, aceiași consilieri locali care s-au constituit tacit într-o nouă alianță și susțin proiecte cum ar fi realizarea unui pasaj subteran la Câmpina.

 Unde s-au dus banii?

Urmare aprobării amendamentelor, programului manifestărilor culturale a suferit următoarele modificări:
– 20.000 lei de la proiectul Câmpina poarta Bucegilor” + 2.500 lei de la Revista Nouă se duc către Festivalul de teatru „Mircea Albulescu”, care în loc de 10.000 de lei, va beneficia acum de o finanțare de la bugetul local de 32.500 lei;
– 30.000 de lei de la Festivalul de Jazz-Rock se duc către Serbările Toamnei, care în loc de 100.000 lei benefiază acum de o alocare bugetară de 130.000 lei;
– 25.000 lei de la Ansamblul Folcloric se duc către „Ziua Copiilor”, care în loc de suma alocată de 25.000 de lei are acum 50.000 de lei.

Reacții din partea membrilor Comisiei de Cultură

Consilierul Andrei Duran (PSD), aflat în această perioadă în concediu medical și în imposibilitatea de a participa atât la ședința de comisie, cât și la cea convocată de îndată ieri, a fost foarte tranșant în declarații: „Am aflat cu amărăciune despre modificarea listei manifestărilor culturale, dictate de către primarul Alin Moldoveanu și votate de către o parte a colegilor consilieri locali supuși dumnealui, în frunte cu consilierul Florin Marcu. Mă refer la desființarea Ansamblului Folcloric al Casei Tineretului, un ansamblu care a reprezentat orașul nostru la cel mai înalt nivel la festivaluri naționale și internaționale. Aceleași sentimente le am și față de desființarea publicației Revista Nouă, o revistă cu tradiție în atmosfera culturală câmpineană și națională, al cărei fondator a fost însuși marele savant B.P. Hasdeu. Probabil sunt mai interesante pentru primarul Moldoveanu și consilierul Marcu activitățile culturale la care sunt scoși copiii școlilor câmpinene de la cursuri pentru a participa ca spectatori sau poate și mai interesant decât Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului și Revista Nouă este Festivalul Romilor, care a primit cu această ocazie finanțare de la bugetul local. Posibil ca în accepțiunea primarului Moldoveanu și a consilierilor supuși, în frunte cu Florin Marcu, Ansamblul Folcloric sau publicația Revista Nouă doar reprezentau Câmpina și nu aduceau voturi precum Festivalul Romilor”.
Un alt membru al Comisiei de Cultură care a acceptat să exprime un punct de vedere în ceea ce privește amendamentele lui Marcu a fost Liviu Briciu, care ne-a declarat: În ceea ce privește tăierea finanțării din fonduri publice a Festivalului de Jazz-Rock, vă pot spune că eu am cerut acest lucru, nefiind de acord cu propunerea făcută de conducerea Casei Tineretului de includere a evenimentui în lista manifestărilor acestei instituții, fără ca eu să știu. Față de restul amendamentelor nu am nimic de comentat”.
Am solicitat și consilierului Florin Marcu, secretar al Comisiei de Cultură, un punct de vedere cu privire la motivele concrete care au stat la baza tăierii finanțării pentru proiectele arătate mai sus. Până la ora publicării materialului nu am primit niciun răspuns din partea acestuia.
Cel de-al cincilea membru al comisiei de cultură, liberalul Dan Nica, a refuzat să comenteze situația.

În loc de concluzie

Rămâne memorabilă una din intervențiile lui Florin Marcu din timpul unei ședințe a Consiliului Local desfășurată în luna septembrie a anului 2022, atunci când la punctul Diverse, i-a solicitat Alexandrei Toma, responsabilul Casei de Cultură, să aducă membrilor Consiliului Local câte un exemplar din Revista Nouă, „pentru că tot am cheltuit banii… să dăm chiar și un feedback”.
Florin Marcu s-a făcut remarcat exclusiv pe scena politică locală, încă de la începutul anilor 2000, fiind membru al mai multor formațiuni politice: Partidul Conservator, Partidul Național Democrat Creștin, Partidul Verzilor, Partidul Mișcarea Populară, Partidul Național Liberal.
În ce calitate ar putea acesta să-și dea cu părerea despre valoarea unei reviste de cultură, n-am putea să spunem. Vedem, însă, că poate să propună retragerea finanțării ei din calitatea de consilier local.

3 Comentarii  

  1. Marcu este pe cai mari. Și-a vândut colegii, și-a trădat partenerii iar acum trece la atacuri murdare fiind vârful de suliță al primarului.

  2. Sa va fie rușine ca v_ ți gândit sa reduceți fondurile pt Ansamblul folcloric al Casei Tineretului…..tocmai cel care duce prin prezenta lui vestea despre existenta Municipiului Campina…….Mai oameni buni unde va este capul ?????? Nu știți ca folclorul este cel mai bun ambasador. AL existentei
    Noastre pe acest pământ????? .

  3. D_ nu-l consilier Marcu mai este și pe Cultura.. Sa ne scuze dar nu este potrivit acolo , dovedește ca este animat….numai de interese meschine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare