BREAKING NEWSȘtiri

Primăria Câmpina a publicat proiectul de buget pentru 2023

Începând cu data de 4 ianuarie, proiectul de buget al Câmpinei pentru anul 2023 poate fi consultat pe site-ul Primărei Câmpina, la sediul Direcției Economice și la sediul Primăriei, în cadrul Oficiului Informare Cetățeni și Monitorizare proceduri administrative.
Potrivit anunțului public referitor la elaborarea proiectului bugetului local, cetăţenii municipiului Câmpina sau organizaţiile interesate pot formula contestații şi propuneri cu valoare de recomandare privind acest proiect până cel târziu la data de 20 ianuarie. Acestea se pot depune la Registratura Primăriei, pot fi transmise prin poșta clasică, fax sau poșta electronică la adresa web@primariacampina.ro.
Proiectul bugetului local propus de primarul Alin Moldoveanu și echipa sa, publicat pe site-ul primăriei, scoate în evidență printre altele, la capitolul cheltuieli, sume impresionante pentru cheltuieli cu personalul și cheltuieli de funcționare a autorităților publice executive în valoare totală de 12.890,18 mii lei (aproximativ 2,6 milioane de euro) și 11.784,90 mii lei (aproximativ 2,4 milioane de euro) cheltuieli totale cu asistența socială (cheltuieli de personal, funcționare, indemnizații persoane cu handicap, ajutoare sociale).
Cele două subcapitole bugetare însumează aproximativ 5 milioane de euro, ceea ce reprezintă puțin peste 12% din bugetul general estimat pentru anul acesta.
Capitolul cheltuieli mai cuprinde și subcapitole referitoare la ordine publică, siguranță națională, învățământ, sănătate, cultură, recreere, religie pe care le regăsiți în amănunt în proiectul de buget.
În continuare vom analiza pe scurt câteva aspecte referitoare la cheltuieli de investiții din surse proprii, dar și subvenționate din fonduri europene.
În ceea ce privește obiectivele de investiții pentru anul în curs cu finanțare parțială sau integrală din bugetul local, suma totală propusă este de 7.979,60 mii lei (aprox. 1,6 milioane euro), dintre care cele mai mari sume estimate a fi cheltuite sunt destinate pentru „Modernizarea și renovarea sălii de spectacole din cadrul casei Municipale de Cultură Geo Bogza” – 1.600 mii lei (324.000 euro), studiu de fezabilitate pentru sala sporturilor – 250 mii lei (50.000 euro), actualizarea studiului de trafic – 149,94 mii lei (29.000 euro), reabilitări și modernizări străzi – 4.715 mii lei (950.0000 euro).
În rest, lista obiectivelor de investiții din fonduri proprii cuprinde foarte multe poziții cu lucrări deschise cărora le-au fost alocate sume modice ce urmează a fi sau nu bugetate la rectificările din cursul anului și studii de fezabilitate, documentații tehnice, expertize, servicii de proiectare ori PUZ-uri ce urmează a fi plătite cu sume între 1000 și 38.000 de euro fiecare.
La capitolul investiții cu fonduri nerambursabile, suma totală bugetată este de 123.719,52 mii lei (aproximativ 25 milioane euro) dintr-un total general al bugetului Câmpinei de aproximativ 40,5 milioane de euro. Lista de obiective la acest capitol este destul de stufoasă și o puteți analiza în detaliu mai jos sau pe site-ul primăriei.

Așadar, cu un buget estimat de 40,5 milioane de euro, construit în cea mai mare parte din sume și subvenții de la bugetul de stat și Uniunea Europeană în valoare de 116.334,56 mii lei (23 milioane euro), cote și sume defalcate din impozitul pe venit virate de stat în valoare de 35.500 mii lei (7 milioane euro), sume defalcate din TVA virate de stat în valoare de 17.998 mii lei (3,6 milioane euro), venituri proprii estimate la valoarea de 24.156,30 mii lei (4,8 milioane euro) și credite interne de 2.470,72 mii lei (494.000 euro), Câmpina se înscrie pe un trend ascendent în ceea ce privește veniturile publice din alte surse decât cele locale.
La capitolul cheltuieli, însă, rămâne alarmant faptul că bugetul public este dependent de subvențiile de la stat și de la UE (folosite exclusiv pentru proiectele de investiții și modernizare urbană), în condițiile în care propriile încasări estimate de 4,8 milioane de euro sunt cheltuite integral pe asistență socială, salarii și funcționarea administrației publice locale.
Potrivit surselor noastre, primarul Alin Moldoveanu a dat primele semne că va începe consultările cu partidele politice reprezentate în Consiliul Local pe tema bugetului, prima rundă de negocieri având loc, cel mai probabil, joi, 12 ianuarie, cu reprezentanții USR și POL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare