BREAKING NEWSEveniment

Lucrări de restaurare sub semnul întrebării la Castelul „Iulia Hasdeu”

Miercuri, 16 noiembrie, a avut loc la Castelul „Iulia Hasdeu” primul eveniment cu public după finalizarea lucrărilor de restaurare a întregului patrimoniu hasdeian, care au ținut închis mai bine de doi ani cel mai important obiectiv turistic al Câmpinei.
Organizată cu ocazia împlinirii a 153 de ani de la nașterea poetei Iulia Hasdeu, manifestarea a debutat cu o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate concluzii, dar și opinii critice în urma finalizării proiectului de restaurare. Din partea administrației locale au fost prezenți Daniela Hoitan, managerul de proiect, viceprimarul Liviu Dumitrache, Liviu Davidescu -președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local și Valeriu Matei – directorul Muzeului B.P. Hasdeu. O prezență notabilă a fost cea a lui Constantin Stere, directorul Direcției Județene de Cultură Prahova.
După o scurtă prezentare făcută de Daniela Hoitan, care a anunțat închiderea proiectului finanțat din fonduri europene, majoritatea celor care au luat cuvântul au lăsat de înțeles că lucrările n-ar fi tocmai încheiate, că ar mai fi câte ceva de făcut ori că ar exista serioase semne de întrebare cu privire la „calitatea lucrărilor nevăzute”.
Cel mai critic în acest sens a fost Constantin Stere, cel care în urmă cu 27 de ani, în anul 1995, a condus pentru o perioadă lucrările de finalizare a restaurării Muzeului Hasdeu. „Nu mă așteptam ca după 20 de ani să fie necesare alte lucrări de asemenea anvergură. Din păcate, au fost necesare, pentru că cel puțin la partea de sus, la acoperiș, au fost probleme de infiltrații”. Acesta este de părere că sunt lucruri care s-au realizat acum superficial, “pe repede înainte”, semnalate de domnia sa încă din luna august și că ar mai fi câte ceva de remediat: “Eu am fost total nemulțumit când am venit și am văzut prin august, cum stau lucrurile. Multe din aspectele vizuale au fost remediate și datorită perseverenței domnului director Valeriu Matei. Nu am avut, din păcate, o informație cu privire la ceea ce s-a întâmplat la acele lucrări pe care să le numim ascunse. După părerea mea, trebuia o oglindă a lucrărilor. Dirigintele de șantier trebuia să facă permanent procese verbale de recepție pentru fiecare etapă în parte, astfel încât să știm ce se întâmplă la subsol, la parter ori la acoperiș. Aceste lucruri nu sunt vizibile și să dea Dumnezeu să fie făcute bine și să nu avem probleme mai târziu. În cinci ani de zile, vă garantez că orice lucru ascuns, dacă nu este făcut bine, va ieși la suprafață!”– a declarat între altele Constantin Stere.
A urmat în luarea cuvântului noul director al instituției de cultură, Valeriu Matei, care deși nu a fost prezent pe tot parcursul desfășurării lucrărilor, s-a implicat decisiv în definitivarea lor: “Eu sunt aici din 22 august și din acea zi m-am implicat în tot ce însemna problematica definitivării lucrărilor de restaurare. Am avut o comunicare permanentă, uneori poate am fost prea dur, dar multe lucruri au fost remediate, refăcute. Mai sunt lucruri de făcut, dar avem și o perspectivă de viitor: există garanția de cinci ani a lucrărilor pentru remedierea defectelor care pot să apară” – a declarat academicianul. Acesta a ținut să le mulțumească tuturor celor care și-au făcut bine treaba, remarcând în special implicarea și dedicarea echipei de pietrari, care s-a ocupat de acoperiș.
“Mai sunt lucruri de făcut, o să le facem cu siguranță” – a spus în alocțiunea sa Liviu Davidescu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local. Întrebat ce lucrări nu sunt terminate și ce ar mai fi de făcut, acesta a spus: ”De exemplu, mi se pare că tocul ușii putea să iasă mai bine de-atât!”
Managerul de proiect, Daniela Hoitan, a ținut să sublinieze că lucrările sunt finalizate cu proces verbal de recepție, conform ghidului de lucrări și că ar mai trebui făcute restaurări, care nu au fost prinse în proiect, în ceea ce privește o parte din mobilier: “Nu cred că vor fi probleme esențiale și oricum lucrarea este în garanție timp de cinci ani” – a mai declarat aceasta.

Programul manifestării a continuat cu o serie de comunicări susținute de scriitorii și istoricii literari Ionel Oprișan, Adriana Ungureanu, Alin Ciupală, Valeriu Matei și alții. În final, câțiva tineri pianiști de la Școala Muzicală din Câmpina au susținut un scurt recital.
Vă reamintim că Muzeul B.P. Hasdeu a fost redeschis pentru public la data de 25 octombrie a.c.. Devizul general pentru realizarea acestui obiectiv de investiți a fost de 16.121.658,30 lei (cu TVA inclus), adică 3,3 milioane de euro.

Urmăriți în continuare declarațiile făcute în cadrul conferinței de presă pe marginea finalizării lucrărilor din cadrul acestui proiect.

2 Comentarii  

  1. De la revolutia înfrantă si pana in zilele noastre se poate spune cati bani a inghitit acest edificiu de cultura,unic in lume?Fiindcă n-ar fi o exagerare daca s-ar afirma ca specificul acestui castel a servit si ca pretext pentru a se umfla unele devize.Iată acum s-au cheltuit 3,3 mil. €,dupa o altă restaurare din 1995 si tot mai sunt probleme de calitate a lucrarilor.Este îngrijorator ce se intamplă.Asa cum spunea cineva la redeschidere,cu bani astia se putea face doua castele,cu tehnologia de astazi.Ar fi destui care ar zice ca restaurarea inseamna migală.Bine,bine,aș zice eu,dar cat de mare este acest castel,cati metri patrati construiti are?Eu cred ca nu are mai mult de 150 maxim 200 m.p.si au intrat 3,3 mil.€.
    Esteee….!!!
    Pai daca aceasta mica restaurare a costat atat si a durat mai mult de doi ani,construirea marelui pasaj subteran rutier cat o sa coste si cat o sa dureze???Ca doar nu se va construi intr-o altă lume si cu alte reguli,ci aici,dupa cum se vede,în aceasta mlastină impodobită cu cuvinte smulse parcă din dictionarul diplomatic!!!

  2. În 5 ani, logic, firma care a făcut lucrările de reabilitare va da faliment și va dispărea. Vor apărea alți politruci, ONG-uri , politicieni, directorași.. care vor solicita alte milioane de euro pentru a remedia remedierea remedierilor. Nimeni nu va fi tras la răspundere, bani cheltuiți aiurea în timp ce zeci de copii cămpineni nu au bani să meargă la școală iar sute de pensionari mor de foame și frig.Romănia imbecililor , anul de grație 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare