BREAKING NEWSReportaje

Conf. univ. dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală: „Mi-aș dori să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”

Unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni cu care colaborează spitalul din Poiana Câmpina încă de la începuturile chirurgiei SanConfind este domnul doctor Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale. Este un reputat specialist în chirurgia sânului, specializare pentru care s-a pregătit și în străinătate, un an de zile lucrând în Irlanda, la Galway University Hospital. Are o bogată experiență în chirurgia generală, realizând până în prezent aproximativ 5000 de operații. Printre ele se numără și operațiile realizate la SanConfind, multe dintre ele, în premieră, marea majoritatea reprezentând intervenții laparoscopice. ”Pot să vă spun că Spitalul SanConfind este mult mai bine dotat, din toate punctele de vedere, mai confortabil și mai sigur decât un spital privat din Irlanda. Siguranța pacientului este unul dintre punctele forte ale spitalului, deoarece există aici niște circuite care se respectă cu mare rigoare. Blocul-operator al secției Chirurgie are dotări de excepție, ai tot ce îți trebuie pentru orice operație de chirurgie generală”, ne spunea, acum câțiva ani, medicul Sebastian Grădinaru, la începuturile colaborării sale cu SanConfind. Astăzi, domnul doctor și-ar dori ca la SanConfind să poată funcționa un centru de excelență în chirurgia sânului.

Cadru didactic de 25 de ani

Dr. Sebastian Grădinaru

Domnul doctor este conferențiar universitar la Facultatea de Medicină a Universității ”Titu Maiorescu” și cadru universitar de peste 25 de ani. Înainte vreme, a predat la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. A lucrat tot 25 de ani în Spitalul Universitar de Urgență București, dar recent, odată cu schimbarea universității în care predă, și-a schimbat și locul de muncă, alegând să lucreze la Spitalul Clinic de Urgență Județean Ilfov. ”Am și la SanConfind o istorie destul de îndelungată, în sensul că am cunoscut acest spital înainte să se deschidă aici activitatea chirurgicală, la sala de operație. Am cochetat cu ideea de a veni și de a opera în Câmpina, fiindcă am fost impresionat de spital, de locație și mai ales de dotările acestui spital”, ne mărturisește dr. Grădinaru.

Două operații fericite și o pacientă salvată

„Încă de la începutul activității mele la SanConfind am avut de rezolvat cazuri oncologice deosebite. Primul caz operat a fost o doamnă tânără, puțin peste 40 de ani, cu un cancer de rect, care a venit de la 400 km distanță, din județul Gorj, ca să se opereze la SanConfind. Bineînțeles că a fost o intervenție fericită, pacienta și acum este foarte mulțumită de cum a fost tratată în spitalul din Poiana Câmpina. A fost o operație în premieră, zic eu, nu doar în SanConfind, ci poate chiar în județul Prahova, pentru că a fost o intervenție laparoscopică deosebită; după radioterapia pe care pacienta a făcut-o în prealabil. Intervenția chirurgicală a constat în rezecția tumorii, o rezecție foarte joasă, care nu prea putea fi făcută decât laparoscopic sau robotic, fiind o rezecție intersfincteriană, adică până aproape de sfincterul anal. Am încercat să scoatem tumora, să nu lăsăm din rect aproape nimic, și cu toate astea, pacienta să aibă continență și un tranzit normal. Toate obiectivele operației au fost îndeplinite spre satisfacția tuturor, a pacientei, dar și a echipei medicale. Ulterior, pacienta a avut o evoluție bună, dar din nefericire, după ieșirea din spital a făcut covid, era pe vremea pandemiei, după care a făcut și apendicită, astfel încât a trebuit să revină peste trei săptămâni la Spitalul SanConfind. Am operat-o de apendicită acută perforată. Așa a ajuns pacienta respectivă ca, în toamna anului 2020, în decurs de o lună să fie operată cu success de două ori la SanConfind”, ne mai spune domnul doctor.

Un personal medical cu mare experiență

„Am numai cuvinte de laudă pentru personalul spitalului, are o mare experiență în activitatea chirurgicală și este dedicat actului medical. Majoritatea asistentelor au experiență profesională deosebită, au coordonat pe unde au lucrat activitatea din sălile de operație. Sunt foarte încântat de personalul SanConfind, altfel, vă dați seama, nici nu aș avea curajul să-mi las pacienții aici, ținând cont de faptul că eu sunt, de regulă, la 100 de kilometri distanță. În principiu, coordonez activitatea de acolo, venind la SanConfind ori de câte ori este necesar, am venit și ziua, am venit și noaptea, oricând a fost nevoie; au fost și perioade în care am stat aici în spital, urmărind pacienții, zile întregi, uneori poate și mai mult de o săptămână.
Aș vrea să mai menționez că în Spitalul SanConfind se pot face intervenții multidisciplinare. Am intrat de multe ori în echipă mixtă cu ginecologia, de exemplu, operând paciente cu patologii la graniță: fie cancere genitale, fie afecțiuni de dinamică perineală. Așa-numitele rupturi vechi de perineu, cu cistocel, cu rectocel, cu incontinență urinară, prolapsuri vaginale, multe astfel de cazuri le-am rezolvat în echipă mixtă, cu intervenții în care am acționat atât laparoscopic, cât și transvaginal.”

Cancere depistate precoce

„Mă bucur că am avut și continuăm să avem destul de multe paciente cu cancer mamar diagnosticat precoce. Este foarte important, și un mare avantaj pentru acest spital, faptul că aici se pot face ecografii și mamografii, uneori chiar în aceeași zi, și ulterior, pacientele care necesită biopsie pot fi biopsiate în cabinetul de chirurgie sau în cabinetul de ecografie, sub ghidaj ecografic. Cum vă spuneam, am diagnosticat destul de multe cancere de sân în fază precoce, beneficiind de aportul deosebit al doamnei doctor Uță, dânsa face mamografiile și tomografiile în acest spital. Practic, pacientele diagnosticate de doamna doctor vin să fie confirmate prin puncții biopsie și ulterior tratate oncologic, atât prin chirurgie, cât și prin oncologie medicală, radioterapie etc. La SanConfind am avut multe operații de chirurgia sânului, am făcut reconstrucții, mastectomii, chirurgie oncologică asociată cu reconstrucție imediată, bineînțeles într-o echipă mixtă, cu plasticieni”.

SanConfind – Spital de top

„Putem încadra SanConfind în categoria spitalelor de top, având în vedere că aici se rezolvă cazuri dificile, cazuri diverse, nemaivorbind că au fost destule intervenții în premieră pentru Câmpina și Prahova. Lângă cea menționată mai devreme, aș putea adăuga un caz de rezecție pluriviscerală laparoscopică a unei tumori voluminoase de corp și coadă de pancreas, în care, pe lângă rezecția de corp și coadă de pancreas împreună cu splină, am rezecat și o bună porțiune din stomac, o porțiune destul de mare din colonul stâng, rinichiul stâng și glanda suprarenală stângă.Toate acestea au fost făcute asistat laparoscopic.
În încheiere, aș mai adăuga faptul că m-aș bucura să afle cât mai mai multă lume de acest spital, m-aș bucura să știe cât mai mulți pacienți despre performanțele realizate la SanConfind, succesele chirurgicale pe care le-am avut, și nu numai. Sunt convins că sunt multe lucruri demne de a fi menționate pe tot palierul de specialități medicale pe care acest spital le poate acoperi. Mi-aș dori, de asemenea, să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”, conchide domnul doctor Sebastian Grădinaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare