BREAKING NEWSȘtiri

Cel mai important obiectiv turistic al Câmpinei, Castelul Iulia Hasdeu, redeschis oficial în cadru restrâns

La ceremonia de redeschidere organizată de Primărie, din partea administrației locale au fost prezenți doar primarul Alin Moldoveanu și Liviu Davidescu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local

Mult așteptata redeschidere a Castelului „Iulia Hasdeu“, după mai bine de doi ani de la începerea lucrărilor de restaurare a întregului patrimoniu existent, nu a fost nici pe departe cea la care s-ar fi așteptat comunitatea locală și cu atât mai puțin oamenii de cultură din municipiul Câmpina. Pe site-ul instituției de cultură (muzeulhasdeu.ro) s-a anunțat sec faptul că „Incepand cu data de 25 octombrie 2022 muzeul este deschis pentru vizitare, conform programului”. Atât și nimic mai mult.
Redeschiderea a fost marcată în cadrul unei ceremonii extrem de restrânse organizată luni, 24 octombrie, la care au participat, din partea administrației locale, doar primarul și președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local, Liviu Davidescu.
Nu tu invitație adresată presei, cu excepția presei agreate de primarul Alin Moldoveanu, nu tu invitație adresată altor oficialități locale ori oameni de cultură din localitate. Nici măcar un comunicat de presă din partea administrației locale, așa cum ar fi fost normal la finalizarea unui proiect de asemenea anvergură. Sau o fi fost dar nu l-am văzut noi, vorba cântecului!

Cu privire la acest aspect, noul director al Muzeului „B.P. Hasdeu“, Valeriu Matei, ne-a declarat că de organizarea acestei redeschideri s-a ocupat Primăria și că domnia sa i-a avut invitați pe reprezentanții a doua instituții de cultură județene, Constantin Stere – directorul Direcției Județene de Cultură Prahova și Florin Sicoe – directorul Muzeului Județean de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus”, precum și pe lingvistul Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei României și pe hasdeologul Ionel Oprișan, iar din presa centrală pe jurnaliștii Euronews.
După un interimat asigurat de muzeograful Dragoș Stanciu, postul de responsabil al Muzeului „B. P. Hasdeu“ este ocupat, începând din luna septembrie, de către academicianul Valeriu Matei, în vârstă de 63 de ani, fost director al Institutului Cultural „Mihai Eminescu” din Chișinău, doctor în filologie, autor al mai multor volume de poezii.
Întrebat ce părere are despre modul în care Primăria Câmpina a organizat redeschiderea celui mai important obiectiv turistic din Câmpina și dacă a fost invitat la eveniment, viceprimarul Liviu Dumitrache ne-a declarat: „Consilierii locali USR nu au fost invitați să participe la redeschiderea oficială a Muzeului Memorial B.P. Hasdeu. Se pare că regula este de a nu fi invitați sau de a fi invitați în ultimul moment la evenimente importante. De ce oare?“
Un alt membru al Consiliului local și totodată al Comisiei de Cultură s-a arătat, la rândul său, dezamăgit, dar nu total surprins de modesta organizare: „Gestul domnului primar de a organiza o ceremonie restrânsă cu ocazia redeschiderii oficiale a Castelului Iulia Hasdeu denotă lipsă de comunicare și de transparență, comportamente cu care, de altfel, ne-a obișnuit încă de la începutul mandatului. Consider că în calitate de membri ai legislativului local ar fi trebuit să fim invitați la redeschiderea oficială a unui edificiu emblematic pentru municipiul Câmpina. Sunt curios cum arată uriașa investiție și nu vreau să cred că cineva nu-și dorește ca noi să vedem această lucrare de reabilitare de peste trei milioane euro. Cu siguranță voi trece zilele următoare pe la muzeu, în calitate de vizitator, să mă conving dacă este o investiție care trebuie ținută secret“ – ne-a declarat Andrei Duran, consilier municipal din partea PSD.
De remarcat faptul că mulți dintre aleșii locali, inclusiv membri ai Comisiei de Cultură a Consiliul Local, au declarat neoficial că au aflat din presă că acest eveniment a avut loc.
Liviu Davidescu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local, prezent la ceremonia de redeschidere, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere pe marginea acestui subiect.

Proiectul „Restaurarea, Dotarea si Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural al Obiectivului de Patrimoniu „Muzeul Memorial B. P. Hasdeu” , al cărui contract de finanțare cu fonduri europene a fost semnat în anul 2018, a avut o perioadă de implementare de 36 de luni, începând cu data de 4 septembrie același an. După mai multe probleme întâmpinate pe parcursul derulării lucrărilor și o prelungire a termenului de finalizare, Castelul și-a deschis finalmente porțile pentru public începând de marți, 25 octombrie, după doi ani și jumătate în care a stat închis.
Noile dotări ale Muzeului B. P. Hasdeu includ acum un asistent virtual, sisteme de sonorizare, audioghid, ghidaj multimedia pentru 20 persoane, Infochioșc exterior, holograme, tablete informaționale.
Devizul general pentru realizarea acestui obiectiv de investiții, aprobat de Consiliul Local în luna august, a fost de 16.121.658,30 lei (cu TVA inclus), adică 3,3 milioane de euro.

Un comentariu

  1. Sa-i pupe mainile actualul primar lui Tiseanu, ca era printre singurii oameni politici de la noi din Campina care au inteles ca trebuie cultura. Bine..si nivelul era altul .. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare