Lucrările de tăiere și toaletare a arborilor, dar și defrișările începute de câteva zile pe domeniul public al Câmpinei, sunt contestate de mulți cetățeni pe rețelele de socializare. Acest lucru se întâmplă, de altfel, de câțiva ani, la fiecare început de primăvară. Oamenii contestă tăierile abuzive, autoritățile își văd nestingherite de treabă, pentru că „știu ele mai bine”.
Nemulțumiți de faptul că, în multe zone din oraș sunt sacrificați arbori sănătoși ori că toaletările copacilor se fac în mod exagerat, cu drujba, câmpinenii au postat pe Facebook imagini însoțite de comentarii dezaprobatoare, pe care le puteți vedea mai jos.
„Pentru fiecare arbore tăiat, prin serviciul specializat, se va planta un nou copac, ținându-se cont de specificul fiecărei locații” – afirmă viceprimarul Liviu Dumitrache
Cum răspund autoritățile acestui val de nemulțumiri, aflăm dintr-o informare destul de tehnică pe care ne-a transmis-o viceprimarul Liviu Dumitrache, cel care are în fișa postului, printre alte atribuții, și toaletarea și tăierea arborilor de pe domeniul public și privat al municipiului.
„Tăierile definitive (doborârile) reprezintă o lucrare periculoasă atunci când vorbim de arbori cu înălțime mare, aceasta executându-se fragmentat, în mod dirijat. Se aplică arborilor, în următoarele cazuri: stare fiziologică puternic degradată (scorburi), vârstă biologică înaintată, grad ridicat de uscare, arbori înclinați care nu prezintă semne de reechilibrare (pericol de prăbușire cauzatoare de pagube materiale sau umane pe fondul condițiilor meteo), plantare necorespunzătoare față de diverse construcții (nerespectarea distanțelor optime în raport cu acestea), arbori care afectează rețelele edilitare etc.
Tăierile de arbori cu înălțime mare se execută cu personal calificat în domeniu (alpiniști utilitari).
Totodată, echipele formate din angajați ai ,,Atelierului pentru infrastructura urbană” și ai ,,Serviciului administrare spații verzi” execută lucrări cu grad mai mic de risc: înălțarea/ reducerea/ subțierea coroanei copacilor, lucrări de întinerire a acestora.
Se acționează în același timp pentru ridicarea materialului lemnos debitat care este cubat, transportat, depozitat si preluat în gestiune.
Pentru fiecare arbore tăiat, prin serviciul specializat, se va planta un nou copac, ținându-se cont de specificul fiecărei locații (se va ține cont de respectarea distanțelor minime de plantare dintre arbori, de distanța de plantare a arborilor față de construcții, față de stâlpii de iluminat stradal și față de diferite alte instalații).
Sunt zece cetăţeni care îți mulţumesc, dar și doi care nu doar că te ceartă, te înjură, uneori aruncă cu diferite obiecte de la balcon, pentru că unii consideră că nu ar trebui să ,,umblăm” la copaci să îi toaletăm sau tăiem.
Avem solicitări de la Asociaţiile de proprietari (cerere însoțită de tabelul cu semnăturile proprietarilor), de la proprietarii de case, de la diferite instituții din municipiu. Trebuie să intervenim acolo unde sunt semafoare, unde sunt indicatoare, unde crengile atârnă pe mașini, în curtea interioară a blocurilor, etc.
Există la Primărie solicitări din anul 2019 care nu au fost rezolvate până acum.
Toate solicitările au fost verificate pe teren de către ,,Comisia de avizare a tăierilor și/ sau toaletare a arborilor și arbuștilor de pe terenurile ce aparțin domeniului public și privat al municipiului Câmpina.
În acest moment, cea mai mare problemă o avem cu arborii îmbătrâniți (locuri de joacă, blocuri), cu arborii plantați la distanțe necorespunzatoare, cu arborii care cresc sub firele de înaltă tensiune, cu arborii înclinați aflați în pericol de prăbușire”.
De precizat faptul că alături de Atelierul pentru infrastructură urbană din cadrul Primăriei Câmpina, care se ocupă de lucrări de toaletare mai simple, tăierile de arbori cu înălțime mare ori care reprezintă un grad mare de risc sunt executate în aceste zile de alpiniștii utilitari ai societății Arboserv Ploiești.