BREAKING NEWSȘtiri

Bugetul Câmpinei pe 2024, adoptat de Consiliul Local fără respectarea dispozițiilor legale!

Conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice, administrațiile locale sunt obligate să finalizeze și să facă publice proiectele bugetului local în decurs de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României. Bugetul de stat pentru anul în curs a fost publicat la data de 29 decembrie 2023, astfel că autoritățile locale au avut timp până la data de 13 ianuarie 2024 să respecte obligația legală de a aduce la cunoștința publicului proiectul de buget pe anul 2024. Conform aceleiași dispoziții legale, este stabilit un interval de 15 zile calendaristice pentru dezbaterea publică a bugetului și pentru depunerea de contestații, cetățenii având astfel posibilitatea de a-și transmite propunerile de modificări bugetare.
La Câmpina, proiectul de buget pe anul în curs a fost publicat spre consultare publică pe site-ul Primăriei la data de 15 ianuarie, așadar cu o întârziere de două zile. În anunțul referitor la elaborarea bugetului, autoritățile locale au stabilit că pot fi depuse contestații până la data de 25 ianuarie, un termen mai scurt cu cinci zile față de cel impus de lege. Practic, din 15 zile, câmpinenii au avut la dispoziție numai 10 pentru a depune sugestii și contestații.

Acest aspect a fost remarcat în ședința extraordinară de luni, 12 februarie, a Consiliul Local Câmpina, pe a cărei ordine de zi s-a aflat și proiectul de buget pentru anul 2024 propus de primarul Alin Moldoveanu.
Sesizată de către consilierul PSD Andrei Duran, președinte de ședință, asupra nerespectării art. 39 din Legea nr. 273/2006 și întrebată și de alți consilieri dacă au fost respectate termenele legale privind consultarea publică, Elena Moldoveanu, secretarul general al Primăriei Câmpina, a spus că legislația a fost respectată: „Nu am în față legea, ca să pot să verific articolul invocat. Eu spun că a fost respectată procedura prevăzută de Legea 273. Nu știu la ce articol se referă dl. Duran” – a afirmat aceasta, susținută de primarul Alin Moldoveanu: „Mă bucur că doamna secretar a citit. Eu am o singură recomandare: puneți burta pe carte și citiți!” – a transmis acesta consilierilor locali.
Au urmat dezbateri sterile, urlete ca la ușa cortului, jigniri, acuze, atmosferă mai degrabă de circ decât de ședință publică a unui for legislativ format din persoane alese de cetățeni să le reprezinte interesele.
În final, proiectul a fost aprobat cu votul a 11 consilieri locali.
La prima vedere, faptul că termenul de consultare publică a fost scurtat cu cinci zile, fără să fie respectate prevederile legale, pare lipsit de importanță. Din păcate, o astfel de practică a devenit o obișnuință a celor ce conduc Primăria Câmpina în acest mandat, ceea ce în cazul de față este inacceptabil. Să treci pe repede înainte cel mai important proiect al anului, bugetul public, fără să respecți măcar prevederile legale, fără să mai vorbim de o dezbatere publică serioasă, asta ridică multe semne de întrebare, mai ales și pentru faptul că și acest buget, pentru anul 2024, conține multe cheltuieli încă neexplicate de cei care le-au propus.

Urmăriți mai jos un fragment din înregistrarea video a ședinței Consiliului Local, transmisă live de Primăria Câmpina.

Un comentariu

  1. Expresia ,,puneți burta pe carte și citiți!” este cumva un nonsens.Cand stai cu burta pe o carte nu vezi să citesti. Sau poate primarul fiind mai van Damme poate…
    Oricum expresia e de cand a citit ultima carte adica acum 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare