Știri

Ziua Națională, sărbătorită cu bucurie şi la Câmpina

1 Decembrie, Ziua Națională a României, a venit la Câmpina cu vreme însorită. Chiar dacă a fost un soare cu dinți, care nu a bătut prea tare peste oraș, atmosfera locului s-a încălzit rapid de la inimile numeroșilor participanți la acest eveniment, pe care l-au trăit cu o vizibilă emoție. Ceremonialul s-a desfășurat după tipicul obișnuit: momente artistice, intonarea Imnului României, alocuțiuni ale autorităților locale, slujbă de pomenire, depunere de coroane de către delegațiile prezente, defilarea detașamentelor MAI de la final. S-a început, așadar, cu un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric ”Brădulețul” de la Colegiul Tehnic Forestier și s-a continuat cu interpretarea fără cusur a Imnului Național de către o elevă a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”. 
În ultimii ani, micii școlari au fost prezenți într-un număr tot mai mare, ceea ce este un lucru foarte bun, ba chiar l-am putea numi moralizator, pentru că nu strică deloc să inoculezi copiilor, din fragedă pruncie, sentimentul patriotic. Și de 1 Decembrie 2016, pe platoul de lângă statuia Soldatului, au venit mulți copii, însoțiți de dascăli sau părinți. În continuare, edilul orașului, Horia Tiseanu, a rostit o scurtă cuvântare în care a subliniat importanța momentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, care ar trebui să fie un exemplu pentru românii de azi, în special pentru tinerele generații. A urmat un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoți condus de părintele protopop Grigore Melnic. 
Festivitățile au continuat apoi cu depunerea de coroane de flori de către delegațiile adunate în această zi de mare sărbătoare, delegații care au reprezentat cabinetele parlamentare ale celor doi parlamentari câmpineni, încă în funcție (senatorul Georgică Severin și deputatul Virgil Guran), Consiliul Local și Primăria Câmpina, Poliția Municipală (Națională), Poliția Locală, Școala de Poliție ”Vasile Lascăr”, Detașamentul de Jandarmi Câmpina, Detașamentul de Pompieri, asociațiile cadrelor militare în retragere și rezervă din MApN și MAI, partidele politice locale, Spitalul Municipal și Spitalul Voila, liceele și școlile câmpinene, Școala Sanitară Postliceală ”Louis Pasteur”; și lista ar putea continua. 
Au depus coroane de flori nu doar reprezentanți ai unor instituții publice, ci și delegații ai unor societăți comerciale câmpinene. Delegațiile au fost mai numeroase decât în alți ani, dovada acestui fapt fiind mulțimea de coroane și jerbe depuse în jurul Monumentului Eroilor Câmpineni (cum a fost denumită inițial statuia realizată în bronz, pe la 1925, de artistul plastic Gheorghe Tudor). Tot ca un element inedit au fost și sutele de baloane lansate de copii la începutul manifestărilor. La final, defilarea pe Bulevardul Carol I a detașamentelor de polițiști, pompieri și jandarmi a reprezentat sfârșitul care încununează opera, finalul unui eveniment frumos ca sărbătoarea unei națiuni, ca ziua unei țări al cărei popor își trage seva istoriei din rădăcini milenare. Nu numai că orașul nostru a bifat cum se cuvine Ziua Națională, dar este demn de amintit faptul că municipiul Câmpina a fost reprezentat și la București, la parada militară desfășurată cu prilejul sărbătorii naționale a României. Acolo, în Capitală, un detașament al Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina (format din elevi și cadre militare), a defilat, de Ziua Națională, pe sub Arcul de Trimf, în aplauzele mulțimii prezente și ale conducerii țării. (A.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare