Ziua Mondială a Mediului nu a rămas nesărbătorită nici în acest an la Câmpina. Instituită încă din 1972 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei “Ecologia Umană” de la Stockholm, evenimentul care are astăzi un impact planetar reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Naţiunilor Unite (UNEP). Mişcările ecologiste din întreaga lume, dincolo de unele exagerări născute, sperăm, dintr-un exces de zel, sunt din ce în ce mai populare, căci tot mai mulţi oameni înţeleg că depinde de fiecare dintre noi să salvăm planeta de la autodistrugere, să o păstrăm vie multă vreme de acum încolo.
Dacă tema de anul trecut a fost “Gândeşte. Consumă. Salvează”, tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Mediului a fost „Economia verde”. În contextul crizei economice actuale, Economia Verde vine ca o alternativă viabilă pentru îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi eliminarea riscurilor de mediu. Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) identifică zece domenii în care fiecare dintre noi putem contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi păstrarea Pământului ca o planetă vie pentru noi şi generaţiile viitoare. Este vorba despre agricultură, energie, turism, deşeuri, producţie şi industrie, construcţii, pescuit, sivicultură, transporturi şi apă. Revenind la Câmpina, de Ziua Mediului, reprezentanţii Primăriei au organizat o serie de acţiuni în parteneriat cu unităţile de învăţământ din municipiu. Au participat atâţ preşcolari, cât şi şcolari. Prima acţiune (care nu i-a angrenat şi pe copiii de grădiniţă, din motive lesne de înţeles), a constituit-o marşul pentru ECOmunitate, desfăşurat începând cu ora 11.00 pe bulevardul Carol I, între Casa Tineretului şi Parcul de la Soldat. În fruntea coloanei de elevi şi cadre didactice s-au aflat primarul Horia Tiseanu, secretarul municipiului, Paul Moldoveanu, administratorul public Remus Bădulescu şi consilierul municipal Viorica Stănică. Ne aşteptam la o prezenţă mai mare a aleşilor locali la acest marş, dar probabil n-a fost să fie.
În Parcul de la Soldat, fiecare şcoală participantă la acţiune şi-a organizat propriul atelier de creaţie şi propriul stand în care erau expuse desene şi tot felul de obiecte artizanale cu tematici ecologiste. Copiii de la mai multe grădiniţe câmpinene şi-au adus şi ei contribuţia la sărbătorirea evenimentului prin desenele colorate realizate pe asfalt, desene care manifestau intens – chiar dacă static, iar nu acţional, artistic şi ingenuu ideatic, iar nu practic -, pentru dragostea de natură şi protejarea mediului înconjurător, pentru ca planeta noastră verde să nu devină, în viitor, una gri. A.N.