Sărbătorită în fiecare an pe data de 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei a fost un nou prilej pentru forţele de ordine ale jandarmilor prahoveni să-şi dovedească abilităţile în cadrul unor demonstraţii spectaculoase desfăşurate în mai multe locaţii. Una dintre aceste locaţii a fost curtea Şcolii Gimnaziale “Ion Câmpineanu” din Câmpina, unde au avut loc exerciţii cu simularea unor misiuni speciale în situaţii de urgenţă, intervenţii cu echipaje canine etc. Jandarmii nu au mai coborât în corzi de pe clădire, ca în alţi ani, dar asta nu înseamnă că exerciţiile prezentate nu i-au lăsat cu gura căscată pe copiii adunaţi în număr foarte mare la această acţiune, în cadrul căreia au participat jandarmi din Ploieşti şi Sinaia.
Cel mai admirat de copii a fost câinele ciobănesc german al jandarmilor ploieşteni, special dresat şi antrenat pentru prinderea infractorilor. La 3 aprilie, Jandarmeria Română a împlinit 164 de ani de existenţă. Din păcate, tot luna aceasta se împlinesc şi trei ani de la desfiinţarea Unităţii de Jandarmi de la Câmpina, în clădirile căreia, astăzi, mai funcţionează doar Detaşamentul 7 Jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Prahova. Ziua Jandarmeriei Române se sărbătoreşte în data de 3 aprilie, deoarece la 3 aprilie 1850 domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a promulgat ,,Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în jandarmi”, act normativ ce consfinţea apariţia în spaţiul militar românesc a jandarmeriei, armă organizată şi pregătită să intervină atunci când rânduielile stabilite prin Lege erau tulburate. Acest document pe care domnitorul l-a comunicat Divanului Obştesc şi Sfatului Ocârmuitor prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe), la fiecare ţinut fiind repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga o companie la Isprăvnicia Iaşului şi, mai târziu, la Poliţia Capitalei. În total erau 14 companii de jandarmi cu un efectiv de 1.433 jandarmi călări şi pedeştri. Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obştesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat divanului, printr-un Opis, să ia în discuţie proiectul pentru reformarea “Corpului Slujitorilor”. Divanul Obştesc a votat această legiuire la 12 martie 1850. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de naştere al acestei arme, căruia i-a dat statut juridic, i-a definit atribuţiile şi principiile de organizare şi funcţionare, acestea constituind fundamentul teoriei şi practicii de-a lungul existenţei sale. Misiunile principale ale Jandarmeriei Române sunt: asigurarea şi restabilirea ordinii publice, transportul şi paza valorilor, bunurilor şi materialelor periculoase, dar şi paza şi apărarea obiectivelor de importanţă deosebită. A.N.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!