Știri

Ziua Europei, 9 mai, marcată şi la Câmpina

Cu ocazia Zilei Europei, 9 mai, Prefectura Prahova (prin Codruţ Constantinescu, consilier pentru afaceri europene în cadrul Compartimentului Afaceri Europene şi Monitorizarea Serviciilor Deconcentrate) a organizat o prezentare adresată elevilor Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina. Codruţ Constantinescu a expus, pe scurt, istoricul constituirii Uniunii Europene, instituţiile sale în care şi Romania, ca stat membru, este reprezentată (să nu uităm că în primăvara anului viitor vor avea loc din nou alegeri pentru Parlamentul European şi, de asemenea, se va constitui o nouă Comisie Europeană în care şi România va desemna un comisar european), despre funcţionarea şi importanţa apartenenţei României la spaţiul comunitar. A fost oferit şi un exemplu de beneficiu direct al acestei apartenenţe: pasajul suprateran care face legătura între Câmpina şi DN 1, care a diminuat semnificativ numărul accidentelor la ieşirea din municipiul nostru, o realizare arhitectonică importantă, finanţată şi de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, poate cea mai însemnată din ultimii zece ani din Câmpina, în ciuda problemelor de finanţare care au apărut ulterior.   
Nu este pentru prima dată când un reprezentant al Prefecturii merge în această unitate școlară, iar informarea făcută se bucură de interesul elevilor, de aceea  și anul acesta, prezența sa a fost solicitată chiar de conducerea liceului. Codruţ Constantinescu le-a prezentat elevilor şi imagini din ultimii ani ai regimului comunist pentru ca elevii, născuţi mult după 1989, să poată face o comparaţie între regimul abuziv şi tiranic al regimului comunist, care nu reuşea să asigure nici măcar o minimă aprovizionare alimentară a cetăţenilor săi şi actuala stare de fapt, care chiar dacă nu se ridică neapărat la aşteptările noastre înalte, totuşi a cunoscut o îmbunătăţire treptată greu de contestat.
La finalul expunerii, elevii au primit materiale de informare oferite de Reprezentaţa Comisiei Europene la Bucureşti şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Aceleaşi materiale au fost oferite gratuit cititorilor interesaţi atât la Biblioteca Municipală „C. Istrati” , cât şi la librăria Elstar, pentru că avem tendinţa de a uita prea uşor un proces care poate fi şi reversibil: integrarea europeană. Să sperăm că nu va veni vremea când ne vom întreba ce ne vom face fără UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare