Știri

Ziua Cărţii – 2016

O atmosferă plăcută, dar parcă de sfârşit de sezon sau de sfârşit lume. O sărbătoare a cărţii cu lume puţină, timidă, aşteptând ceva ce ştie că nu va (mai) veni. Diplome, cadouri, pachete cu cărţi, reviste, o interesantă expoziţie de grafică pe tema teatrului shakespearian. Organizatori – patru doamne de la Biblioteca Municipală şi doi reprezentanţi ai Societăţii Scriitorilor Prahoveni –  entuziaşti şi siguri pe ei. Juriul serios, responsabil – conştient că, dacă aştepţi sprijinul Statului pentru educaţia populaţiei, poţi să mori aşteptând, drept pentru care apreciind cu asupra de măsură iniţiativa (poate, ultima a) organizării concursului de manuscrise şi a concursului Cartea anului – Radu Voinescu, Vasile Spiridon, Florin Dochia. 
Spiciul introductiv al d-lui Radu Voinescu, acid, nu a lăsat vreo îndoială că decăderea culturii româneşti, prin reducerea accesului la lectură în bibliotecile publice, preconizată de un ministru „tehnocrat” care propune modificări ale legii Drepturilor de autor şi a drepturilor conexe în defavoarea autorilor şi prin subfinanţarea domeniului educaţiei, este dificil de oprit. Nici corespondenţa pe plan local a domeniului nu este mai dătătoare de speranţă, avântul kitschului, în defavoarea unor manifestări de certă calitate artistică fiind evident, iar dispariţia unor activităţi din programele aşezămintelor culturale aducând şi mai multe argumente (v. Concursul de pictură „Câmpina 24H”, Tabăra de arte vizuale „Câmpina, dragostea mea”, Concursul de lectură pentru copii „România, citeşte-mă”, Concursul de pictură pentru gimanzişti „Campinarte”, Conferinţele scriitorilor câmpineni etc.). Există deja toate premisele să dispară, în viitor, şi cele două concursuri desfăşurate în aprilie 2016, încheiate de Ziua Cărţii, atâta vreme cât cenzura oportunităţii a fost oferită cu vinovată generozitate contabililor, cel mult lectori ocazionali ai Monitorului Oficial. 
Dar să lăsăm tristeţea la o parte şi să ne bucurăm de trecătoarele clipe!
Premiile acordate de Consiliul local şi Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” la Concursul de manuscrise au fost obţinute de: „Cântece de lăutar pribeag”, de Ştefan Al.-Saşa, pentru bine temperata infuzie a tonului elegiac în versuri cultivând cu meşteşug muzicalitatea, romanul „Exit”, de Iulian Moreanu, pentru consecvenţa cu care încearcă să redea poveştii atributele ei fundamentale, acelea care fac substanţa literaturii veritabile şi studiul „Mit şi simbol în proza fantastică românească. I. L. Caragiale, Mircea Eliade, V. Voiculescu”, de Corina-Elena Cernica, pentru orientarea către studiul unei teme importante a literaturii române. De la bugetul local va fi suportată o parte din cheltuielile de tipărire a volumelor respective.
Premiile Cartea anului, acordate tot de Consiliul local şi Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”, au avut o situaţie aparte. Nu mulţi autori câmpineni de cărţi apărute în 2015 le-au depus spre jurizare, drept pentru care premiile pentru poezie şi proză nu s-au acordat. Premiul la categoria „nonficţiune” i-a fost acordat lui Codruţ Constantinescu, cu „Epistolar genevez. Student în Occident”, Editura Vremea, Bucureşti, 2015, „pentru sinceritatea şi realismul notaţiilor ce pun în lumină confruntarea dintre două mentalităţi din Europa contemporană, cea românească şi cea occidentală”. Un premiu „special (pentru traduceri)” a primit Jenica Tabacu, realizatoarea volumului Iulia Hasdeu – „Epistole către tatăl său, B.P. Hasdeu”, Editura Vestala, Bucureşti, 2015, „pentru atenţia cu care s-a aplecat asupra unui corpus de texte important în cercetarea literară românească, încredinţându-l circuitului public”.
Câţiva elevi câmpineni au citit scurte eseuri despre lectură şi au primit diplome de excelenţă plus pachete cu cărţi din partea Bibliotecii Municipale şi Societăţii Scriitorilor Prahoveni, Florin Dochia a recitat câteva sonete de Shakespeare şi a anunţat că oricine doreşte dintre spectatori să ia acasă o lucrare de grafică, o amintire a unei dintre (poate) ultimele manifestări culturale de acest gen, este liber să o facă. (F.F.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare