Știri

Zilele orașului Breaza și colaborarea cu Uniunea Elenă din România

La sfârșitul săptămânii trecute s-au desfășurat „Zilele orașului Breaza”, organizate de Centrul Cultural ”Ion Manolescu” din localitate și finanțate cu sume modice de către Consiliul Local al orașului. Ultima mențiune nu conține nici cea mai mică nuanță de reproș, câtă vreme, deși spectacolele artistice nu abundă în nume sonore din showbiz-ul românesc, lumea vine în număr mare la această sărbătoare populară a brezenilor. Poate că acest lucru se datorează și târgului tradițional de Sfânta Parascheva, vechi de secole, care atrage ca un magnet, chiar mai mult decât recitalurile muzicale ale unor vedete locale sau naționale. În cele două zile de desfășurare, au urcat pe scena amenajată în fața sediului Primăriei Breaza soliști și trupe celebre, cântăreți de muzică populară și ansambluri folclorice: Freestay, Daniel Trifu, Oana Radu, Constantin Enceanu, Lora Band, „Muguri de Breaza”, Calabreaza, „Ritmic de Breaza”.  
Târgul de toamnă de la Breaza este cunoscut încă din secolul al XVIII-lea, fiind inițial o prezentare a produselor obținute în vechile meserii ale locuitorilor ținutului: păstori, agricultori, dogari (cei care fac butoaie și putini), olari etc. În această ediție, ca și în precedentele, produsele vechilor meserii au fost însoțite de altele, de factură mai modernă, dar, una peste alta, vizitatorii au fost mulțumiți, și acest lucru este cel mai important, fiind, de altfel, și scopul târgului brezean.  Alăturarea sărbătorii „Zilele Orașului” cu Târgul de Sfânta Parascheva este de dată recentă, ea petrecându-se pentru prima dată în 2015, atunci când, într-un gest remarcabil, Consiliul Local a interzis manelele pe scena de spectacole amenajată de administrația orașului. În rest, aceleași terase-berării și tonete cu articole de îmbrăcăminte (nu am văzut încălțăminte), haine pentru toate anotimpurile (mai ales blănuri, căciuli), kurtos kalacs, dar și mâncare tradițională: pastrama, mici, cârnați, tochitură, brânzeturi etc. 
La începutul serii celei de-a doua zile, au încântat privirile un ansamblu care a prezentat dansuri grecești. Pe scenă a urcat Alexandru Cazan, directorul Centrului Cultural, care l-a invitat apoi alături de el pe Dragoș Zisopol, câmpinean la origini, profesor universitar la UPG Ploiești și deputat (la al patrulea mandat), ca reprezentant al minorității grecilor din România în Camera Deputaților. Ca președinte al Uniunii Elene din România, Dragoș Zisopol a propus o colaborare între UER și orașul Breaza, prin prezențe ale ansamblurilor și formațiilor care funcționează sub egida UER la spectacolele organizate de administrația orașului, „această colaborare fiind capabilă de a aduce plus-valoare în viața culturală a orașului Breaza”. Afirmațiile sale au fost primite cu bucurie de publicul prezent, Alexandru Cazan subliniind faptul că propunerea deputatului greco-român se va concretiza curând, ”fiindcă a fost mai greu până v-am prins, dar acuma nu vă vom da drumul niciodată, considerându-vă unul dintre brezenii noștri”.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare