Interviu cu dr. Ion Constantinescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, care s-a alăturat recent echipei medicale SanConfind
(P)
– Bine aţi venit în echipa medicală SanConfind. V-am ruga o prezentare a dvs. pentru cititorii ziarului.
– Bine v-am găsit. Sunt dr. Ion Constantinescu, medic specialist obstetrică-ginecologie. Începând cu luna octombrie a acestui an, mă bucur să fac parte din echipa SanConfind. Colaborarea cu Centrul Medical SanConfind va însemna consultaţii acordate în Ambulatoriul de specialitate, gărzi în cadrul Maternităţii SanConfind, precum şi intervenţii chirurgicale în sfera ginecologică.
– Ce impresie v-a lăsat Centrul Medical SanConfind?
– Am fost realmente plăcut surprins să găsesc, într-un oraş de provincie de dimensiunea Câmpinei, un spital privat care, fără doar şi poate, să egaleze spitale din mari reţele private, în care profesia m-a purtat până în prezent. Ochiul medicului nu poate să nu observe dotările la zi, circuitele medicale din cadrul blocului operator, care toate reprezintă o încântare pentru orice chirurg. Şi, desigur, nu în ultimul rând, şi accentuez, nu în ultimul rând, personalul implicat şi extrem de deschis.
– Naşterea normală sau naşterea prin cezariană? Avantaje şi dezavantaje.
– Cu siguranţă, încurajez şi voi încuraja întotdeauna gravidele care îşi propun să nască spontan. În ultimii ani, în ţara noastră, naşterea spontană a pierdut mult teren în faţa naşterii prin operaţie cezariană. Şi atunci când o mămică decide să aducă pe lume bebeluşul ei pe cale naturală, ea va trebui atât încurajată, cât şi sprijinită din punct de vedere medical, psihologic şi prin oferirea de informaţii cât mai pertinente şi cât mai folositoare. Desigur, există multe avantaje ale naşterii naturale, şi aş vrea să menţionez aici numai câteva dintre acestea: refacerea rapidă a lăuzei din punct de vedere al stării generale, instalarea rapidă a lactaţiei, precum şi reluarea imediată a funcţiilor fiziologice. Aducând în discuţie, la capitolul dezavantaje, temutele „dureri ale naşterii” care determină numeroase gravide să aleagă calea de naştere oferită de operaţia cezariană, pot spune că în cadrul Centrului Medical SanConfind şi acestei probleme spinoase îi este adresat un răspuns prin posibilitatea oferită parturientelor (gravidelor aflate în travaliu) de a opta pentru analgezia peridurală pe parcursul travaliului. Acest lucru presupune injectarea unei substanţe care combate durerea pe un cateter montat la nivel spineal. În felul acesta putem spune că marele impediment al naşterii naturale dispare. Revenind acum la operaţia cezariană, calea de naştere preferată, aşa cum spuneam, de tot mai multe gravide în ţara noastră, consider că obstetricianul zilelor noastre trebuie să stăpânească în egală măsură atât manevrele obstetricale impuse de o naştere spontană, cât şi tehnica chirurgicală care să-i permită realizarea unei operaţii cezariene, fie că aceasta se produce programat – în cazul unei gravide care optează de la început pentru varianta operatorie, fie că ea este impusă de o condiţie patologică în care se poate găsi mama sau fătul, la un anumit moment în decursul sarcinii. Cu toate că naşterea prin operaţie cezariană reprezintă, în cele din urmă, un act chirurgical, realitatea medicală a zilelor noastre a impus cezariana ca o intervenţie standardizată, care, în condiţii normale, cunoaşte puţine complicaţii, acestea putând fi surmontate cu uşurinţă. Cât despre îngrijirea şi refacerea postoperatorie în Centrul Medical SanConfind, pot spune că acestea se ridică la un nivel deosebit, ce permite revenirea cât mai rapidă la activitatea curentă cu care se va confrunta proaspăta mămică.
– Ce afecţiuni ginecologice aţi întâlnit cel mai des până acum? Ce recomandări aveţi?
– Practica de zi cu zi a ginecologului ne aduce în faţa unor afecţiuni comune, cum ar fi: fibromatoza uterină, chisturile ovariene, anumite disfuncţii caracteristice specialităţii noastre, aşa cum este prolapsul organelor genitale sau incontinenţa urinară. Rămân la convingerea că ginecologul zilelor noastre trebuie să ştie să trateze aceste afecţiuni atât conservator, cât şi prin cure chirurgicale care presupun atât intervenţii clasice, cât şi operaţii minim invazive. Putem vorbi aici de tehnici laparoscopice sau histeroscopice, care se adresează atât tipurilor de patologie enumerate mai sus, cât şi unor investigaţii necesare viitoarelor gravide, aşa cum se întâmplă în cazul infertilităţilor de cuplu. Chirurgia vaginală, care se adresează stărilor patologice ale organelor pelvine, îşi găseşte şi ea locul în portofoliul intervenţiilor pe care le putem oferi pacientelor noastre. Operaţii precum histerectomia pe cale vaginală, operaţii de protezare sau operaţii clasice de corectare a disfuncţiilor organelor pelvine sunt soluţii în concordanţă cu cerinţele la zi ale unei chirurgii ginecologice de care beneficiază pacientele Centrului Medical SanConfind. În mod voit, am dorit să vorbesc despre patologia oncologică ginecologică în cele ce urmează, patologie care reprezintă o realitate nedorită, dar extrem de prezentă, din nefericire, în specialitatea noastră. Aş dori să accentuez aici patologia oncologică malignă a colului uterin, care ne plasează pe un nedorit loc fruntaş în Europa când vine vorba despre numărul cazurilor de cancer al colului uterin depistate în stadii avansate ale bolii, dar şi în ceea ce priveşte vârsta extrem de timpurie la care tinerele femei sunt diagnosticate cu această teribilă maladie. Şi aici, fie că vorbim de o educaţie medicală precară, fie că întâlnim refuzul de a vizita ginecologul, invocând o pudoare greu de explicat, trebuie să afirmăm cu tărie că aceste cutume pot fi combătute şi depăşite prin simpla vizită la cabinetul medicului ginecolog, unde un consult anual poate presupune sau nu examinarea nedureroasă şi, de multe ori, puţin costisitoare: Babeş – Papanicolaou. În acest fel, leziunile precanceroase vor fi depistate din timp, oferind şanse de vindecare reale atunci când vorbim despre această nemiloasă boală.
– Cum credeţi că ar trebui tratată o pacientă care intră în cabinetul dvs. de consultaţii?
– Aş dori să vă răspund la această întrebare în continuarea a ceea ce am spus un pic mai devreme. Cred că la vizita unui pacient sau a unei paciente la cabinetul medical, indiferent de specialitatea acestuia, întâlnirea cu medicul trebuie să ofere, pe lângă sprijinul şi consilierea de specialitate pentru care pacienţii ni se adresează, un real ajutor în înţelegerea noţiunilor medicale pe care le discutăm şi care trebuie percepute cât mai corect de pacient. De asemenea, pacientul trebuie ajutat şi prin oferirea unui sprijin psihologic şi emoţional ori de câte ori acest lucru este necesar. Sunt convingeri care m-au urmat încă de la începutul carierei de medic, şi transmiterea lor către pacientele care vor trece pragul cabinetului sper să se facă simţită într-un mod cât mai folositor, care să întărească relaţia de încredere între medic şi pacient, pe termen lung.
Un doctor de nota 10 +++++ …. Am urmat pe perioada sarcinii cu dansul si in septembrie am nascut tot cu dansul… Si-a dat interesul ca totul sa fie bine, mi-a raspuns la intrebari, a fost foarte amabil de fiecare data. Va multumesc domnule doctor. Mult succes in continuare
Buna,cum pot lua legătura cu domnul doctor,sau un program la cabinet?
wwww.saconfind.ro
Fff bun doctor
Unde il mai putem gasi pe dr Constantinescu
Cum se poate gasi dl doctor constantinescu
Intrati pe http://www.sanconfind.ro si acolo veti gasi informatiile necesare.