Știri

Virgil Guran, preşedintele PNL Câmpina:

„Spitalul Municipal ar trebui să fie una dintre priorităţile administraţiei locale”
În opinia preşedintelui PNL Câmpina, Virgil Guran, situaţia ingrată în care se află Spitalul Municipal Câmpina reflectă două lucruri: pe de o parte, incompetenţa sau, şi mai grav, reaua intenţie a autorităţilor locale care au permis scurgerea unor sume importante din banul public, prin intermediul unor firme căpuşă, iar, pe de altă parte, modul incoerent în care a fost gândit întregul sistem medical românesc. “Dacă ne referim la cum au închis ochii cei de la conducerea municipiului, atunci putem vorbi de licitaţii aranjate, pentru ca firmele celor de la putere sau ale apropiaţilor acestora să poată obţine profituri uriaşe, pe seama bolnavilor. Sunt fapte dovedite prin controalele facute, de-a lungul timpului, inclusiv de Curtea de Conturi, controale care au evidenţiat că serviciile şi produsele oferite de diferite firme erau mult peste preţul pieţei, iar contractele erau făcute, în mod voit, dezavantajos pentru unitatea medicală. Exemple ar fi multe, dar mă opresc numai la două scandaluri. Primul e legat de firma care cerea un preţ exorbitant pentru acele cazane care asigurau încălzirea în spital, iar al doilea, de o altă firmă din Bucureşti care realiza analizele făcute în spital la preţuri mult peste piaţă. Cert este că trebuie să oprim jaful din banii publici”, a concluzionat Virgil Guran, preşedintele PNL Câmpina. 
Nici la capitolul mâncare se pare că pacienţii nu o duc mai bine. „Dacă ar vedea cât costă kilogramul de cartofi în piaţă şi cât costă în actele furnizorilor, cred că bolnavii s-ar duce singuri în piaţă să îşi cumpere mâncarea”. Cu atât mai grav este că, deşi s-a cerut în repetate rânduri, să fie făcute publice contractele încheiate cu diferiţi furnizori, conducerea spitalului a refuzat să facă public modul în care sunt cheltuiţi banii proveniţi din asigurările plătite de contribuabili. În acelaşi timp, subliniază Guran, pacienţii sunt trimişi la farmacie să îşi cumpere de la cele mai banale instrumente medicale, cum ar fi seringi, bandaje sau branule, până la kituri medicale necesare operaţiilor.
Numai în ultimii trei ani, la conducerea Spitalului Municipal Câmpina s-au aflat, pentru perioade mai scurte, sau mai lungi, patru manageri. De ce atâtea schimbări într-un timp scurt? Pentru că, la fel cum se întâmplă în cele mai multe instituţii de stat, managerii sunt puşi în funcţie pe criterii politice. “Cea mai mare prostie”, comentează preşedintele PNL Câmpina, care consideră că singurul criteriu de care ar trebui să se ţină cont în numirea sau înlocuirea unui director este cel al competenţei. “Altfel, ce pretenţie să mai avem la un plan de management coerent dacă oamenii sunt puşi şi schimbaţi după bunul plac al celor de la putere? Ar trebui elaborată o grilă de performanţă după care să ne ghidăm”. Cât despre faptul că unii manageri, implicaţi în scandaluri legate de favorizarea unor firme, au rămas nesancţionaţi, Guran spune că „aceştia se află în sfera puterii şi au sprijinit, probabil, din banii câştigati, pe cei care au închis ochii la nedreptăţile săvârşite. În general, din banii câştigaţi la limita legii, 10% se întorc înapoi sub formă de cadouri, în campaniile electorale”.
Virgil Guran mai atrage atenţia asupra faptului că un primar nu ar trebui să încerce doar să impresioneze viitorii alegători cu asfaltările din ultimul an, ci ar trebui să găsească soluţii pentru ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să plece să se trateze în alte spitale. “Când eşti la putere, când ai toate pârghiile la îndemână, când spitalul a trecut sub administrarea autorităţilor locale, e inacceptabil să nu te interesezi mai mult de sănătatea câmpinenilor. Trist este că, cei mai mulţi oameni se lasă cumpăraţi de o sacoşă primită la alegeri sau de faptul că pot păşi pe un asfalt nou şi uită că ne mor rudele, prietenii în spitale nedotate corespunzător”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare