Știri

Virgil Guran, consilier judeţean: „Trebuie promovaţi cei care au realizat ceva în viaţă până acum prin forţe proprii şi nu cu ajutorul politicii”

Virgil Guran este un cunoscut om de afaceri, preşedintele organizaţiei PNL Câmpina şi vicepreşedinte PNL Prahova. În iunie 2012 a candidat pentru funcţia de primar, pierzând la mică diferenţă de voturi în faţa principalului său contracandidat. A obţinut însă un loc în Consiliul Judeţean Prahova. Acum se pregăteşte să candideze pentru funcţia de deputat, participând la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 în Colegiul 2 din partea USL, avându-l contracandidat pe Alexandru Anghel din partea PD-L. 
Reporter: Ce proiecte doriţi să promovaţi în cadrul Consiliului Judeţean?
Virgil Guran: Voi încerca să realizez nişte proiecte în zona municipiului Câmpina. De exemplu, am obţinut fonduri pentru o asfaltare la Brebu, într-o locaţie unde era absolut necesar să se realizeze. Să vedem mai departe ce vom reuşi să facem, legat tot de o asfaltare la Băneşti care, la fel, trebuie efectuată. Sunt multe proiecte importante dar, în primul rând, cred că mai important ar fi dacă şi în zona noastră s-ar realiza un parc industrial. Aşa cum s-a implicat Consiliul Judeţean în mai multe zone de la Brazi, Ploieşti, Ciorani sau altele, şi aici, dacă vom reuşi acest lucru, putem să ajutăm zona cu adevărat.
Reporter: Unde preconizaţi că ar putea fi stabilită o astfel de locaţie pentru Câmpina?
Virgil Guran: Chiar şi ieri am fost la Băneşti, să port discuţii pe această temă. Din păcate, ce s-a întâmplat în general, în ţara asta, a afectat şi zona noastră. De-a lungul timpului, politicienii au vândut, sub diverse forme, majoritatea terenurilor care erau proprietatea primăriilor. Astfel că în momentul de faţă, nici la Băneşti nu prea există teren proprietate a administraţiei locale, iar în Câmpina e aceeaşi situaţie. Singura posibilitate ar fi să găsim o soluţie de a cumpăra un teren prin Consiliul Judeţean, o proprietate particulară. Ne-am putea gândi chiar la terenurile Uzinei Poiana Câmpina, dar trebuie să vedem mai întâi dacă se pretează pentru un parc industrial. Mai există posibilităţi în zona DN1, unde se pot găsi soluţii de genul acesta. Bineînţeles că toate aceste lucruri trebuie discutate la nivelul conducerii Consiliului Judeţean, implicit cu ceilalţi consilieri, să vedem dacă această variantă este viabilă.
Reporter: Ce v-aţi dorit cel mai mult: să intraţi în Consiliul Local al Câmpinei, să fiţi consilier judeţean sau să aveţi şansa să intraţi în Parlament, ca deputat?
Virgil Guran: Cred că – şi este logic să fie aşa – orice om care a intrat în viaţa politică îşi doreşte să ajungă în locul în care să poată să ia hotărâri cât mai importante. E clar că-mi doresc un loc în Parlament.
Reporter: Aţi declarat în presă că, în ciuda anunţului oficial prin care aţi fost desemnat candidat pe Colegiul 2 – Camera Deputaţilor din partea PNL,  nu consideraţi canadidatura dvs. ca fiind un lucru cert. Ce v-a determinat să faceţi această precizare?
Virgil Guran: Sincer să fiu, nu văd ce ar putea interveni decât, Doamne Fereşte, vreun necaz. Totuşi, în politică am văzut foarte multe şi întotdeauna trebuie să nu ai certitudini sută la sută că se va întâmpla ceva. Nu văd ce se poate întâmpla, dar…
Reporter: Se pare că-l veţi avea ca adversar politic pe tânărul Alexandru Anghel, fiul deputatului Florin Anghel. Îl consideraţi un adversar imbatabil, cu care credeţi că veţi avea greutăţi în lupta pentru câştigarea statutului de deputat?
Virgil Guran: Îl consider un adversar serios, dar nu imbatabil. În afară de Dumnezeu, nimeni nu este imbatabil. Este, totuşi, un adversar care va ridica probleme. Dispune de o anumită logistică, fonduri, de o anumită notorietate. Niciodată nu mi-am subestimat un adversar. Şi chiar cred că este un adversar destul de puternic, deci nu se pune problema că aş trata cu superficialitate acest lucru.
Reporter: Ce şanse credeţi că aveţi să câştigaţi funcţia de deputat, ţinând cont, totuşi, de o oarecare şifonare a imaginii USL în ultima vreme?
Virgil Guran: Întotdeauna cel care ajunge la guvernare are anumite probleme, pentru că trebuie să ia nişte măsuri. Oricum, în acest timp foarte scurt în care au avut loc alegeri locale, referendum şi alte schimbări, s-au luat câteva măsuri pe care le consider normale şi logice. Am spus de foarte multe ori un lucru: românii să nu se mai aştepte să se petreacă într-un timp foarte scurt lucruri extraordinare. Suntem în România, suntem o ţară care, din punct de vedere economic, e aproape la pământ. Acest lucru s-a realizat de-a lungul timpului, dar în mod special în ultimii patru ani a fost această cădere şi datorită contextului internaţional şi datorită managementului foarte prost. Când spun asta, mă refer la investiţiile făcute,  de genul telegondolelor, în condiţiile în care noi avem mari probleme din cu totul alte puncte de vedere. În acest moment se discută pro şi contra despre USL, dar nu-mi fac probleme că nu va câştiga aceste alegeri. Cred că oamenii au început să ajungă la concluzia că aceste partide care au fost la guvernare şi-au dat examenul într-un fel şi au căzut. Acum, cea mai bună variantă este USL. Dar, repet, să nu creadă cineva că va putea face minuni şi în doi ani de zile ajungem ca Germania. Nici vorbă! Sunt multe, multe probleme de rezolvat. O parte dintre acestea se vor rezolva, o parte, nu. În concluzie, nu-mi pun problema că USL nu va câştiga alegerile, pentru că dacă nu se va întâmpla acest lucru, părerea mea este că şansele noastre sunt aproape minime să mai facem ceva în această ţară.
Reporter: Presupunând că veţi deveni deputat, ce planuri aveţi la acest nivel?
Virgil Guran: Dacă voi ajunge în Parlament, voi opta pentru comisia economică, pentru că este domeniul la care mă pricep cel mai bine. Rolul unui parlamentar este bine definit: să vină cu anumite amendamente la legi, prin care să se permită o dezvoltare economică. În acest sens voi gândi şi voi încerca, cu ajutorul colegilor de acolo, în cazul în care voi fi parlamentar, să găsim şi să amendăm aceste legi existente, pentru a stimula dezvoltarea economică, pentru începerea unor afaceri pentru cei care au iniţiativă şi, în acelaşi timp, pentru a sprijini, în primul rând, producţia naţională. Singura soluţie pe care o văd eu pentru bunul mers al lucrurilor este cea economică. În rest, celelalte vor veni de la sine. Românii sunt oameni cu iniţiativă. Dacă le arăţi calea, se descurcă singuri să facă ceva, dar  trebuie să-i stimulăm ca să poată face acel ceva. În momentul de faţă sunt atâtea îngrădiri, atâtea taxe care nu sunt aplicate cu cap, atâţia oameni care trăiesc pe baza unor taxe care nu produc nimic şi mai mult încurcă economia în loc s-o sprijine. Astfel că voi interveni, în limita posibilităţilor, asupra birocraţiei şi în acelaşi timp voi încerca, prin prerogativele funcţiei, să atrag în această zonă fonduri europene. Doresc să găsesc firme care au experienţă în diverse domenii, să conving consiliile locale din zona pe care o voi reprezenta că există fonduri europene şi se pot accesa. Cred că foarte multe lucruri nu se realizează din necunoaştere, din lipsă de interes. Asta reiese din statisticile europene, în care vedem ţări care au accesat până la 98% fondurile alocate lor. Noi am accesat doar în jur de 10%. Asta ce înseamnă? Că nu ne interesează.
Reporter: Aveţi deja o percepţie asupra următoarelor alegeri parlamentare?
Virgil Guran: Cred că trebuie să ne bazăm pe pragmatismul oamenilor şi cred că trebuie promovaţi cei care au realizat ceva în viaţă, până acum, prin forţe proprii şi nu cu ajutorul politicii. Sunt destui politicieni care s-au îmbogăţit pe baza contractelor cu statul. Trebuie să promovăm oameni care pot să gândească ce este bine pentru ţară şi care să aibă o anumită  independenţă, să nu fie aserviţi partidului în totalitate, afacerile depinzându-le doar de acesta. Dacă nu se va ţine cont de aceste criterii, nu vom avea o independenţă a gândirii, idei care să ducă spre progres. A nu se înţelege că eu nu sunt un om de echipă, dar un om trebuie  să-şi poată exprima liber propriile păreri, idei şi nu să devină o maşină de vot. 
Carmen Negreu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare