La împlinirea a 168 de ani de la glorioasa luptă din Dealul Spirii, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a sărbătorit, pe 13 Septembrie, “Ziua Pompierilor din România”, cu un viu sentiment de preţuire faţă de trecutul acestei țări, dar şi cu un puternic simţ de răspundere faţă de prezentul şi viitorul României. Eforturile muncii angajaților IGSU (jandarmi, pompieri), se concretizează zilnic în multe fapte notabile, conducând spre un ţel nobil: salvarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor acestora şi a patrimoniului naţional, în situaţii de urgenţă. Ca în fiecare an, de Ziua Pompierilor, IGSU își evidențiază cadrele care s-au remarcat prin acțiuni de excepție, în munca de zi cu zi, în anul curent.
Astfel, în cadrul evenimentului aniversar, conducerea IGSU i-a înmânat distincția și titlul de ”Salvatorul de onoare al anului” unui subofițer din zona Câmpina, mai exact din comuna Valea Doftanei. Este vorba despre plutonierul-major Viorel Daniel Șușu, în vârstă de 31 de ani, necăsătorit, care lucrează în structurile ISU Prahova din 2007. Este unul dintre angajații-model ai ISU Prahova, desfășurându-și activitatea ca subofițer operativ principal în cadrul Detașamentului de pompieri Câmpina. El este cel care, la începutul lunii februarie a acestui an, a salvat viața a trei oameni: un copil și două persoane adulte, într-un incident care putea avea urmări deosebit de tragice, întâmplat pe apele înghețate ale Lacului Bisericii.
Amintim cititorilor Oglinda împrejurările în care s-a evidențiat ca un adevărat erou Viorel Daniel Șușu. Iarna trecută, prin februarie, un copil de nouă ani se plimba cu mătușa lui pe marginea Lacului Bisericii. Brusc, într-un moment de neatenție al femeii, micuțul a fugit de lângă ea, alergând pe gheața apei. La un moment dat, gheața a cedat, iar copilul a căzut în apă. Mătușa sa și un tânăr aflat pe malul lacului au încercat să îl salveze, dar au căzut și ei în apa înghețată.
Plutonierul-major Viorel Daniel Șușu făcea parte din echipajul de prim-ajutor ajuns la fața locului în urma apelului la 112. Însă el nu a mai așteptat sosirea echipei de scafandri și a sărit în apă pentru a salva copilul și cei doi adulți. Chiar pregătit pentru astfel de situații, pompierul nostru a știut că își poate risca viața (șocul termic sau niște cârcei la picioare i-ar fi fost fatali), dar a reușit să-și înfrângă instinctul de conservare care îi comanda să nu sară în apa înghețată, ascultînd până la urmă de vocea altruismului său fără margini. A fost o operațiune de salvare dificilă, mai ales că femeia era prinsă în gheață. Dar a fost o operațiune reușită, iar grație intervenției de atunci, pompierul nostru a salvat trei vieți. Drept pentru care a fost declarat de către diriguitorii IGSU, cu ocazia Zilei Pompierilor, ”Salvatorul de onoare al anului”.
Au mai fost cazuri de angajați ai MAI, polițiști în patrulare, care au găsit genți pline cu bani uitate prin diferite locații. E lăudabilă și fapta de a declara găsirea unor sume impresionate de lei sau euro, pentru a fi înapoiate posesorilor de drept ai acestor valori, dar salvarea unei vieți (nu mai zic a două vieți), mai ales cu riscul pierderii vieții salvatorului însuși, constituie un act de curaj nebun, o nebunie frumoasă, vecină cu eroismul, care îl califică indubitabil pe Viorel Daniel Șușu drept un mare caracter, un om simplu, dar atât de bogat sufletește, care ar trebui să constituie un model pentru tinerii din ziua de azi, ca și pentru cei ai generațiilor de mâine.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!