„Numai un laș ar arunca cartoful fierbinte în mâna altuia, chiar dacă, poate, răspunderea individuală îi aparține mai mult aceluia. Pe mine, tata, doctorul Pițigoi, m-a învățat să fiu un om de onoare”
După un mandat atipic de patru ani și patru luni, în contextul apariției pandemiei de coronavirus și a hotărârii de guvern de prelungire a mandatelor aleșilor locali, viceprimarul municipiului Câmpina, Adrian Ioan Pițigoi, face bilanțul activității sale administrative, cu bune și cu rele.
Ales consilier municipal în anul 2016 pe listele PMP Câmpina, Adrian Pițigoi ajungea viceprimar în urma alianței politice post-electorale cu PNL-ul condus de primarul Horia Tiseanu, alături de care a format majoritate simplă în Consiliul Local Câmpina.
- Cum ați caracteriza mandatul care se apropie de final din punct de vedere politic și din punct de vedere administrativ?
Cred că oamenii sunt interesați mai mult de administrație decât de politică. În opinia mea, primarul trebuie să lase politica la poarta primăriei și să fie primarul tuturor oamenilor din Câmpina, indiferent de opțiunea fiecăruia. O spun mereu: a împărți, ca primar, oamenii în pesediști și peneliști sau useriști, în steliști sau dinamoviști, înseamnă să abandonezi o parte din comunitate. Eu, ca om cu armata făcută, știu că nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Ca viceprimar, mă consider dator fiecărui câmpinean și mă străduiesc să-mi îndeplinesc sarcinile din fișa postului.
- Vă întrebasem cum ați caracteriza mandatul dvs. de viceprimar….
Corect. În mandat, am învățat multe. Și din realizări, și din neîmpliniri sau din greșeli. Dar mai ales din acele lucruri mici pe care le-am avut printre atribuții. Lucruri mici, dar care fac viața oamenilor mai plăcută. De pildă, reabilitarea unor scări de acces sau de legătură dintre străzi. Nu sunt realizări mari, cu care să te lauzi, dar nu mi-e rușine de asta. O iau ca pe cea mai bună ucenicie. Ca să fii în stare de lucruri mari, trebuie să te asiguri, mai întâi, că știi să le faci bine pe cele mici.
- Știți că există multe nemulțumiri în Câmpina legate de unele probleme dureroase pentru cetățeni, iar răbdarea lor pare că a ajuns la limită. Mă refer în special la problemele de infrastructură…
Știu. Așa este, oamenii au dreptate. Primăria este restanțieră la acest capitol. Trebuie să privim adevărul în față, să ni-l asumăm și să-l afirmăm, oricât de brutal ar fi acest adevăr.
- Vă asumați răspunderea pentru aceste nerealizări sau o pasați primarului Tiseanu, încă în funcție?
Un om de onoare răspunde în solidar pentru neîmplinirile echipei din care face parte. Numai un laș ar arunca cartoful fierbinte în mâna altuia, chiar dacă, poate, răspunderea individuală îi aparține mai mult aceluia. Pe mine, tata, doctorul Pițigoi, m-a învățat să fiu un om de onoare.
- Și chiar nu vreți să-i aruncați cartoful fierbinte primarului Tiseanu?
Ar fi inelegant față de un om care făcut multe lucruri bune pentru Câmpina.
O agendă și un program care sucește prioritățile cu 180 de grade
- Păi, spuneați că aveți în atribuții lucruri mici, reparații, de unde înțelegem că investițiile mari sunt „în pixul” dumnealui…
Da.Uite, mi-aș fi dorit să am printre atribuții și investițiile care privesc dezvoltarea infrastructurii. Pentru că aș fi aplicat o idee mai veche a mea, pe care am botezat-o „De la periferie, spre centru”, de modernizare în etape a infrastructurii din oraș. Un program care, e adevărat, sucește cu 180 de grade prioritățile de investiții, punând pe primul loc periferia, în fața centrului. Până acum, majoritatea investițiilor primăriei se concentrează în centru. Eu vreau să începem la periferie. Deja, faptul că noi, cei de la primărie, am stat pe capul celor de la Hidro Prahova a produs rezultate. 600 de oameni de pe Câmpinița se pot branșa, de acum, la rețeaua de canalizare. Ambiția mea este ca toți oamenii din cartierele de periferie să aibă acces la apă-canal până la sfârșitul anului 2022. În paralel, să venim și cu asfalt de calitate pe toate străzile de la periferie. De data asta, centrul îl lăsăm mai la urmă, pentru că aici stăm destul de bine. Asta scrie în agenda mea de viceprimar în ipoteza în care aș avea atribuții pe investiții mari…
- Ce bile albe v-ați acorda pentru această perioadă? Dar bile negre?
Bilele albe îi las pe oamenii din Câmpina să mi le acorde. Singur, îmi acord doar bilele negre care mi se cuvin.
- Care ar fi acelea?
O bilă neagră ar fi că nu am comunicat mai mult cu oamenii. Vedeți, eu, pagină de facebook, mi-am făcut abia acum, în calitate de candidat la primărie. Am zis că e mai important să-ți vezi de treabă decât să stai toată ziua pe facebook. Am greșit. Oamenii așteaptă să vadă ce faci, să te critice, unii să te înjure… E dreptul lor, câtă vreme ești plătit din banii lor! Tu, ca primar, sau ca viceprimar, ești dator să comunici. O altă bilă neagră pe care mi-o acord este că nu am reușit să impun, în activitatea primăriei, din poziția de viceprimar, acel plus de energie și de dinamism care – spun cei care mă cunosc – mă caracterizează. Nu-i timpul pierdut…
- Mai nou sunteți „omul cu agenda”. Ați avut o astfel de agendă și în timpul mandatului de viceprimar sau e doar o agendă pentru campania electorală?
Am mereu. Doar că, până acum, nu m-ați văzut pe facebook cu ea. Vedeți, eu, fiind un om de școală mai veche, mă folosesc de pix și de agendă pentru a-mi organiza activitatea. Orice mi-ar spune oricine în materie de noi tehnologii, eu rămân pe poziții: agenda mea albastră e sfântă!